Društvo

Bošnjak: Etički problem ako se Božović prijavi za rektora

Branka Bošnjak

Poslanica Branka Bošnjak (Pokret za promjene) kazala je za Pobjedu da izbor rektora Univerziteta Crne Gore ne treba da se obavi po starom modelu po kojem je propisano da ga biraju članovi Upravnog odbora.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je u četvrtak postupak za izbor rektora, za mandatni period 2021-2024. godine, iako nije usvojen novi zakon o visokom obrazovanju kroz koji bi trebalo da se uvedu nova pravila. Tačnije, polemisalo se o dvije alternative – jedna, koju je ranije kroz svoj predloženi zakon ponudila Bošnjak, propisuje da rektora ubuduće treba na izborima da bira čitava akademska zajednica, uključujući i studente i administraciju, a druga se tiče ranije ugašenog modela – da fakulteti predlažu kandidate o kojima će da se izjašnjava Senat.

Iako je bilo najavljeno da će se novi zakon o visokom obrazovanju usvojiti krajem juna, to se neće dogoditi, jer radna grupa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ne obavlja taj posao planiranom dinamikom.

Kako je Upravni odbor pokrenuo proceduru za izbor rektora, to znači da će ga po raspisanom konkursu izabrati – članovi Upravnog odbora. Taj način se kritikuje u dijelu javnosti, jer se smatra da nije objektivan, odnosno da se politizuje zato što u tom tijelu sjede i osnivači Univerziteta, odnosno predstavnici Vlade.

Vršilac dužnosti rektora, prof. dr Vladimir Božović ranije, nakon što je u februaru razriješen sa te funkcije prof. dr Danilo Nikolić, bio je stava da bi se novi rektor mogao birati po modelu koji predlaže Bošnjak ili ovom drugom. Izričit je bio da treba da se izbjegne sistem koji je neprimjeren – da sva vlast bude skoncentrisana u Upravnom odboru.

Hoće li se Božović sada, ipak, prijaviti na konkurs, ne zna se, jer nije odgovarao na pozive Pobjede, a kada mu ističe v.d. stanje, nijesu odgovorili sa Univerziteta iako su najavili da će to učiniti.

Bošnjak smatra da bi sa etičke strane bilo problematično da se Božović javi na konkurs za izbor novog čelnika Univerziteta, imajući u vidu njegovu izjavu da je cilj da se naredni izbor obavi pod demokratičnijim uslovima.

Bošnjak dodaje da ne treba birati rektora po starom načinu, jer bi tako ,,sami sebe demantovali“.

“Nije dobra poruka da nam odgovara ono što je krojeno po starom kada se zatvarao UCG, kada se nije čuo glas studenta, profesora i da se sve odvijalo u zatvorenom malom krugu. Nije pametno da se istrajava na tome”, ističe ona.

Dodaje da, možda, može da se produži v.d. stanje ili kada se izabere rektor, nakon što se usvoji novi zakon, da se obavi reizbor.

“Možda su sada u obavezi da raspišu konkurs. Može se naći rješenje. Upravni odbor može da ne izglasa, pa da se ponovi konkurs, postoje pravne varijante za prelazno rješenje, jer je zakon u fazi izrade. Upravni odbor može da ne izglasa nikoga. Ima tu nekih pravnih gimnastika koje mogu da se izvedu. Može da se napravi nešto, možda ne bi bilo fer prema tim kandidatima koji se prijave, ali valjalo bi im se unaprijed sugerisati da se sačeka sa novim zakonom i novim načinom izbora. Ovaj način izbora je toliko zatvoren i ne odražava želju nastavnog kadra UCG, da prosto ne bi trebali da ulaze u to. Taj model je uveden kada su htjeli baš sve da iskontrolišu”, navodi ona.

Ako su htjeli obaviti reforme, dodaje Bošnjak, i svi su bili za to, onda treba naći modus da se ide na to da se rektor bira po novom modelu i da se sačeka izglasavanje zakona.

Bošnjak kritikuje aktuelne propise po kojima rektora bira Upravni odbor, ističući da je raspisivanje konkursa u tom slučaju samo predstava za javnost, jer se unaprijed zna koji kandidat će biti izabran.

Podsjeća da je ranije pripremila zakon kojim se reguliše izbor rektora, ali da ga je povukla, iz razloga što je resorno ministarstvo naumilo da u potpunosti izmijeni, odnosno napiše novi zakon o visokom obrazovanju zbog čega je formirana radna grupa. Bošnjak im je onda dostavila svoje sugestije, ali nema informaciju šta je uvaženo, odnosno koje njene smjernice će se naći u nacrtu tog akta. Očekuje da se uskoro o svemu tome obavi javna rasprava.

Upravni odbor ima 15 članova. Odluku o izboru rektora donosi to tijelo većinom glasova od ukupnog broja članova i ta odluka je konačna.

Predsjednica UO je redovna profesorica Filološkog fakulteta prof. dr Rajka Glušica iz Ure.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
PeroNanaAkyVaso RakovProf.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nana
Gost
Nana

Nezakonito postavljeni vd rektor Bozovic je napravio nezakonitu cistku i sad zeli da dodje takodje nezakonito i partijski na funkciju rektora

Pero
Gost
Pero

Nije bilo nikakvih čistki na univerzitetu.

Aky
Gost
Aky

Neće dat ura 😂😂😂😂😂

Vaso Rakov
Gost
Vaso Rakov

Sve profesor do profesora,strucnjak do strucnjaka,a pola Crne Gore nema sta da vecera.Takodje velikom broju prevozno sredstvo i dalje magarac pored svih “strucnjaka”

Razmisliti
Gost
Razmisliti

Slazem se. Nimalo eticki ne bi bilo izabrati Bozovica samo na UO koji je on sam nastelovao

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Sadašnji rektor mislim da je dobar momak i neka se prijavi,, što da ne… a to što Vlast i ta Bošnjsk pokušava da napravi pritisak, je sramota. Jer je Univerzitet nezavisan, ako ona uopšte zna što to znači

Budva
Gost
Budva

Bošnjak i DF pričaju o Etici!?

Prof.
Gost
Prof.

Ovdje je u pravu!

Send this to a friend