Društvo

CGO: Partije da budu saveznici civilnog društva

Koliko su mladi u Crnoj Gori ujedinjeni u različitostima – bila je tema razgovora u „Evropskom kafeu“, koji je, u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert, organizovao Centar za građansko obrazovanje.

Gosti Evropskog kafea za mlade bili su predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić, poslanica Demokratske Crne Gore Valentina Minić i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić.

Oni su razgovarali sa predstavnicima srednjoškolskih i studentskih organizacija, kao i sa predstavnicima omladinskih organizacija i podmladaka političkih partija.

Saradnica na programima u CGO-u Tamara Milaš podsjetila je na istraživanje CGO-a i FES-a Mladi – društveni dekor ili društveni kapital, čiji podaci ukazuju da mladi u Crnoj Gori najveću socijalnu distancu pokazuju prema homoseksualnim osobama (38%), HIV pozitivnim osobama (32%), migrantima (27%), ali i prema osobama sa mentalnim poteškoćama (16%), dok su najtolerantniji, odnosno, najmanju socijalnu distancu iskazuju ka studentima, osobama sa fizičkim invaliditetom, penzionerima i osobama sa oštećenjem vida ili sluha (3%).

Kalezić je naglasio da je posljednji Prajd pokazao da se političari u Crnoj Gori i dalje stide da podrže ljudska prava LGBT osoba, pa čak i onda kada je cijeli Prajd posvećen borbi protiv nasilja.

M.B.

Send this to a friend