Društvo

Bošković polaznicima Ljetnjeg vojnog kampa: Velika obuka patriotizma

Aktivnost Ljetnjeg vojnog kampa nije samo edukacija kada su vojni poziv i boravak u prirodi u pitanju, već prije svega druženje mladih ljudi iz svih krajeva Crne Gore, ali i jedna velika obuka kada je patriotizam prema svojoj državi u pitanju s jedne strane, a s druge strane prijateljstva koja ovdje uspostave sigurno će im biti za čitav život, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković prilikom obilaska polaznika Ljetnjeg vojnog kampa za mlade na Štitarici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je sa načelnikom Generalštaba VCG general majorom Dragutinom Dakićem obišao kamp gdje se realizuju aktivnosti ishrane i preživljavanja u prirodi i na kom se 65 mladih upoznaje sa vojnim pozivom.

“Plan nam je da Ljetnji vojni kamp ne samo povećamo kada je broj polaznika u pitanju, već i da ga što više internacionalizujemo. Već od iduće godine nadam se da ćemo ovdje imati i srednjoškolce iz Sjedinjenih Američkih Država, Sjeverne Makedonije, Slovenije i nekih drugih zemalja”, rekao je Bošković.

Polaznik kampa Dalibor Španjević iz Nikšića rekao je da mu je čast što učestvuje u Ljetnjem vojnom kampu, kao i da planira da se prijavi za vojnu akademiju.

“Kamp je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Pogotovo današnje preživljavanje pokazuje koliko smo svi, i ako neki nisu mislili da mogu, kao tim uspjeli da napravimo mnogo toga”, dodao je.

Teodora Fatić iz Berana kazala je da se na Ljetnji vojni kamp prijavila jer voli svoju zemlju i jer ima priliku da obuče uniformu sa oznakama vojske i svoje zemlje.

“Na kampu mi ništa nije teško, zadovoljna sam svojim komandirima, kao i cjelokupnom organizacijom. Posebno mi se sviđa društvo. Upravo na ovoj obuci iz ishrane i preživljavanja sam shvatila ono što su nam govorili naši stariji, koliko je bitno povezati se sa prirodom, biti dio nje, kao i dio života u kolektivu. Kad radimo timski ništa nam nije teško, shvatamo koliko se sve može riješiti ukoliko udružimo snage”, navela je Fatić.

Peti Ljetnji vojni kamp za mlade okupio je 65 srednjoškolaca i srednjoškolki koji imaju priliku da se oprobaju u vojničkom pozivu u jedinicama VCG u Kolašinu, Pljevljima i Tivtu.

“Tokom trajanja kampa srednjoškolci će se oprobati u topografiji i orijentiringu, sanitetskoj i alpinističkoj obuci, logorovanju, ishrani i preživljavanju u prirodi, kao i drugim aktivnostima”, ističu u Minsitarstvu.

Ljetnji vojni kamp održava se uz poštovanje propisanih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i Instituta za javno zdravlje.

U posjeti polaznicima kampa bili su i predsjednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete Veljko Tomić.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
MedideKikirezBokavitamin CPOJK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medide
Gost
Medide

On i Vulin su zastiđe za vojni poziv

Kikirez
Gost
Kikirez

Kad vidim ovog naseg i Vulina,drob mi se prevrne

Boka
Gost
Boka

Grdan li je boze moj ali uvjek sa sobom vodi lijepu plavusu….

vitamin C
Gost
vitamin C

Bravo! Svaka čast! Oslonac Crne Gore naše! Uz vas smo!

POJK
Gost
POJK

Kad se ovo radilo na Zlatiboru, svi su se uključili u satanizaciju organizatora kampa. Neka neko prokomentariše u čemu je razlika osim što su drugi protagonisti, organizatori i inicijatori. Svakome tudje g…. smrdi, a svoje ne.

Njegoš
Gost
Njegoš

je li ovo neka sprdnja ili mislite ozbiljno?

Send this to a friend