Društvo

CGO ponovo pokreće akciju doniranja knjiga za ZIKS

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo pokreće akciju prikupljanja knjiga za obogaćenje biblioteke Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), saopšteno je danas iz te organizacije.

“Akcija će trajati do 25. aprila, a građani i građanke, kao i pravni subjekti, koji žele da doniraju knjige to mogu učiniti u prostorijama CGO-a u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog 96, svakog radnog dana od osam do 17 časova ili tokom uličnih akcija u Podgorici – 6. aprila na Rimskom trgu i 20. aprila na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ od 11 do 13 sati”, kazali su iz CGO-a.

Kako ističu, ta akcija je dio projekta „Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije“, čiji je cilj da doprinose unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori kroz aktivno učešće organizacija civilnog društva.

“Konkretnije, projekat je usmjeren na jačanje kapaciteta nadležniih organa radi poboljšanja kvaliteta poštovanja temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori i saradnju organizacija civilnog društva i nadležnih organa u valorizaciji mehanizama alternativnih sankcija kao aktivnijeg doprinosa poštovanju temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori”, naveli su u Centru za građansko obrazovanje.

U toj NVO naglašavaju da želi da utiču na promjenu paradigme o alternativnim krivičnim sankcijama, resocijalizaciji i reintegraciji zatvorenika.

“Stoga će volonteri CGO-a informisati zainteresovane građane i građanke o sistemima krivičnih sankcija, sa fokusom na alternativne sankcije. Obnavljanjem bibliotečkog fonda ZIKS-a pomoći će se onim licima koja se nalaze na odsluženju kazne zatvora da poboljšaju kvalitet života, odnosno i u tim uslovima da steknu neka nova znanja i da sadržajnije provode vrijeme, a čime bi se posljedično moglo uticati na smanjenje recidivizma i poboljšanje resocijalizacije lica lišenih slobode”, poručili su iz CGO-a.

Projekat “Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije” CGO sprovodi u saradnji sa Institutom za pravne studije (IPLS), uz podršku Ministarstva pravde.

Send this to a friend