Društvo

Bošnjak: U obrazovnom sistemu problema na pretek, neophodna reforma

Kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak učestvovala je na konsultativnom sastanku posvećenom Analizi obrazovnog sektora.

Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, sprovodi Analizu obrazovnog sektora koja obuhvata sljedeća područja: obrazovanje u ranom djetinjstvu, osnovno obrazovanje, opšte i srednje stručno obrazovanje, saopštili su iz parlamenta.

Kako su kazali, virtuelni Konsutativni sastanak organizovan je uz podršku Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, a istom je prisustvovao i šef predstavništva UNICEF-a Huan Santander. Na današnjem sastanku učešće je, kroz diskusiju, uzela i poslanica, članica Kolegijuma Ženskog kluba Božena Jelušić.

Bošnjak je, u uvodnom obraćanju, naglasila da je znanje resurs nad resursima a obrazovanje ključno koje će nas dovesti do znanja.

“Douniverzitetsko obrazovanje i navike koje stičemo predstavljaju temelj, koji kasnije nadograđujemo, kroz formalno i neformalno obrazovanje. Reforme u sistemu obrazovanja su veoma značajne i treba im se pristupiti na ozbiljan, državnički odgovoran način. Saglasna sam da nam je reforma neophodna. Problema je na pretek, od predškoloskog uzrasta gdje imamo nedovoljan obuhvat djece u obdaništima a zanemarljiv u ruralnim sredinama, preko nedostatka adekvatne infrastrukture, lošeg položaja prosvetnih radnika, do upitnog kvantuma znanja koje imaju naši srednjoškolci, do izazova na koje nas je sve stavila pandemija Covid 19”, navela je Bošnjak.

Zato je, prema njenim riječima neophodno krenuti u jednu ozbiljnu analizu kako bi znali šta zaista treba mijenjati u našem douniverzitetskom sistemu. Finansijsku podršku smatra značajnom komponentom svih reformi. Skupština Crne Gore, koja usvaja Budžet, treba da da svoj doprinos kako bi se realizovale zacrtane reforme.

„Svi moraju biti svjesni da je znanje to koje nas može izvući iz krize i pogurati zemlju naprijed. Znanje je nešto što vam niko ne može uzeti. Obrazovanje je ključ za izlazak iz siromaštva. Moramo biti svjesni značaja znanja i na taj način mu pristupati. Ako hoćemo da nas znanje vodi, trebamo ga i cijeniti, stimulisati talente i spriječiti one najbolje da odlaze iz zemlje. Moramo ulagati i u nastavni kadar i država mora, kroz unapređenje materijalnog statusa prosvjetnih radnika, pokazati da ulaže u znanje“, poručila je Bošnjak.

Ona je dodala da je primarni cilj analize pružanje uvida u opcije zasnovane na dokazima, za potrebe predstojeće reforme, te jačanje procesa planiranja, implementacije i nadzora obrazovnog sektora, kao dijela šire reforme javnog sektora.

“Analiza obrazovnog sektora uključuje sljedeće aspekte: kontekst razvoja obrazovnog sektora, analizu upisa, interne efikasnosti i djece koja su van sistema obrazovanja, analizu troškova i finansija u obrazovnom sektoru, analizu kvaliteta, kapaciteta sistema i upravljanja, analizu stepena pravičnosti i jednakosti u obrazovanju, analizu eksterne efikasnosti obrazovnog sektora kao i uticaj Covid-19 pandemije na sektor obrazovanja”, saopštila je Bošnjak.

Analizu je sprovela međunarodna konsultantska agencija SOFRECO čije je sjedište u Francuskoj. Ekspertski tim čine dva konsultanta, vođa tima i ekspertkinja za javne finansije i finansiranje obrazovanja Mirijam Viser i regionalna ekspertkinja Tunde Kovacs Cerovic, i Laetitia Lakrouf u svojstvu menadžerke projekta agencije SOFRECO.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
🇲🇪Bernini🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ova se sad razumije i u obrazovanje? Školu treba vratiti na onu prije 30ak godina i riješiti problem!

Send this to a friend