Društvo

Cetinjanin otvara besplatnu školu gusala

Cetinjanin Stefan Marković, koji već deset godina svira gusle otvara besplatnu Školu gusala u našem gradu. Škola će sa radom početi prvog novembra, a nosiće naziv “Vladika Vasilije Petrović”.

Marković, kako kaže, gusle smatra izuzetno bitnim pozivom budući da su, prema njegovim riječima, modernizacijom društva i komerijalizacijom samog instrumenta, te njihovom upotrebom u političke svrhe, dovedene na rub egzistencije.

“Gusle su crnogorski nacionalni instrument, koji je duboko ukorijenjen u našoj tradiciji, kao i kod susjednih država, u Sbiji, Albaniji, BiH, Hrvatskoj. Ono što odvaja Crnu Goru jeste da se u Crnoj Gori najviše radilo na usavršavanju ovog plemenitog umijeća, koje će konačno dobiti svoj značaj kada bude uvršteno na listu nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore. Škola ne nosi sasvim slučajno ovo ime, riječ je o dragulju naše istorije, o ličnosti koja je, mogu reći slobodno, pomalo i zaboravljena, što nije pošteno. Vladika Vasilije je prvi napisao istoriju Crne Gore u djelu “Kratka istorija Crne Gore”. Takođe se zalagao za osnivanje škole u našoj državi, sa kojim ciljem je išao u Rusiju, gdje je i preminuo”, kaže Marković.

Škola će raditi dva puta sedmično po sat i po vremena, polaznici će biti raspoređeni u grupe a broj grupa će, ističe Marković, zavisiti od broja članova.

“Želim napomenuti da ne strijemim kvantitetu, vec kvalitetu.Ono što je veoma bitno je da škola nema nikakve političke pretenzije, svi dobre volje su dobrodošli, od sedam do sedamdesetsedam, takođe nije uslov da polaznici imaju gusle, budući da radim na obezbjeđivanju instrumenata.U startu sam dobio podršku Društva guslara “Sv Ivan Crnojević” i predsjednika Rajka Radovića, koji je kao i svi čladovi pokazao dobru volju da budu gosti na časovima, kako bi polaznici mogli da uče od više guslara, a ne samo od mene. Iza sebe imam deset godina rada u toku kojih sam sa guslama imao preko pet stotina nastupa u Crnoj Gori i inostranstvu, zato sam dobio želju da sve što sam naučio i iskusio u ovom periodu prenesem na polaznike, jer svako kulturno nasleđe i tradicija mora da ima podmladak”, naglašava Marković.

Pohađanje škole je besplatno, a prvi čas će biti održan prvog novembra u 17 časova u svečanoj sali cetinjske Gimnazije.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem telefona 063414789.

72

avatar
1000
33
39
0
 
56
aaaaaGagiCrnogorciSuSrbiSofija Vuceticmurko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aaaaa
Gost
aaaaa

Srecno momku, drago mi je da radi ono sto voli. Sto se tice gusala i zvuka koji proizvode, radije bih upisao dijete u skolu smirglanja plocica…

Sofija Vucetic
Gost
Sofija Vucetic

Gleda’ ti druze da se ozenis i djecu dobijes pa se mani besplatne skole za gusle

murko
Gost
murko

Ево стихова за гуслара Стефана. Зема са Цетиња написао пре 200 и коју годину:
Србин српском роду своме
ово дјелце посвјећује.
Његово је ситно цв’јеће
по ливади правој Српства
и узрасло и побрато
и у в’јенац роду дато.

radojka
Gost
radojka

Tako i treba sve sto se desavalo kroz istoriju u CRNOJ GORI sa guslama je opjevano, ja ih licno volim u mojoj kuci gusle su su bile glavni instrument, djed otac stric brat svi znaju da guslaju, i treba mladi da nastave da uce, da se ne bace gusle u zaborav to nikako.Mogu da nagadjaju i pricaju sta hoce ali… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

♩Gusle moje nadraža muziko, na koju je srpski rod naviko ♩

Gagi
Gost
Gagi

Ti bi Srbendije “liepo pojao”uz DUDUK,imam ja jedan za tebe.

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

E viva i da ovavezno opevas nase velike junake mila i kompaniju nase velike prijatelje hasima i haradinaja, i nikad ne spominjes srbe ili crnogorce jer ti je to isto, e viva

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Napokon neko da se sjetio
Bravo

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Svaka čast ovom momku.
O guslama naša država ne vodi nikakvu brigu. Srbi nam i to preuzimaju i sa “našim” guslarima falsifikuju istorijske događaje .
Bravo Markoviću!

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Ne smijem svadbu praviti od ujaka iz niksica. ……..😆

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Prijo kako ćemo prijatelju lako ćemo . ……….😆♩

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zasluzujes titulu najboljeg komentara
Koliko nickova imas a Dejoooo 😁

Hcc
Gost
Hcc

Svaka cast Srbine

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Ja ženim bivšu đevojku petrovu samo on ima 56 miliona eura 😃

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Prijo kako ćemo prijatelju lako ćemo. ……😆♩

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

♩prijo kako ćemo prijatelju lako ćemo 😆

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Treba napraviti prvu crnogorsku guslarsku pijesmu. Mozda opjevati div junaka Serba Rastodera ili pak Adnana Cirgica sto nam je jezik izmislijo? Sad sam u nedoumici

DanaS
Gost
DanaS

E, blago ti u postenje…

Hydra
Gost
Hydra

Bitno je istaci da su Petrovici etnicki Vlasi.

Mrgud
Gost
Mrgud

Tačno,ali oni u Srbiji.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Bitno je istaci da su Cetinjani Srbi sa Zlatibora

Mrgud
Gost
Mrgud

Na čemu si to?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tačno. Potiču od Herakovića, po vlastitom kazivanju. A Herak je staro vlaško ime koje sa Srbima i Slovenima nema nikakve veze. Termin Vlasi je zbirni naziv za romanizirane starosjedioce Balkana koji su nakon pada Rimskog carstva i dolaska Slovena primili vremenom njihov jezik i običaje. Dakle, Petrovići su Srbi taman koliko i Mađari, recimo 😂

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Dukljanine bravo ti u pamet

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li Herak ime srpskog porijekla? Nije. Samim tim, Herakovi potomci su etnički Vlasi, vremenom posrbljeni od raznih sima milutinovića sarajlija i sličnih. To vam je to. Ćao, ristoslavci!😁

murko
Gost
murko

Е Ђенерале тебе смо чекали да објасниш Петровићима ко су били. Мала памет најумнијем Црногорцу била, па није знао ко је.

Danko
Gost
Danko

😂😂😂😂😂😂😂 najjace je kad se tzv. srbi prave pametni a sasjeces ih u dvije recenice! Pa stvarno su jadni…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dukljanine ime Herak nema veze sa Vlasima vec je grcko-pravoslavnog korijena i cesto ime kod srednjovjekovnih Srba. Herak i Raič su unučad Vojvode Boguta, srpski vlastelin Cara Dusana.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pravoslavnog korjena? Hoćeš reći da je Herakle bio pravoslavac? Hahahaha… Grčkog korjena ime jeste, ali su ga, kao i mnoge grčke riječi usvojili i Rimljani, a samim tim i romanizirani stanovnici Balkana (Iliri, Dalmati, Trčani, Dačani, Dokleati itd.)

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dukljanine Heraklije je bio vizantijski car, pravoslavac, a ima mnogih Srba Heraka, knez Herak Vraneš itd

Sasa
Gost
Sasa

SRECNO STEFANE!

Send this to a friend