Društvo

Camović ponovo izabrana za predsjednicu Sindikata medija

Sindikat medija Crne Gore izabrao je danas novo rukovodstvo, a na čelo te asocijacije ponovo je imenovana Marijana Camović, saopšteno je iz Sindikata.

Za Camović je, na trećoj Skupštini Sindikata medija, glasalo 29 delegata, dok je jedan bio uzdražan.

“Glavni odbor u novom rukovodstvu čine Radomir Kračković, Milena Bubanja, Predrag Nikolić, Goran Solujić, Edin Zuković, Boris Pejović, Dragana Vlaović Simanić, Rešad Kalač, Jadranka Ćetković, Nevenka Ćirović i Kristina Ćetković“, saopšteno je iz Sindikata PR Centru.

Camović je ranije danas,  tokom predstavljanja aktivnosti u okviru rada Glavnog odbora Sindikata, kazala da je u protekle četiri godine rast i razvoj Sindikata medija bio izuzetno dinamičan, ističući da je članstvo te asocijacije duplo uvećano.

“Uspjeli smo da za 100 odsto uvećamo članstvo i sada okupljamo oko 600 zaposlenih u medijima, čineći najveću i najaktivniju organizaciju koja se bavi pitanjima zaposlenih u medijima. Otvorili smo svoje kancelarije, imamo ljude kojima je Sindikat medija jedina radna obaveza i mislim da su rezultati tog rada vidljivi“, kazala je Camović.

Ona je rekla da su postignuti značajni rezultati koje je to rukovodstvo postavilo kao cilj i da, kako je ocijenila, postoji prostora za napredak u pogledu položaja medija i zaposlenih u njima.

“Današnja Skupština će dati smjernice za naredni četvorogodišnji period. Buduće predsjedništvo Sindikata medija će slijediti strateška dokumenta koja smo donijeli tokom mandata koji danas ističe. Mi smo uradili strateški plan zagovaranja i tu su uređeni planovi do 2020. godine, odnosno način na koji Sindikat treba strateški da se razvije“,  kazala je Camović.

Kako je pojasnila, dva najdrastičnija aspekta za medije i novinare su njihova primanja i bezbijednost.

“Sa materijalnog aspekta i u pogledu uslova rada u crnogorskim medijima, položaj novinara je loš. Velika je autocenzura, plate su ispod državnog prosjeka i to je jedna od stvari, koje istraživanje koje radimo iz godine u godinu potvrđuje. Novinari su primorani da rade više od jednog posla, čak i poslove koji nisu vezani za njihovu struku i to je jako poražvajuće za crnogorske medije“, ocijenila je Camović.

Ona je poručila da bi poslodavci trebalo da obezbijede dostojanstvene uslove rada zaposlenima u medijima, dok bi država, kako je kazala, trebalo da nađe način da poveća bezbijednost zaposlenih u crnogorskim medijima i da riješi slučajeve napada na novinare.

“Kada je u pitanju bezbijednost, svi značajniji slučajevi napada na medije i novinare su neriješeni, a ne postoji saznanje ko su naručioci, izvršioci, a najmanje se zna ko su nalogodavci svih tih napada“, rekla je Camović.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković, rekao je da narednom rukovodstvu Sindikata medija predstoje brojni izazovi.

“Sindikat medija je uspio da po prvi put objedini sve teritorije u Crnoj Gori i sve redakcije različitih profilacija koje dolaze iz ove izuzetno značajne djelatnosti za naše društvo. Mi, u Crnoj Gori, kao sindikalni pokret imamo izuzetan potencijal koji se ogleda u mladosti i inteligenciji članstva Sindikata medija“, poručio je Keković.

1 Komentar na "Camović ponovo izabrana za predsjednicu Sindikata medija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend