Društvo

Bratić kršila zakone i procedure

Vesna Bratić
Vesna Bratić

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, čiji su mandat obilježile mnoge kontroverze i nezakonitosti, posebno kada je u pitanju „sječa direktora“ škola, osim prilikom razrješenja, zakone je kršila i prilikom imenovanja direktora najmanje u nekoliko slučajeva.

Tako je, na primjer, u Osnovnoj školi „Marko Miljanov“ u Podgorici nakon što je 12. jula prošle godine razriješila dotadašnju direktoricu Editu Šabotić kao vršioca dužnosti direktora imenovala profesora fizičkog vaspitanja Predraga Burzanovića na, kako to nalaže Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, period od šest mjeseci.

Sudeći prema dokumentaciji u koju Pobjeda ima uvid, to je, u konkretnom slučaju, bio posljednji potez ministarke Bratić koji je bio zakonit.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, vršilac dužnosti direktora može biti imenovan najduže na period od šest mjeseci.

Kako su masovna imenovanja obavljena sredinom jula prošle, a mandati vršiocima dužnosti su isticali u januaru ove godine, u skladu sa zakonom, dva mjeseca prije isteka tih mandata, OŠ „Marko Miljanov“, kao i desetine drugih škola širom Crne Gore koje su bile u v.d. stanju, sredinom novembra, tačnije 15., raspisuje oglas za mjesto direktora škole.

Konkurs je raspisan sa rokom od 15 dana, a prema Opštem zakonu o obrazovanju, u postupku izbora direktora javne ustanove ministar obrazuje tročlanu komisiju koja sa kandidatima koji ispunjavaju propisane uslove obavlja usmeni intervju i razmatra priložene programe razvoja ustanove i o tome dostavlja izvještaj ministru.

Javna ustanova dostavlja kompletnu dokumentaciju ministru, u roku od sedam dana od dana završetka konkursa, a prema Zakonu o radu poslodavac je obavezan da u roku do 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs obavještava učesnike oglasa o izboru kandidata.

Međutim, ministarka Bratić 13. januara ove godine donosi novo rješenje o imenovanju v.d. direktora škole, i ponovo na to mjesto imenuje Burzanovića, iako je zakon jasan da „ministar imenuje vršioca dužnosti direktora najduže na period do šest mjeseci“.

Bratić u obrazloženju rješenja navodi da su se, kako je imenovanom prestala dužnost v.d. direktora JU OŠ „Marko Miljanov“, koji je na to mjesto imenovan 12. jula, stekli uslovi da ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta „u skladu sa ovlašćenjem iz člana 81 stav 1 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju“ imenuje v.d. direktora do izbora direktora putem javnog konkursa, počev od 13. januara.

U pomenutom članu zakona na koji se Bratić poziva piše da ministar imenuje v.d. direktora „ako direktoru javne ustanove prestane dužnost, a na konkursu se ne izabere direktor“ ili ako direktoru prestane dužnost na lični zahtjev, razrješenjem ili ispunjavanjem uslova za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

Kako Burzanović u tom trenutku nije bio direktor škole, već v.d. direktora, a isticao je zakonski rok za objelodanjivanje rezultata javnog oglasa, na kojem je i sam učestvovao, više je nego jasno da je konkurs smatran neuspjelim i da je, opet mimo zakona, Burzanoviću zapravo produžena funkcija vršioca dužnosti direktora škole na novih šest mjeseci.

Međutim, oko tri mjeseca kasnije, deset dana prije izbora nove vlade, 18. aprila, ministarka Bratić donosi novo rješenje, ovog puta o izboru direktora, pozivajući se na konkurs raspisan pet mjeseci ranije i koji je, prema Zakonu o radu, morao biti zaključen ili izborom direktora ili poništavanjem konkursa 15. januara 2022. godine.

Mandat ministarke Bratić od samog početka pratile su brojne kontroverze i nepoštovanje procedura i zakona. Tako je Vlada Zdravka Krivokapića 1. aprila prošle godine usvojila sistematizaciju četvororesornog ministarstva koja nije prethodno usklađena sa više crnogorskih propisa, iako je ministarki na to ukazano u mišljenjima iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove, čijim ignorisanjem je prekršena sama procedura donošenja tog dokumenta.

Iz MJU i Uprave za kadrove tada su ukazivali na više neusklađenosti Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u MPNKS sa Uredbom o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave, Zakona o državnoj upravi i Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, kao i Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima i drugim.

Sve te preporuke za usklađivanje sistematizacije Bratić je u potpunosti ignorisala. Zbog toga je sredinom aprila prošle godine Ustavnom sudu podnijeta inicijativa za provjeru ustavnosti. Ministarstvo je u znak odmazde pokrenulo disciplinski postupak protiv člana rukovodstva sindikata koji je podnio ustavnu inicijativu, koji je u konačnici izgubilo.

Nakon usvajanja izmjena Opšteg zakon o obrazovanju i vaspitanju, krajem maja prošle godine, kojima su Bratić otvorena vrata za sprovođenje akcije „sječe direktora“ u procesu smjenjivanja direktora njen resor je povukao brojne sporne poteze.

Jednim te istim, cirkularnim, rješenjem ministarka je smijenila oko 160 direktora stavljajući im svima na dušu da nijesu formirali školske odbore, za što je bilo neophodno da Ministarstvo delegira svoje predstavnike, što nije učinilo.

Nakon razrješenja, oko 160 direktora/ica škola su pokrenuli sudske sporove, a sudovi već uveliko donose presude da su direktori škola prošle godine smijenjeni mimo zakona.

Aktuelni ministar prosvjete Miomir Vojinović u nedavnom intervjuu Pobjedi kazao je da su u tom resoru preuzeli mjere u cilju saniranja nastale situacije povodom smjene direktora.

“Tražili smo saradnju sa zaštitnikom imovine Crne Gore, koji zastupa državu u imovinsko-pravnim sporovima. Dogovoreno je da se nakon prvih pravosudnih izvršnih presuda sačini analiza dosadašnjih pravosnažnih presuda i predložen je najoptimalniji način okončavanja svih sudskih procesa. Cilj je smanjenje evidentnih velikih troškova koji nas očekuju”, kazao je Vojinović.

U pogledu masovnih razrješenja i imenovanja u sektoru obrazovanja Bratić je kršila i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. U dijelu koji se bavi proaktivnom pristupu informacijama propisana je obaveza državnog organa, da na svojoj internet stranici objavi, između ostalog, rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, te da ih mora objaviti u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja, odnosno usvajanja.

Ministarstvo kojim je rukovodila Vesna Bratić bilo je u obavezi da u skladu sa zakonom o SPI sva rješenja o razrješenju direktora škola objavi do 26. jula prošle godine. Do danas ta rješenja nijesu objavljena, niti je protiv Bratić pokretan bilo kakav postupak.

31

avatar
1000
27
4
0
 
30
MMMLKJBratRozajEmanon
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MMM
Gost
MMM

Nemojmo o hapšenju, oduzimanju državljanstva itd. Ove radnje, u tekstu ovdje, a i brojne druge, su jasna krivična djela. Imamo li krivične prijave protiv bivše ministarke?!

LKJ
Gost
LKJ

Vrlo ste jasno sve opisali. VD direktora se može imenovati najduže na 6 mjeseci. Nju nijesu interesovali zakoni, nije ona imala vremena da se bavi izborom direktora u skladu sa zakonom. Ostavila je ljude ni na nebu ni na zemlji. Na ovo će reći da nema za nju mjesta u ovoj zemlji zato što je Srpkinja što je (ne)vješta manipulacija.

Brat
Gost
Brat

Propisi o oduzimanju državljanstva moraju hitno da se inoviraju! Kao svuda u Evropi, neko ko je dobio pasoš a bavi se nezakonitim radnjama, kriminalom, teroruzmom – po ubrzanom postupku ostaje bez boravka u toj zemlji i bez državljanstva. Samo da kopiramo propise od Evrope, nećemo pogriješiti.

Rozaj
Gost
Rozaj

Hapsi i protjerati je u njenu maticnu drzavu, uz dozivotni zabran ulaska u Crnu Goru

Emanon
Gost
Emanon

Isto vazi i vas predhodnih 30 godina pa niko ni za sta nije odgovarao, niti ce. Sve “patriota” do “patriote”.

Užas jedan
Gost
Užas jedan

Ako ovo prođe nekažnjeno, onda smo stvarno…

Eto tako
Gost
Eto tako

Hapsi!

Zoran
Gost
Zoran

Hapsi mrzitelje nase domovine, a sve im je dato!

Radomir Ivanovic
Gost
Radomir Ivanovic

Kad neko krši zakon svjesno i voljno što dobija.
Ikonu ili optužnicu.

