Društvo

CGES demantuje mještane Brezni: Ne otimamo zemlju i ne uništavamo puteve

Ilustracija

Apsolutno su netačni navodi da “CGES otima zemlju i  da uništava puteve”, poručuju iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema, demantujući jučerašnje navode mještana Donje i Gornje Brezne da CGES uništava Pivu i otima imanja.

<<<Mještani Donje i Gornje Brezne u ponedjeljak blokiraju put zbog CGES-a<<<

Mještani ovog kraja, među kojima je i Mirko Radojević,  juče su se oglasili saopštenjem u kojem su CGES optužili za uništavanje imovine ljudi i bahato ponašanje.

CGES to demantuje.

Kažu da investicioni projekat povezivanja podvodnom interkonekcijom elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije, za koji je usvojen DPP od strane Vlade Crne Gore, kao i posebna odluka o javnom interesu, može se definisati kao kompleksan tehničko-tehnološki, organizacioni, pravni, ekonomski i finansijski poduhvat, koji ima za cilj izgradnju i puštanje u pogon istog.

“Kompleksnost je, kao karakteristika projekta i okruženja u kome se projekat realizuje, naročito izražena kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta. To je neminovnost  kod svih velikih infrastrukturnih investicionih projekata, kao što je izgradnja 400 kV dalekovoda „Lastva-Čevo-Pljevlja“, na kojem je identifikovano 670 stubnih mjesta.  CGES, kao odgovorni privredni subjekt ulaže maksimalne napore kako bi postigao dogovor sa svim vlasnicima zemljišta koji se nalaze na trasi dalekovoda i uvažio njihove zahtjeve. Jako je važno imati na umu podatak da  procenat eksproprijisanog zemljišta za stubna mjesta iznosi  98 odsto na cijeloj  trasi dalekovoda, dugoj 160 kilometara.  CGES je za ovu namjenu izdvojio više miliona eura. Ističemo, da cijenu za eksproprijisano zemljište određuje posebna komisija Uprave za nekretnine”, poručuju oni.

Crnogorski elektroprenosni sistem ovaj postupak, kako navode,  u potpunosti sprovodi u skladu sa Zakonom o energetici i Zakonom o eksproprijaciji, vodeći računa da tokom procesa, a u okviru svojih nadležnosti i propisa, izađe u susret svim  vlasnicima zemljišta.Takođe, apsolutno su netačne i optužbe da se uništavaju putevi koji se koriste za realizaciju ovog projekta.

“CGES ističe da je ta problematika definisana posebnim ugovorom sa izvođačem radova, koji je u obavezi da puteve nakon sprovedenih aktivnosti vrati u prvobitno stanje. Naglašavamo da  je putna infrastruktura ne samo vraćena u pređašnje  stanje, već je i uveliko poboljšana . Takođe, od strane CGES-a ne izostaje ni novčana pomoć lokalnim  zajednicama za poboljšanje putne infrastrukture. Radi potpuno preciznog informisanja javnosti ističemo i sljedeće. U situacijama kada  se  tokom izvođenja radova, pričini šteta vlasnicima zemljišta. na osnovu procjene sudskih  vještaka različite struke, CGES vrši nadoknadu za pričinjenu štetu vlasnicima zemljišta. Ovu obavezu po Zakonu o energetici ,CGES bezuslovno poštuje i sprovodi”, smatraju u CGES-u.

Dodaju da je takav je tretman i prema Mirku Radojeviću, odnosno prema   njegovoj imovini, sa kojim je proces eksproprijacije za stubno mjesto  završen 2013.

“Nakon dvije godine vanparničnog postupka, sredstva su Radojeviću uplaćena, te se na osnovu toga CGES upisao kao vlasnik predmetne eksproprisane nepokretnosti. Nakon toga je sproveden postupak nepotpune eksproprijacije za pristupni put , i rješenje o nepotpunoj eksproprijaciji, kojim je ustanovljeno pravo službenosti prolaza radnika i mehanizacije, u 2017. godini postalo je pravosnažno. Vlasnik nije prihvatio ponuđenu nadoknadu i shodno zakonskoj regulativi spisi predmeta su proslijeđeni Osnovnom sudu radi utvrđivanja pravične nadoknade a CGES je stekao pravo ulaska u posjed”, jasni su u CGES-u.

Prema njihovim riječima, za pričinjenu štetu na imanju Radojevića prilikom izvođenja radova, CGES je dao ponudu koja je sačinjena na osnovu nalaza i mišljenja sudskih vještaka.

“Podsjećamo, komisija vještaka ima zadatak da u skladu sa pravilima struke, svojim najboljim znanjem i umijećem, na osnovu uviđaja na „licu mjesta“,utvrdi stvarno činjenično stanje, i izjasni se o vrsti i visini štete.Za kvalitetnu realizaciju eksproprijacije moraju se stvoriti  najvažniji preduslovi. To je u prvom redu, strogo praćenje Zakona o eksproprijaciji, kao i obezbjeđenje  potrebnih sredstava. Ističemo da je CGES, kao društveno-odgovorna kompanija, ispunila sve te zahtjeve.Svjesni smo da je proces eksproprijacije vrlo kompleksan, ali CGES koristi sve mogućnosti u okviru svojih nadležnosti i propisa, da ovu najznačajniju investiciju u sektoru energetike realizuje do kraja u skladu sa interesima države Crne Gore i svih njenih građana”, zaključuju oni.

 

1 Komentar na "CGES demantuje mještane Brezni: Ne otimamo zemlju i ne uništavamo puteve"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend