Društvo

Bošković vojnicima: Budite dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama

Vojnici, zakletva je izjava ljubavi, ona je zavjet budućnosti i biljeg prošlosti. Od danas ste zakleti državnom idealu, stoga služite vjerno kao što su vaši preci svaku svoju bit utkali u opstanak i postojanje Crne Gore, poručio je danas ministar odbrane Predrag Bošković na polaganju zakletve dobrovoljaca i vojnika po ugovoru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je to kazao na svečanosti koja je organizovana u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, gdje su prisustvovali načelnik Generalštaba Dragutin Dakić i saradnici.

Ministar je rekao da se Crna Gora nikada nije dala vezati, podsjećajući na nasljeđe kraljeva Mihaila i Bodina, Balšića, Crnojevića i Petrovića, a potom i na Trinaestojulski ustanak.

“Znali su sinovi i kćeri Crne Gore da u svojim prsima ne nose samo svoje srce već i snagu svojih otaca palih na vječnoj straži slobode. Nad ovim nebom gordio se vijek nad gordim vjekovima, a ovaj minuli iznjedrio je antifašizam, crnogorsku legitimaciju za vrata civilizacije”, istakao je Bošković, naglasivši da su Crnogorci tako krčili staze slobode.

On je poručio da su crnogorski slobodari najsvečanije proslavljali život polažući ga u ime slobode, za koju su znali da je dostižna.

“Iz te strašne kolijevke vaskrsnula je 2006. godine obnovljena Crna Gora”, rekao je on.

Bošković je pozvao vojnike da budu dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama.

“Ne dajte da nas zavaraju tuđi hvalospjevi, već pouzdano stojte na braniku naše Crne Gore, jer naspram pomenutih velikana i boraca za nezavisnost Crne Gore stoje bezumne ideje o nestaknu sopstvene domovine. Mučno li je gledati kako kliču drugoj državi i kako više vole tuđu istoriju od sopstvene. Pred njihovom bestidnošću previše je išta reći, a premalo išta uraditi. Pred prodajom sopstvene otadžbine nećemo ćutati kao prije. Kao vazda mi ćemo svoju riječ reći, reći za sva vremena – Sljedujte biti dostojni potomci, jer i vi ćete jednom biti nečiji preci, pa neka se pasovi koji se rađaju imaju po kome zboriti”, poručio je ministar odbrane.

Obraćajaći se prisutnima načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić saopštio je da se vojnici zakletvom obavezuju na život u službi otadžbini i svom narodu, od čega ne postoji plemenitiji i časniji zadatak.

“Budite ponosni jer slijedite korake svojih predaka, koji su, poput vas, služeći svojoj zemlji oružjem i hrabrošću izborili da danas budemo slobodni i svoji na svome. Poput njih, gajite viteške ideale, oličene u riječima `čojstvo i junaštvo` – čuvajte sebe od drugoga, ali i druge od sebe”, istakao je Dakić.

Načelnik Generalštaba VCG je poručio da su vojnici odabrali profesiju u kojoj će steći vještine i iskustva korisne za čitav život, postati samostalniji, jači i odlučniji.

“Zapamtite, vi ste pripadnici Vojske Crne Gore uvijek, u svakom trenutku, tako da očekujem od vas da budete primjerni i kada niste na dužnosti, riječima i djelima”, rekao je Dakić, naglasivši da će VCG brinuti o novim vojnicima kao svojoj djeci jer su oni budućnost naše vojske, ali i cijele zemlje.

Na svečanosti u Danilovgradu koja je, prvi put, zbog situacije vezane za pandemiju koronavirusa, organizovana bez roditelja zakletvu je položilo 76 novoprimljenih vojnika po ugovoru i 36 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Takođe, danas su u čin podoficira unaprijeđena 42 vojnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gluglu
Gost
gluglu

Cestitam!!! Vi ste nas ponos!

vjecita cg
Gost
vjecita cg

Svaka cast! Nikad veci napad na nasu drzavu,ali ne damo je!

djuro
Gost
djuro

Neka je sa srećom momci i đevojke!!!! Ne dajte našu svetinju svijetlu našu Crnu Goru!

milun
Gost
milun

Ko ne voli CG,moli se da je napusti !!! Da je vjecna!!!!!!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Holivud
Gost
Holivud

Srecno momci. Znajte da imate privilegiju i cast da nosite uniformu nase domovine CG. U zdravlje! Nek je vjecna Crna Gora.

Piksi
Gost
Piksi

Ne vidjeh nidje da je dat kome otkaz i ako srpski mediji pisu kako micemo srbe iz vojske.Ustvari svakom ko ne priznaje drzavu, otkaz pa neka sluzi u drzavu koju postuje

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Oće li se nać neko da kaže što znači prelijetanje nato aviona preko Podgoričkog aerodroma u brišućcem letu? Nekakvo zastrašivanje,podsjećanje na 99-tu … Sramna demonstracija sile nad narodom u nastavku-ništa drugo.Sve će vam se kazati na izborima a jedva čekamo da dodje taj dan.

Send this to a friend