Maka
Gost
Maka

Syavse ceka sa optuznicama za braric..dje je cuveni sud i ruka pravde .Bitno da doticna jos ima obraza da se javlja i da pljuje po crnogorcima..neka je vidjela moze joj bit nemalo nas kakvi smo..i zasti joj se ne oduzne drzavljanstvo..Vlada ima li ikoga zivog da radi u ovoj cg

Raki
Gost
Raki

Braticka je bila bolja od ovih sad politikanata i manipulators.nisu u stanju da posalju obavjestenja skolama da se asistentima ne smije prekidatibugovor do septembra i od septembra ugovori na neodtedjeno u skladu sa vazecim zakonom .krivicne prijave mininistru i sekretarima ministarstva prosvjete

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Svi su direktori postavljeni na isti način i svima je istekao v.d. status i svima u januaru produžen. Što znači da ih sve treba smijeniti. Kako došli, tako pošli!

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Revizija svih drzavljanstava. Sve koji su radili i rade protiv drzave vratiti za Bosnu i Srbiju. Ove sto su se ogrijesili o zakon uhapsiti i iz imovine naplatiti stetu koju su napravili. Oduzeti pasose i drzavljanstva ovima koji imaju I Bosanski i Srpski pasos. Oduzeti nelegalnu imovinu i divlju gradnju koju su legalizovali ili je u postupku.

ToBileca
Gost
ToBileca

A sta je sa drugim skolama dje su kadrovi Vesne Bratic zaposljeni bukvalno 2 dana prije njene smjene? Takvih skola imate koliko hocete. Skoro svi direktori koji nijesu v.d. su to. Valjalo bi da CDM trazi uvid u spise, pa vidite ko je sve postavljen za direktore u aprilu.

Mila
Gost
Mila

a šta će žena četnik?

Darija
Gost
Darija

A advokatica Kadović ?

Svakompozasluzi
Gost
Svakompozasluzi

Dakle, pravac Spuz. Par godina tamo, uz oduzimanje crnogorskog drzavljanstva pa protjerivanje iz Crne Gore, prema rodnoj hercegovackoj grudi…

sone
Gost
sone

Nemoguće

Lipovo
Gost
Lipovo

Spasimo Državu : ukinimo sve članove upravnih odbora i menadžere, njihov doprinos je samo u ličnom bogaćenje i političkoj odgovornosti. Ovo je naš izum, u raskoraku sa zapadnim , a vratimo direktore sa svim obavezama i odgovornošću, i krivičnim zakonima SFRJ. Mnogo manja šteta bi bila a efikasniji rad. Političari su uništili privredu i selo, ostao je osiromašeni narod sa… Više »

Nino🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪

Da vidimo ruku pravde sad !!!!

Pravnik
Gost
Pravnik

Uhapsite Braticku. I sve koji zasluzuju. Iz svih partija.

Nik
Gost
Nik

Da svako odgovara za štetu što je napravio.

Mislim
Gost
Mislim

Po zakonu nije dozvoljeno da kradeš. Kad kradeš kršiš zakon i ideš u zatvor. Po čemu bi bilo različito bilo kakvo drugo kršenje zakona. Neka ide u zatvor za primjer drugima. Da ih prosvijetli kao bivša ministarka prosvjete.

Mojti
Gost
Mojti

Klavir da svira

boki
Gost
boki

uhapsite je ,oduzmite pasos

MNE
Gost
MNE

Sto ne reaguje drzava

Maka
Gost
Maka

Drzava se raspada sprdnja obicna smo postali radi ko sta oce pi pi

Veesna
Gost
Veesna

Tu je odlučivala gospodja Ilinčić

1,2,3,4,5
Gost
1,2,3,4,5

Smijeniti Ilincicku,ona je prva krsila zakon….postavljala direktore iako je znala za nezakonite radnje tokom vd mandata ,konkretno Burzanovica,a povrh svega ,taj isti Burzanovic je imao neprimjeren komentar na racun poslanice Draginje Vuksanovic Stankovic…i to ga je izgleda preporucilo u MPNKS da ga ipak imenuju za izvrsnog direktora OS ,,Marko Miljanov”.Zaista sramno….

Dejo
Gost
Dejo

Ilincicka i dalje krsi zakon!

Burzanovic
Gost
Burzanovic

Ako ti je ona gospodja onda sam ja akademik!

Send this to a friend