Društvo

Centralna registracija pasa počinje u maju

ilustracija

Uprava za bezbjednost hrane planira da u maju počne centralnu registraciju pasa, kako bi doprinijela da se riješi problem neodgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima, piše Pobjeda.

Kako piše u izvještaju o radu Savjeta za zaštitu životinja koji je objavljen na sajtu Vlade, to tijelo je zaključilo da se moraju pokrenuti aktivnosti za uspostavljanje jedinstvene baze za identifikaciju i registraciju pasa kako bi se definisala odgovornost vlasnika.

“Potrebno je, u skladu sa međunarodnim iskustvima, da država podrži mjeru čipovanja, s ciljem identifikacije i registracije pasa i vakcinacije protiv bjesnila, makar u prvom periodu ovih aktivnosti iz budžeta”, piše u dokumentu.

Navodi se da su Ministarstvu finansija zatražena dodatna finansijska sredstva za nabavku čipova za pse, vakcina protiv bjesnila najvažnije mjere za zdravstvnu zaštitu životinja i za troškove vakcinacije pasa, ali da im nijesu izašli u susret.

“Obezbijeđena su određena finansijska sredstva u budžetu Uprave za bezbjednost hrane, koja će kroz program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja biti upotrijebljena za ovu namjenu”, precizirano je u izvještaju.

Navodi se i da je dogovoreno da troškove obilježavanja pasa i izdavanja pasoša snose držaoci, kako bi imali svijest o obavezama vezanim za njihove pse.

Zbog uočenih problema sa nerazumijevanjem obaveza i odgovornosti držaoca životinja i nadležnih institucija, upućen je javni apel svim vlasnicima kućnih ljubimaca i nadležnim organima lokalnih uprava, kojim je apelovano na držaoce životinja da postupaju odgovorno i u skladu sa zakonom i lokalnim propisima.

“Apelovano je i na lokalne samouprave da postupaju u skladu sa ovlašćenjima i preduzmu mjere protiv neodgovornih držalaca kućnih ljubimaca i drugih životinja, kao i na sve lokalne samouprave koje nijesu donijele propis o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, da to hitno urade i da u skladu sa propisom postupaju”, navodi se u dokumentu.

Lokalne službe nadležne za komunalne poslove, posebno komunalni inspektori i policajci “treba blisko da sarađuju sa lokalnim veterinarskim inspektorima i Upravom”.

“Svi gradonačelnici treba da po hitnom postupku, ukoliko na teritoriji lokalne uprave ne postoji, izdvoje sredstva i organizuju adekvatnu službu i urede smještaj za nezbrinute životinje”, predloženo je u dokumentu.

Piše i da će biti pripremljena strategija za kontrolu populacije pasa lutalica, koja će biti upućena javnosti kako bi dali komentare i sugestije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Prvo na tehnicki pa preko penzionera na 12 mjeseci

Džeki
Gost
Džeki

Gdje da se prijavim?

Lipovo
Gost
Lipovo

Ne chipuju Tebe, vecc Tvoga psa.

eto tako
Gost
eto tako

Ovo bi trebalo da uvede red vlasnicima ovim modernim sto bi da imaju psa zbog mode , pas je prijatelj 15 godina o kome se treba brinuti kao o clanu porodice ko nije spreman na to ne treba dovoditi psa u kuci

Sloboda za pse
Gost
Sloboda za pse

Konacno da se stane u kraj bahatosti vlasnika pasa. Djecu ne smijemo pustati na igralista jer su ga zaposjeli psi. U krajnjem i ti vlasnici pasa maltretiraju te zivotinje, jer psu nije mjesto u kuci vec u prirodnom stanistu gdje ce slobodno zivjeti u skladu sa svojim nagonom. Ali ako zakon dozvoljava hapsenje pasa onda od vlasnika treba traziti da… Više »

Bezimeno
Gost
Bezimeno

“Psu nije mjesto u kuci vec u prirodnom stanistu gdje ce slobodno zivjeti u skladu sa svojim nagonom.”

Jesi li cuo kad za domace zivotinje? O psima se prica a ne o vukovima

Pravda za pse
Gost
Pravda za pse

Mislis li da je prirodno za psa da ga drzis u kuci i vodis za ular, da mu ogranicavas kretanje i sputavas u nagonima. Ako ti muzes tog tvog psa, onda ga smatraj domacom zivotinjom. Zaroboti zivotinju i nazvati je kucnim ljubimcom je naljudski. Koliko ljubimcima prija to sto im radite? Smjesno izgledate kad tumacite pseci jezik. Kad se pravite… Više »

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

Tebe bi pravedni,korpa valjala.Veliki si poznavalac,prirodnih zakona,ka’ da ti je Čarls Darvin,pašenog

Send this to a friend