Društvo

Brod Jadran sjutra se vraća kući

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak „Jadran“ uploviće u nedjelju ujutro oko osam sati u svoju matičnu luku Tivat i time završiti prvo ovogodišnje svoje duže međunarodno krstarenje.

Brod pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog na krstarenje do Turske i Grčke iz Tivta je krenuo 22.aprila, sa ukrcanih 35 studenata i četiri profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Nakon četvorodnevnog zadržavanja u turskoj luci Istanbul, „Jadran“ je tri dana ostao i u grčkoj luci Pierj odakle je u četvrtak veče isplovio nazad prema Crnoj Gori i Tivtu. Brod će, nakon što je juče propao kroz Korintski kanal, u sklopu povratka u Crnu Goru u prolasku kroz teritorijalne vode Albanije, u Medovskom zalivu spustiti vijenac u more, odajući na taj način počast crnogorskim dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu, a koji su tamo stradali u januaru 1916. na italijanskom parobrodu „Brindizi“ koji je naišao na minu i potonuo pred albanskom obalom uz velike ljudske žrtve.

Studenti Pomorskog fakulteta i posada „Jadrana“ obišli su tokom boravka u Turskoj i Grčkoj niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznali se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja. Ukupno će “Jadran” tokom ovog svog 14-dnevnog krstarenja vodama Jonskog, Egejskog i Mramornog mora i tjesnacima Dardaneli i Bosfor, preći nešto više od 1.700 nautičkih milja.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Princ od KonikaLjuboSlavkoCinik🇮🇱LSCG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Stiže heroin u kasarne, spremni smo za sezonu.

Ljubo
Gost
Ljubo

Koliko će sad virtualno Katnic koke naci

Slavko
Gost
Slavko

Asocijacija na najljepsi jedrenjak na svijetu ostade svercovanke kokaina… DPS je i to uspio unakaradi… Vratite ga sad slobodno Hrvatima, unistitelji svega crnogorskog…

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Ima li kakvog tereta?

LSCG
Gost
LSCG

Kokin brod

Djordje
Gost
Djordje

Tovar su sigurno donijeli. Ne krijumcari se droga iz CG. u Tursku nego iz CG u Evropu. Koga vi zajeba..te.

ABC
Gost
ABC

Bravo!

Send this to a friend