Društvo

BP: Radovi na trgu obustavljeni, čekaju se arheološka istraživanja

Radovi na rekonstrukciji bjelopoljskog gradskog trga u dijelu Ulice 3. januara obustavljeni su dok se nadležni ne oglase povodom pitanja pronalaska ljudskog skeleta prilikom kopanja kanala za kanalizaciju.

Direktor firme “Orto project”, kojoj je povjeren navedeni posao, Vladimir Perišić, kazao je Dnevnim novinama da su trenutno stopirani radovi na tom potezu, dok se ne oglase nadležni u vezi daljih aktivnosti. Ističe da je prilikom kopanja primijećen dio ljudskog kostura, o čemu je odmah obaviještena i policija, koja je obezbijedila ovo mjesto.

Tužilac Hasan Lukač kazao je DN i potvrdio da su trenutno sve ingerencije u vezi predmetnog slučaja prenijete na policiju.

“U vezi pronalaska ljudskog skeleta data su ovlašćenja policiji. Nijesmo dobili nikakav zvaničan dokument od njih, a ukoliko bude potrebno mi ćemo djelovati u okviru naših nadležnosti”,  kazao je Lukač.

Mešihat islamske zajednice u prekjučerašnjem saopštenju izrazio je ogorčenje postupanjem nadležnih u bjelopoljskoj opštini prema pronađenom groblju u centru grada, uz tvrdnju da se rekonstrukcijom trga skrnave posmrtni ostaci muslimanskog groblja.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pozvao je nadležne organe, prvenstveno Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, da zabrane radove i spriječe nastanak veće štete pokretanjem detaljnih arheoloških istraživanja predmetne lokacije, kojim bi se utvrdila tačna dispozicija mezarja i temelja džamije, te osigurao adekvatan tretman posmrtnih ostataka i vakufske imovine.

Direktor opštinske Direkcije za izgradnju i investicije Milanko Minić saopštio je za Dnevne novine da su, uz puno poštovanje i razumijevanje za zabrinutost predstavnika IZ, u više navrata putem medija upoznavali javnost da je započeta rekonstrukcija Ulice slobode gradskog trga, u postojećim gabaritima, koji su definisani 50-tih godina prošlog vijeka, potvrdivši da je pronađen ljudski skelet, kao i da je izvođač radova u skladu sa zakonskim propisima slučaj prijavio dežurnoj službi policije, tj. CB Bijelo Polje.

“Policija je odmah izašla na lice mjesta, obezbijedila lokaciju i takođe obavijestila istražnog sudiju i tužioca. Radovi su odmah potpuno obustavljeni u očekivanju da nadležni organi odrade svoj dio posla, tj. da arheolozi izvrše iskopavanje. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju ljudski skelet, biće neophodno da se utvrdi identitet ili bar religijska pripadnost. Kada se stručnjaci o tome izjasne, u skladu sa pravilima te religije posmrtni ostaci će biti pokopani”, istakao je Minić, osvrnuvši se na sličan slučaj, koji se dogodio prije dvadesetak dana, takođe na teritoriji bjelopoljske opštine što, kako kaže, potvrđuje da takve stvari nijesu rijetkost na gradilištima.

Minić navodi da je to bio sličan slučaj, ali da se tada nije tumačilo da se radi o nepažnji ili bilo kakvoj lošoj namjeri u bilo kom smislu, već da se takve stvari jednostavno dešavaju.

“Obavljena procedura se u svakom sličnom slučaju izvršava na način na koji je izvršena, što je u praksi i poznato i u potpunosti je u skladu sa zakonom. Takođe je poznato da su se u svim gradovima u kojima su obavljane rekonstrukcije sličnog tipa dešavali ovakvi slučajevi i da je to česta pojava na balkanskom tlu, čija je istorija protkana ratovima”, navodi Minić, istakavši da je Ulica 3. januara objekat od opšteg interesa, te da se u njegovom trupu postavlja kolektor, a ne u parku za koji se smatra da je u njemu nekada bio vjerski objekat, što jeste bio predmet razgovora i inicijative IZ prema SO Bijelo Polje i što je uz punu podršku lokalne uprave tada odmah dobilo epilog kroz skupštinsku odluku, ali koja se ne odnosi na ovu fazu rekonstrukcije gradskog trga, već na buduću izgradnju poslovnostambenog kompleksa, čiji početak još nije preciziran.

Trg u potpuno novom ruhu, uskoro tender za treću fazu

Direktor opštinske Direkcije za izgradnju i investicije Milanko Minić je istakao da će Trg biti popločan kvalitetnim granitnim pločama, te da će biti postavljeno urbano dekorativno osvjetljenje sa LED svjetiljkama, kao i dekorativno osvjetljenje stabala.

“U toku je i izrada idejnog projekta uređenja fasada zgrada u Ulici slobode, čiji je autor poznata arhitektica Ema Alihodžić. Očekujemo da najuže jezgro grada ovim dobije potpuno novi izgled te da nekoliko decenija neće biti potrebe za novim radovima na pomenutom trgu”, kazao je Minić.

On navodi da su prva i druga faza započete u aprilu i radovi teku planiranom dinamikom, iako je bilo dosta nepredviđenih radova na podzemnim instalacijama, što je u građevinarstvu poznato kada su u pitanju rekonstrukcije ove vrste.

“Tender za treću fazu rekonstrukcije trga već je raspisan i očekuje se izbor izvođača radova početkom septembra”, kazao je Minić.

Send this to a friend