Društvo

Cetinjani skupljaju novac: Prilagoditi zgrade invalidima

Koordinatorka Fondacije mladih Dragana Popovoda ukazala je da je cilj akcije da se do kraja tekuće godine uz pomoć donatora, prikupi novac za nabavku posebne pokretne platforme koja će pristupačnim učiniti prvi sprat jednog od najbitnijih javnih objekata.

„Platforma će koštati šest hiljada eura, a naša organizacija će , uz pomoć donatora prikupiti tri hiljade eura, dok će Fond za aktivno građanstvo (FAKT) uz finansijku podršku Evropske unije, donirati isto toliko novca. Naš partner i u ovoj akciji je Privredni klub Cetinja  koji je prepoznao važnost ove inicijative, a podršku očekujemo i od građana i građanki Cetinja koji novac mogu uplatiti na žiro-račun 550-16576-19 kod Societe General Montenegro banke“, naglasila je Popivoda koja je podsjetila i da je novac moguće donirati i putem donatorskih kutija koje se nalaze u većim trgovinskim objektima na Cetinju.

Izvršni direktor Aktivne zone Miloš Marković je kazao da je akciji prethodilo i istraživanje o položaju OSI u Prijestonici tokom kojeg je utvrđeno da je samo 7% javnih površina u gradu prilagođeno osobama sa invaliditetom.

„Djelimično je prilagođeno 22% objekata ,dok je neprilagođeno čak 71% javnih objekata i površina“, istakao je Marković koji je dodao da su Skupština Prijestonice Cetinje i resorni sekratarijati zainteresovani da pokrenu proceduru za usvajanje Akcionog plana kojim bi se u narednom periodu i ostali objekti prilagodili osobama sa invaliditetom.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Cetinja Dejan Tmušić je podsjetio da u Prijestonici živi preko 5% osoba sa invaliditetom što dodatno otežava život tih osoba pa je ova akcija dobar primjer za nove projekte.

Sekretar Privrednog kluba Cetinja Ilija Ševaljević rekao je da im je veliko zadovoljstvo što su dio i ove donatorske akcije i da je to odlična prilika za cetinjske privrednike da djeluju filantropski.

“Istovremeno sa ovom akcijom prikupljamo novac za nabavku specijalizovanog vozila za Bolnicu “Danilo I ” pa očekujemo podršku i za ovaj projekat”, zaključio je Ševaljević.

 

Send this to a friend