Društvo

CGES: Uradili smo sve da ostvarimo obećanja, blokada samo nanosi štetu

Nakon što su mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna najavili da će od danas blokirati put izvođačima radova na dalekovodu Lastva – Čevo – Pljevlja i da neće dozvoliti nastavak radova na dijelu trase koji prolazi kroz ova sela, oglasio se Crnogorski elektroprenosni sistem, poručujući da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti da krenu u realizaciju obećanja, ali im svaki dan blokade pričinjava značajne troškove, jer izvođač ne može da realizuje sve aktivnosti na terenu, u skladu sa potpisanim Ugovorom.

CGES je, ističu, kao društveno-odgovorna kompanija, inicirao sastanak sa mještanima Gornjih i Donjih Brezana.

“Na sastanku je saopšteno da je postojeći put u Breznama, prije početka izvođenja radova na trasi DV Lastva – Čevo – Pljevlja već bio devastiran od strane drugih investitora koji su gradili TS Brezna i DV 110 kV Krnovo – Brezna”, navode u kompaniji.

U cilju ispunjavanja zahtjeva za sanaciju lokalnog puta, njihovi predstavnici su predložili formiranje zajedničke stručne komisije, sastavljene od strane predstavnika CGES-a, izvođača Energomontaže, kao i mještana Brezana.

“Zadatak komisije će biti obilazak predmetnog puta i priprema tehničke specifikacije kojom treba da se definiše obim potrebnih radova. Predstavnici CGES-a su saopštili, da će izvođač Energomontaža, u skladu sa ugovorom, učestvovati u sanaciji oštećenja koja su oni prouzrokovali, a da će CGES, u želji da mještanima pokaže spremnost za pomoć u dijelu rješavanja njihovih zahtjeva, učestvovati u obezbjeđenju dijela novčanih sredstava za sanaciju puta”, dodaju u CGES-u.

Mještani su iznijeli i zahtjev u dijelu rješavanja problema vodosnabdijevanja.

“Međutim, predstavnici CGES-a su saopštili da ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti, ali da su spremni da kada se dođe do Glavnog projekta CGES razmotri mogućnost određene pomoći/donacije, kako bi stanovništvo Brezana riješilo i ovaj višedecenijski problem”, naglašavaju.

Kako su zaključili, postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kroz postupak eksproprijacije u reonu Brezana riješen je u obimu od skoro 99 odsto i preostali slučajevi mogu pojedinačno, koristeći zakonom definisane mehanizme, doći do zadovoljavajućih rješenja.

 

Send this to a friend