Društvo NOVI PROTEST MJEŠTANA BOTUNA ZBOG IZGRADNJE OBJEKTA POSTROJENJA

Botunjani neće dozvoliti gradnju kolektora, tijelima će blokirati mašine

Mještani Botuna, njih par stotina, juče su se okupili na mjestu gdje je planirana izgradnja objekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poručivši da će gradnju braniti i životima ako bude trebalo, prenose Dnevne novine.

Oni su ponovili da ne žele objekat postrojenja na svega par stotina metara od kuća, tražeći izmještanje, napominjući da ovaj zahtjev nije od juče, već da to traže već godinama. Smatraju da je lokacija za izgradnju loša, da nijesu saglasni da ne postoji alternativa, te da ne prihvataju kompromis da se uz kolektor grade ulice i poligon.

Prošle sedmice su zaustavili početak izgradnje, dok su iz Glavnog grada saopštili da je ovaj slučaj očigledna opstrukcija politički motivisanih pojedinaca.

Mještanin sela Botun Jagoš Bećirović tvrdi da se narod okupio samoinicijativno i da su prošetali kako bi izrazili negodovanje zbog izgradnje kolektora na svega par stotina metara od kuća.

On je negodovao zbog tvrdnji iz Glavnog grada da je u pitanju politički skup, navodeći da je upravo on glasač partije na vlasti u Podgorici, baš kao i mnogi drugi mještani koji negoduju zbog planirane gradnje.

“Ovo sve radimo zbog naše djece, odnosno zbog svih onih koji će ostati ovdje. Valjda i mi imamo pravo na čistu životnu sredinu. Zbog toga tražimo izmještanje i nećemo dozvoliti gradnju. Sigurno je da nećemo posustati i da ćemo se boriti svim sredstvima. Ne smijemo dozvoliti drugi holokaust, a ako će da nas isele, neka nam plate. Ovo je najljepše selo u Zeti, a žele da nas isele odavde”, kazao je Bećirović.

Mještanin Slavko Vukčević poručuje da se mora misliti na budućnost, a da toga nema bez očuvanja životne sredine. On navodi da ih je dodatno uvrijedio odnos Glavnog grada, iz kojeg nikad nijesu htjeli ni da ih saslušaju, govoreći da je to “završena priča”.

“Podsjetio bih da ovo ne bi bio ni prvi, a ni posljednji detaljno-urbanistički plan koji bi pretrpio izmjene. To nije nikakav problem, radilo se to zbog interesa pojedinaca, pa može i zbog interesa hiljade mještana ovog mj esta. Pored velikog zagađivača Kombinata aluminijuma i iseljenja trideset porodica prije 10-15 godina, dio ovog kraja liči na vukovarsku priču. Sada žele da nas i dalje iseljavaju. Nećemo dozvoliti gradnju i pokušaćemo preko Vlade i evropskih i međunarodnih institucija da se borimo i zaštitimo naš interes. Na pomenutoj lokaciji sigurno neće biti gradnje postrojenja, a ako bude trebalo, branićemo životima”, poručio je Vukčević.

Boris Ćetković pozvao je nadležne da reaguju, podsjetivši političare da su na tim funkcijama da bi štitili građane i radili u njihovom interesu.

“Ne znam zašto žele nas da žrtvuju, jer i mi smo građani ove države. Vjerujem da može da se nađe rješenje, ali do sada nije bilo razumijevanja za naš problem”, kazao je Ćetković, navodeći da su ih podržali i mještani drugih sela, jer je, kako kaže, ovo i njihov problem.

Mještanin Botuna Ilija Raičković apelovao je na potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da pomogne u rješavanju ovog problema.

“Pozivam Abazovića, odnosno stranku Zelenih da reaguju i kod ovog slučaja. Spasili su Sinjajevinu, deset koliba, spasili su maslinjak u Ulcinju, što je sve za pohvalu. Sada neka spase 1.200 mještana Botuna”, istakao je Raičković.

Iz Glavnog grada su ranije odbacili mogućnost određivanja alternativne lokacije, tvrdeći da je projekat u poodmakloj fazi realizacije, a uskoro se očekuje i raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova za izgradnju samog objekta postrojenja.

Oni tvrde da je dokaz za kvalitet ovog projekta i činjenica da je EU u njegovu realizaciju investirala više od 10 miliona eura i zato, kako kažu, neće dozvoliti da krajnje neodgovorni pojedinci motivisani političkim pobudama zaustave razvoj Podgorice.

Poručili su da će kao odgovorna gradska uprava iskoristiti sva pravna sredstva da se obezbijede pretpostavke kako bi se najvažniji projekat za Podgoricu doveo do kraja.

11

avatar
1000
11
0
0
 
10
HelloLolaJasarkoNjegošAnonimni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hello
Gost
Hello

Ja koliko znam kolektor bi bio izgrdajen najmanje 300/400 metara od najblize kuce? Ovo smrdi na politiku, nova vlast ne zeli dobro i zdravlje gradjanima Podgorice i sluzi se prizemnim radjnjama.

Lola
Gost
Lola

Vukovic na aparatima

Jasarko
Gost
Jasarko

Hahahaha namazaniji su …nisu crkvena slova na transparente kao na sinjajevini…mada sponzori isti…kad pustim vodu pomislicu na vas cmok.

Njegoš
Gost
Njegoš

Ne damo kolektore 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonimni
Gost
Anonimni

Vrlo prosto dje ste bili do sad? Sad kad se puklo grdilo para na planiranje i izvodjenje sad vam smeta? Meni ovdje “smrdi” na apostole!

Vasglasac
Gost
Vasglasac

Puna podrska. Odlazi Vukovicu

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Pavle Djurisic je iz Botuna iz Zete

Prč
Gost
Prč

Vi necete a mi ocemo.pa da vidimo kojih je vise evo i iz ovoga se vidi koja je uloga oremijera kad ljudi pozivaju njegovog zamjenika da rijesi problem.i naravno ovo ce nova vlast da iskoristi a poslije ce isti oni morati zavrsit kolektor na isto mjesto.ovdje drzave vise nema.a kad cujem ovo zivotima cemo braniti…uhh

Maršal
Gost
Maršal

Kakva provincija moze li ovo?

Njegoš
Gost
Njegoš

Ne damo kolektor 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

RS3
Gost
RS3

Sad su se śetili.Providno.

Send this to a friend