Društvo

Borovinić Bojović u Mađarskoj: Razmotriće se slobodniji ulaz crnogorskih građana u tu zemlju

Sa sastanka

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, generalni sekretar Vlade Božo Milonjić i direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić borave u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, gdje su danas imali sastanak sa ministrom ljudskih resursa Miklošom Kašlerom. Prvi konkretan rezultat ove posjete biće veoma skoro razmatranje mađarske strane da relaksira načine ulaska putnika iz Crne Gore – kako crnogorskih, tako i mađarskih državljana i putnika uopšte koji ulaze iz naše zemlje, saopšteno je iz Ministar.

“Resor koji predvodi Kašler je najobimniji u mađarskoj administraciji i obuhvata zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport i socijalno staranje. Teme sastanka delegacije dvije Vlade bila je prvenstveno pandemija koronavirusa i odgovor koji su Crna Gora i Mađarska pružile i pružaju na nju. Ministri su razmijenili iskustva i kao ljekari i kao čelni ljudi resora, razgovarali su o mjerama prevencije širenja virusa, protokolima liječenja bolesti COVID-19 i saznanjima o samom virusu i bolesti do kojih se do sada došlo”, navodi se u saopštenju.

Značajna tema bila je i vakcinacija, dodaje se, od samog postupka nabavke vakcine, preko načina određivanja prioritetnih grupa do sprovođenja samog procesa.

Borovinić Bojović je predstavila iskustva i trenutne izazove Crne Gore i zahvalila je mađarskom kolegi na dosadašnjoj pomoći koju je Mađarska uputila Crnoj Gori u vidu PCR testova, u najavljenoj donaciji respiratora, ali i na ostalim vidovima solidarnosti i podrške koji su ključni u aktuelnim vremenima.

“Kašler izrazio je zadovoljstvo povodom posjete ministarke Borovinić Bojović i crnogorske delegacije. On je iznio mađarska iskustva u borbi sa virusom, ali i približio crnogorskoj delegaciji stav mađarske prilikom nabavke vakcine. Kao što je i poznato, Mađarska je veoma brzo po izbijanju pandemije poslala svoje stručnjake u Kinu i Rusiju da se uvjere u kvalitet izrade vakcina i odmah po dobijanju određene relevantne dokumentacije, opredijelila se da, pored evropskih, poruči vackine i iz ove dvije zemlje, iako evropski partneri inicijalno nijesu blagonaklono gledali na taj korak”, navodi se u saopštenju.

Kašler je potvrdio da se takav potez ispostavio kao krajnje ispravan i da je izvjesno da će ga slijediti i druge evropske zemlje.

Borovinić Bojović i Kašler na kraju su se saglasili da je najbolja vakcina ona koja je najprije dostupna, a da je vakcinacija jedini izlaz iz pandemije koja po prirodi ne poznaje granice.

“Konačno, duboko uvjereni da će se svijet izboriti i sa ovim virusom, sagovornici su potvrdili da je neophodno nastaviti i dodatno ojačati saradnju i ostalim oblastima zdravstva, ali i generalno na drugim bilateralnim nivoima. Ministarka Borovinić Bojović zahvalila je ministru Kašleru i mađarskoj Vladi na gostoprimstvu, pružanju podrške u vremenu pandemije i izrazila uvjerenje da je ova posjeta crnogorske delegacija veliki i važan korak ka jačanju i unapređenju odnosa dviju zemalja”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend