Društvo

CEDIS osnovao klub dobrovoljnih davalaca krvi

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je, povodom osnivanja Kluba dobrovoljnih davalaca krvi, prošle nedjelje u akciji “Pruži ruku za život” prikupio 30 jedinica dragocjene tečnosti, saopšteno je iz CEDIS-a.

Akciji se odazvalo 40 davalaca među kojima su dugogodišnji humanisti i oni koji su prvi put darovali krv.

“Ovo je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u CEDIS-u kao samostalnoj kompaniji i sigurna sam da će postati lijepa praksa za ubuduće jer su društvena odgovornost, humanost i solidarnost važni principi poslovanja CEDIS-a” kazala je Dnevnim novinama šef Službe za korporativne komunikacije u kompaniji Marija Jovović.

Ona je dodala da su akciju posvetili nedavno stradalom kolegi Radivoju Jovanoviću, te da će se doniranje dragocjene tečnosti nastaviti.

“Kao kompanija želimo da pokažemo solidarnost i saosjećanje sa onima kojima je pomoć potrebna, jer smo svjesni koliko života samo jedna akcija može spasiti. CEDIS je kompanija sa osjećajem za osnovne ljudske vrijednosti i pomoć čovjeku u nevolji”, istakla Jovović.

Najhumaniji

CEDIS-ov radnik Slavko Perunović s pravom može ponijeti titulu najhumanijeg u kompaniji, jer je sa 56 godina 58 puta darovao krv.

Osim što je jedan od rekordera u davanju krvi, Perunović je i član ekipe koja godišnje besplatno okreči deset stanova ljudima koji su u stanju socijalne potrebe.

“Davalac krvi postao sam kad mi se supruga razboljela, a ja nijesam mogao da joj dam krv. Od tada, kao član nekoliko društava dobrovoljnih davalaca, tri do četiri puta godišnje doniram životnu tečnost” kazao je Perunović za naš list.

Referent u Službi za korporativne komunikacije Filip Vojinović takođe je postao član Kluba dobrovoljnih davalaca krvi.

“Od početka rada u Elektroprivredi i nastavka radnog angažmana u CEDIS-u vezan sam za priču dobrovoljnog davalaštva, jer sam radio u kancelariji sa Mitrom Vučkovićem, predsjednikom Kluba dobrovoljnih davalaca krvi u EPCG. On mi je često isticao značaj darivanja krvi i tako sam i poželio da budem dio humane priče”, govori Vojinović kojem je ovo bilo prvo prvo iskustvo doniranja životne tečnosti.

“Nekoliko puta nijesam mogao dati krv iz opravdanih razloga, ali sada je sve bilo u redu. Zaista je lijep osjećaj kada znam da će možda baš moja krv biti novi početak za nekoga”, istakao je Vojinović.

Djelovanje

U CEDIS-u ističu da planiraju djelovanje Kluba i u drugim opštinama u kojima kompanija posluje.

“Na taj način ćemo promovisati kulturu dobrovoljnog darivanja krvi”, ukazali su u CEDIS-u. Radnik u kompaniji Danilo Dučić naglašava da krv koju daruje, nekome znači život, a njega čini srećnim.

“Deseti put dajem krv i to ću ponovo uraditi”, naglašava Dučić.

Kao jedini motiv za darivanje “tečnosti koja život znači” Veselinka Vuković ističe humanost.

“Volim da pomažem ljudima, a ovo je moj mali doprinos da se zalihe krvi održe na stabilnom nivou. Nije dobro da pacijent čeka krv, a svako od nas jednom može doći u tu situaciju”, poručila je Vuković.

Akcija važna za stabilno održavanje zaliha

Doktorka iz Zavoda za transfuziju krvi Nela Eraković ističe da je CEDIS-ova akcija veoma važna za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi.
Na naše veliko zadovoljstvo, CEDIS postaje dio humane porodice dobrovoljnih davalaca, što će mnogo značiti za zalihe krvi Zavoda za
transfuziju. Potrebe za krvlju se tokom praznika povećavaju, pa će ova akcija doprinijeti održavanju stabilnih zaliha krvi”, kazala je Eraković.

1 Komentar na "CEDIS osnovao klub dobrovoljnih davalaca krvi"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend