Društvo

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

Foto: MRSS

Pripadnici islamske vjeroispovijesti sjutra obilježavaju Ramazanski bajram. To je jedan od najvažnijih praznika koji obilježava kraj Ramazana (mjeseca posta) i slavi se tri dana. Tim povodom čestitke su uputili politički funkcioneri, kao i predstavnici javnog sektora.

Premijer Spajić čestitao Ramazanski bajram

Predsjednik Vlade Crne Gore mr Milojko Spajić čestitao je građanima islamske vjeroispovjesti Ramazanski bajram.

„Najsrdačnije vam čestitam Ramazanski bajram, sa željom da duhovna dobra koja stičete šireći učenje o plemenitosti, nesebičnosti i odgovornosti, budu na korist vama lično, vašim porodicama i našem društvu“, naveo je premijer Spajić u čestitki upućenoj reisu Islamske zajednice, ef. Fejziću.

U čestitki se između ostalog ističe „uvijek su dobrodošle blage i opominjuće riječi i humana djela, koja nas podstiču da budemo tolerantniji, solidarniji i okrenuti interesima kolektiviteta i progresu sveukupne zajednice. Želim da dijalog, razumijevanje i praštanje budu naša društvena svakodnevica i temelji našeg javnog diskursa“, poručio je premijer Spajić.

Bogdanović: Praznik podsjeća nas na one najljepše ljudske vrijednosti 

U ime Kluba poslanika i u svoje lično ime, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, ef. Rifatu Fejziću, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, čestitam Ramazanski bajram, poručio je šef kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović.

“Mjesec Ramazan, kao najznačajniji mjesec u životu svakog vjernika koji u njemu slavi Boga, ali i ljubav, čime šalje poruku zajedništva, jedinstva, duhovnog prosvjećenja, što su ključne i fundamentalne vrijednosti Crne Gore koje okupljaju sve naše građane”, naveo je u čestitci.

Ovaj praznik, prema njegovim riječima, podsjeća nas na one najljepše ljudske vrijednosti tolerancije, velikodušnosti, strpljenja, zahvalnosti, međusobnog uvažavanja, ali i upućuje da njegujemo i čuvamo multietnički i multikonfesionalni sklad, jer samo tako čuvamo temelje na kojima je izgrađena Crna Gora, naša zajednička kuća.

“Svakodnevno osluškujući potrebe naše braće, poštujemo sebe i našu otadžbinu u kojoj su tradicija i kultura Islamske zajednice vijekovima duboko ukorijenjene. U nadi da ćete u toplini svojih domova, okruženi ljubavlju i bližnjima proslaviti kraj svetog mjeseca, a ovi blagi dani donijeti mir, sreću i slogu, još jednom vam najsrdačnije čestitam Ramazanski bajram”, naveo je Bogdanović.

Potpredsjednik Koprivica uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica uputio je najiskrenije čestitke povodom najvećeg islamskog blagdana Ramazanskog bajrama.

Sa željom da bajramske dane provedete u sreći i blagostanju, veselog lica i otvorenog srca, podijelite radost sa svojim najmilijima, prijateljima i komšijama, kako bi svi zajedno osjetili istinske ljepote Bajrama, potpredsjednik Koprivica dalje poručuje:

„Neka blagotvorna simbolika velikog islamskog blagdana Ramazanskog bajrama bude povod za iskazivanje solidarnosti, mira i čovjekoljublja između svih različitih vjera koje žive u Crnoj Gori.“, saopštio je Koprivica.

 

Popović: Neka se osjećaj zajedništva i solidarnosti širi među svim zajednicama u Crnoj Gori

U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori i dijaspori najsrdačnije čestitam Ramazanski bajram, poručila je potpredsjednica Zdenka Popović.

“Želim da vam Bajramski dani budu ispunjeni zdravljem, radošću i blagostanjem, a vaša srca ispunjena ljubavlju i saosjećanjem prema svim vašim prijateljima i komšijama. U ovom svetom mjesecu, neka vaše duše budu prožete dobrotom i milosrđem prema svim ljudima, neka vaše djelovanje bude odraz vaše vjere i čovječnosti. Neka se osjećaj zajedništva i solidarnosti širi među svim zajednicama u Crnoj Gori, jačajući veze među ljudima i promovišući toleranciju kao i razumijevanje. Bajramski dani su još jedna prilika da afirmišemo naše tradicionalno uvažavanje, poštovanje i solidarnost, u to ime još jednom svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitam Ramazanski bajram”, navela je u čestitci Popović.

Vujović: Izazovna vremena u kojim živimo svjedok su nužnosti okretanja pravim vrijednostima

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ivan Vujović uputio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

“Pravim vrijednostima nikada nije trebala masovnost da bi dobile svoje utemeljenje. Njima je utemeljenje dalo vrijeme njihovog trajanja; vrijeme u kom su kroz izazove potvrdile svoj značaj. A izazovna vremena u kojim živimo svjedok su nužnosti okretanja pravim vrijednostima”, naveo je Vujović u čestitci.

Međuvjerski sklad u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, jedna je od takvih vrijednosti.

“Naša je ljudska dužnost da vodimo računa jedni o drugima i ono što imamo zajednički čuvamo i njegujemo za generacije koje dolaze. Samo tako će Crna Gora biti dom zasnovan na principima tolerancije, pravednosti i međusobnog uvažavanja. U ime Socijaldemokratske partije Crne Gore i u svoje ime čestitam vam Ramazanski bajram uz želju da ga proslavite sa najbližima u duhu mira, ličnog spokoja, ljubavi, dobrog zdravlja i zajedništva”, naveo je Vujović.

Raičević: Bajram dolazi kao vjesnik ljubavi, zajedništva i poštovanja 

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao je predstojeći Ramazanski bajram.

“Poštovani gospodine Milaimi, Dozvolite da u ime Opštine Bar i svoje ime uputim Vama, predstavnicima Islamske zajednice i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti najiskrenije čestitke povodom Ramazanskog bajrama. U vremenu kada ispraćamo Ramazan, sveti mjesec koji predstavlja simbol odricanja i inspiraciju za nadjačavanje slabosti, Bajram dolazi kao vjesnik ljubavi, zajedništva i poštovanja, vrijednosti po kojima je upravo naše društvo vjekovima prepoznato. Neka svjetlost predstojećeg Bajrama ispuni vaše domove ljubavlju i toplinom dok zajedno gradimo bolju budućnost utemeljenu na poštovanju i solidarnosti. Sa najdubljim željama za sreću, blagostanje i prosperitet u godinama koje dolaze, neka Bajram donese radost i duhovno ispunjenje”, naveo je Raičević u čestitci.

Bečić: Zajednička želja za mirom i zajedništvom je nit koja je godinama povezivala građane Crne Gore

Povodom Ramazanskog Bajrama, upućujem srdačne čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu efendiji Fejziću, kao i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić. 

“U srcu vaše vjere leže vrijednosti ljubavi, odgovornosti i humanosti, a to su ideali kojima svi treba da budemo naklonjeni i kojima svi težimo. Zajednička želja za mirom i zajedništvom je nit koja je godinama povezivala građane Crne Gore i nastavlja da nas vodi putem nade, poštovanja i tolerancije”, kazao je on u čestitki.

Kako je istkao, uvijek treba da imamo na umu da nas mnogo više toga ujedinjuje, nego što nas dijeli i da sa ponosom govorimo o svakoj vjeri, naciji i ljepotama različitosti kojima je naša država ukrašena. Upravo su te različitosti podsjetnik na moć ujedinjenosti kojom zajednički prevazilazimo sve prepreke.

“Nakon svetog mjeseca Ramazana, koji je istinski pokazatelj čvrste volje, istrajnosti i duhovne discipline, želim vam da dočekate Bajram čistog srca i misli. Neka vaši domovi budu ispunjeni harmonijom, zdravljem i blagostanjem, i da uvijek nađete snage za dobro i imate vjeru u njegov smisao. Srećan Bajram”, zaključio je Bečić u čestitki.

Nenezić: Slaveći sa našim komšijama, prijateljima, kumovima, živimo Ramazanski bajram kao simbol zajedničkog života i tolerancije

Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo da u ime Skupštine opštine Bar i svoje lično ime uputim srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama reisu Islamske zajednice Crne Gore, gospodinu Rifatu Fejziću, glavnom imamu barskom efendiji, gospodinu Muidinu Milaimiju, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, uz želje da nakon mjeseca odricanja i molitve praznične dane provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i blagostanju, saopštio je predsjednik Skupštine Opštine Bar, Branislav Nenezić. 

“Slaveći sa našim komšijama, prijateljima, kumovima, mi živimo Ramazanski bajram kao simbol zajedničkog života i tolerancije, jasno nastavljajući svetu tradiciju naših predaka koja nosi poruku poštovanja i koja je stalni podsticaj da težimo društvu jednakih šansi i poštovanja slobode i dostojanstva svakog čovjeka”, naveo je Nenezić u čestitki.

Kako je istakao, upravo to je gradivna nit koja veže ovaj sveti praznik za suštinu našeg grada i naše države Crne Gore.

“Siguran sam da ćemo svi zajedno u danima koji su pred nama, prožeti bajramskom radošću, imati snage i mudrosti da odgovorimo na sve izazove, kao i da putem međusobnog uvažavanja tolerancije i razumijevanja zajedno gradimo naš Bar, kao mjesto suživota i prosperiteta u svakom smislu te riječi”, stoji u čestitki Nenezića.

HNV čestitalo Ramazanski bajram

Hrvatsko navionalno vijeće (HNV)  svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitalo je predstojeći Ramazanski bajram.

“Uvaženi reise ef. Fejzić Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore Vama i svim pripadnicima Islamske zajednice i islamske vjere u Crnoj Gori upućuje najsrdačnije čestitke povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama tradicionalnom čestitkom : Bajram šerif mubarek olsun, uz želju za dobrim zdravljem, prije svega, te mirom, zajedništvom i dobročinstvima”, stoji u čestitci HNV-a.

Krapović: Bajram da bude nadahnuće za međusobno poštovanje, razumijevanje i saradnju

Izazovna vremena, poput današnjih, podsjećaju nas da je od suštinske važnosti okrenuti se istinskim vrijednostima, okupljanju najbližih, poštovanju tradicije i dobrim međuljudskim odnosima’, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović upućujući iskrene čestitke reisu islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu ef. Fejziću povodom predstojećeg Bajrama.

Ministar je ovaj veliki islamski praznik čestitao svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti, zaposlenima u Ministarstvu odbrane kao i Vojsci Crne Gore poručujući da Bajram bude nadahnuće za međusobno poštovanje, razumijevanje i saradnju, kao i osnov prosperiteta svih građana Crne Gore, koja je primjer uspješnog međuvjerskog i međunacionalnog sklada.

”Uz želju da praznične dane provedete u zdravlju, sreći i blagostanju, zajedno sa svojim najbližima, najsrdačnije vam čestitam praznik – Bajram Šerf Mubarek Olsun”, stoji u čestitki Krapovića.

Mustafić: Bajram da donese radost, ojača ljubav i slogu u našim domovima, jedinstvo i solidarnost u zajednici i društvu 

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić čestitao je Ramazanski bajram Reisu Islamske zajednice Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere u Crnoj Gori i dijaspori.

“Poštovani Reis efendija, Dani Ramazana koji ostaju iza nas, donjeli su nam brojne blagodati. Naš post i molitve okrijepili su naš duh i približili nas Bogu Uzvišenom, jačajući bliskost i razumijevanje. Nadamo se da će snaga zajedništva koju nam je ulio ovaj sveti mjesec biti izvor našeg jedinstva u vremenu ispred nas”, kazao je Mustafić u čestitki.

Bajramski blagdani su dani radosti koje obilježavamo i dijelimo otvorenog srca zajedno sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama.

“I u danima Bajrama, naše misli i dove su sa onima kojima je radost uskraćena- nemoćnima, bolesnima i unesrećenima, posebno stanovnicima Gaze i Palestine. Molimo Boga da im olakša patnje i da, i oni i njihove porodice, osjete ljepotu ovih blagdana”, naveo je Mustafić.

On je poželio da Bajram donese radost, ojača ljubav i slogu u našim domovima, jedinstvo i solidarnost u zajednici i društvu i zbliži nas u nastojanju da učvrstimo razumijevanje i međusobno poštovanje u našoj Crnoj Gori

“U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i u svoje lično ime, čestitam nastupajuće dane Ramazanskog bajrama, Vama i svim pripadnicima islamske vjere, u Crnoj Gori i dijaspori. Bajram šerif mubarek olsun”, zaključio je mustafiću čestiki.

Fejzić: Radujmo se danima Bajrama, jer smo uspjeli savladati sve one destruktivne sile u nama

Završetkom ramazanskog posta vjernik sa radošću dočekuje dane Bajrama, dane radosti i nade. Radujemo se Bajramu, jer je on simbol nagrade kojoj se sa nastrpljenjem nadamo. Radujemo se jer smo ramazanskim postom pobijedili sebe i svoj nefs, svoje prohtjeve i zahtjeve, poručio je Reis islamske zajednice Rifat ef. Fejzić. 

Kako je kazao, Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu, naučili smo da budemo saosjećajni i darežljivi. Shvatili smo da samo iskrenim odnosm spram vjere možemo pobijediti moralne bolesti današnjeg društva. Spoznali smo istinske vrijednosti života na ovome svijetu.

“Poslanik Islama Muhammed a.s. nas je podučio da se dova postača ne odbija. Prepuni nade i uvjereni u trijumf istine naše dove u ovim blagim danima su sa Gazom i Palestinom. Genocid koji se događa nad djecom i civilima Gaze za nas je pouka i poruka. Naše misli i naše dove u ovim blagim danima su dove za mir u svijetu i red na Zemlji”, naveo je Fejzić u čestitki.

On je poručio vjernicima, “radujmo se danima Bajrama, jer smo uspjeli savladati sve one destruktivne sile u nama”.

“Provedimo dane Bajrama u radosti naših porodica. Sjetimo se u danima Bajrama naših roðaka i prijatelja, obiðimo bolesne i nemoćne, posjetimo mezarluke naših merhuma. I njima je Bajram, i oni se vesele i raduju.

U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, Bajram šerif mubarek olsun svim primapdinicima Islama u našoj državi i dijaspori”, stoji u čestitki Fejzića.

Borovinić Bojović:  Ramazanski bajram nosi jednu poruku

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku Islamskoj zajednici Crne Gore, kao i svim islamskim vjernicima povodom Ramazanskog bajrama.

“Čelnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori i svim muslimanima u našem gradu i državi želim da blage dane Ramazanskog bajrama provedu u veselju i spokojstvu sa svojim najbližima. Neka vam ovaj radosni praznik obnovi snagu i vjeru u bolju budućnost vas i vaših porodica, kao i svih nas koji zajedno živimo u ovom prelijepom gradu. Ramazanski bajram nosi jednu poruku do koje je i meni lično veoma stalo, a to je poruka o važnosti darivanja i dobročinstva. Sreća nesumnjivo jeste u dijeljenju i ja nadam se da ćete je imati u izobilju ovih dana”, poručila je Borovinić Bojović.

Đeka: Duhovni smisao Bajrama jeste jačanje zajedništva

Povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama, Reisu Rifatu Fejziću i svim pripadnicima/ama islamske vjere upućujem iskrene čestitke u svoje ime i u ime Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

“Ramazanski bajram obilježava kraj posta, uspostavlja ravnotežu između materijalnih i duhovnih vrijednosti i svima koji su prethodni mjesec proveli u postu, iskreno želim da im Bog primi post. Duhovni smisao Bajrama jeste jačanje zajedništva, solidarnosti, tolerancije i nastojanje da unaprijeđuje opšte dobro. Svima koji ga slave želim mir, zdravlje i radost u krugu svojih najmilijih. Neka naredni dani budu ispunjeni sa puno ljubavi, praštanja i darivanja”, poručio je u čestitci.

Liberalna partija: Ramazanski Bajram vrhunac je mjeseca koji simboliše spremnost na odricanje, požrtvovnost i strpljenje 

“Svim građanima i građankama Crne Gore islamske vjeroispovijesti, reisu Rifatu ef. Fejziću kao i predstavnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori čestitamo Ramazanski Bajram uz poruku: Bajram Šerif Mubarek Olsun”, navodi se u čestitki Liberalne partije (LP).

Kako su istakli, Ramazanski Bajram vrhunac je mjeseca koji simboliše spremnost na odricanje, požrtvovnost i strpljenje u cilju većeg dobra te odlučnosti svakog čovjeka da se odrekne onoga što dijeli ljude i što šteti društvu i svakom čovjeku u njemu.

“Želimo vam da predstojeće blagdane provedete u miru, radosti i slozi, sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima slaveći zajedništvo”, zaključuju u čestitki.

Šehović: Neka Bajram bude podsjetnik da je snaga u zajedništvu i podsticaj da pružimo ruku jedni drugima

S posebnim osjećajem poštovanja, u ime Socijaldemokrata Crne Gore i svoje ime, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke povodom Ramazanskog bajrama, sa željom da ovaj blagoslovljeni praznik u domove donese toplinu, a duše ispuni radošću i mirom, poručio je lider SD-a Damir Šehović.

“Ramazan, sveti mjesec posta, nas je podsjetio na neizmjernu snagu empatije, ljubavi prema bližnjem i solidarnosti. Bajram dolazi kao kruna tog svetog perioda, donoseći radost i osjećaj pripadnosti među ljudima svih vjera. U našoj Crnoj Gori, gdje se kulture i religije prepliću, ovaj praznik posebno dobija na važnosti. Opominje nas i podučava o snazi naše multikulturalnosti, ali i ljepoti različitosti koje nas čine jedinstvenim”, naveo je u bajramskoj čestitci.

Neka Bajram, kaže on, bude podsjetnik da je naša snaga u zajedništvu, u sposobnosti da pružimo ruku jedni drugima, prepoznajući u svakom susretu, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, prijatelja, komšiju, brata.

“Ovi blagoslovljeni dani predstavljaju dodatnu motivaciju za pravljenje mostova među ljudima, osnaživanje međusobnog razumijevanja i poštovanja, ali i jačanje temelja našeg društva na principima tolerancije, pravednosti i međusobnog uvažavanja. To su vrijednosti koje nas jedino vode ka prosperitetnijoj budućnosti. Provedimo bajramske dane u miru i ljubavi, dijeleći radost sa svima oko sebe. Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je.

Ibrahimović: Ramazanski Bajram prilika da ojačamo jedinstvo i učvrstimo međusobno povjerenje

Predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović uputio je čestitku reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima Islama povodom Ramazanskog Bajrama.

“Koristim priliku da u ime Bošnjačke stranke i svoje ime, svim pripadnicima Islama u Crnoj Gori i svijetu uputim najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama, uz želju da ga provodemo u miru, skladu i porodičnom blagostanju”, naveo je u čestitci.

Ramazanski Bajram je, prema njegovim riječima. prava prilika da ojačamo jedinstvo i učvrstimo međusobno povjerenje.

“Vrijeme u kojem danas živimo i događaji u svijetu, jasno pokazuju da moramo naći sve ono što nas spaja i težiti ostvarenju zajedničkih ciljeva uz obavezu da stvaramo bolji svijet za sebe i svoju djecu. Najveće uspjehe možemo postići samo zajednički uz odlučnost da uvijek budemo oni koji će graditi, sa jasnom vizijom pravde, saosjećajnosti i lične odgovornosti. Stoga, neka nam Ramazanski Bajram bude prilika da promovišemo prijeko potrebnu slogu, jedinstvo, mir i uzajamno poštovanje. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, poručio je Ibrahimović.

Vulić: Želimo sretan i blagoslovljen predstojeći Bajram svim etničkim Muslimanima kao i ostalim vjernicima islamske vjere 

U svoje lično ime i u ime svih članova Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore želimo sretan i blagoslovljen predstojeći Bajram svim etničkim Muslimanima kao i ostalim vjernicima islamske vjere u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore; Sabrija Vulić. 

Kako je naveo, vjerujemo da će ovogodišnji ramazanski post donijeti otriježnjenje crnogorskim Muslimanima, te da će tako prestati diskriminacija i asimilacija Muslimana u našoj zemlji ,a koja predugo traje, više od dvije decenije.

“Čestitke upućujemo i sveštenstvu Islamske vjerske zajednice na čelu sa Reisom Rifatom ef. Fejzićem uz podsjećanje da su oni službenici svih vjernika bez obzira kako se oni nacionalno izjašnjavali. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, zaključio je on.

 

5

avatar
1000
3
2
0
 
4
Cudo nevisjenovinkaTntrados
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cudo nevisjeno
Gost
Cudo nevisjeno

Becic kao pravi😭😭😭😭😰😊ni rijeci od Koljenice i Pipuna

Tnt
Gost
Tnt

Puno sreće,zdravlja i napredaka,zivjeli.

vinka
Gost
vinka

Ko su etnički muslimani može li mi ko pojasnit..

rados
Gost
rados

oni sto nisu pravljeni u bosni tj bosnjaci….vinka nije u vinklu da pojasni okle joj ime i sto znaci..

vinka
Gost
vinka

ja znam ko sma, nego je mogao reć Crnogorci muslimani. A ime mi je od omiljene osobe iz djetinjstva, majka jednoga moga druga, mučenica jedna, obožavala sam je, ako ti što znači ta info sad kad je znaš.

Send this to a friend