Društvo

CGO traži da se ukloni aplikacija Crnagorakorona.com

CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) juče je uputio pojedinačne inicijative Vrhovnom državnom tužilaštvu, Upravi policije, Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da po službenoj dužnosti preduzmu sve propisane radnje i mjere u cilju suzbijanja daljeg korištenja nedozvoljene web aplikacije https://www.crnagorakorona.com/home.

Ova aplikacija je, kako tvrde, kreirana tako da generiše lične podatke građana i građanki Crne Gore, čiji se identiteti (imena, prezimena i adrese) objavljuju na internet stranici Vlade Crne Gore, a kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana zbog COVID19.

“Generisanjem ovih podataka ulazi se u zonu krivične odgovornosti kreatora i administratora web aplikacije jer se time direktno krši niz međunarodnih dokumenata i crnogorskih zakona, poput Evropske konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Zakona o potvrđivanju Konvencije o računarskom kriminalu, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o informacionoj bezbjednosti, Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o zdravstvenoj zaštiti Crne Gore, kao i službene izjave Evropskog odbora za zaštitu ličnih podataka od 19. marta 2020, a koja se odnosi na obradu ličnih podataka u kontekstu COVID19”, kažu iz CGO.

Napominju da navedena web aplikacija sadrži i aktivaciju geolokacije, putem koje značajan broj građana i građanki Crne Gore dolazi u situaciju da zbog straha i neznanja zbog tekuće situacije aktivacijom geolokacije dozvoli sopstveno praćenje od strane lica koja upravljaju tom aplikacijom.

“Stav CGO-a da je mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti Vlade Crne Gore, a koji se odnosi na objavljivanje ličnih podataka lica kojima je izrečena naredba za saoizolaciju neustavna, nezakonita, protivna evropskom standardu prava na privatnost a predstavlja i vid sistemskog kršenja ljudskih prava. Na žalost, već sada se pokazuje da je objavljivanje ličnih podataka lica koja se nalaze u samoizolaciji poslužilo pojedincima za određene zloupotrebe tih podataka što povlači krivičnu odgovornost i aktera donošenja ovakve odluke, kao i kreatora i administratora ove aplikacije, a što je CGO detaljno potkrijepio u inicijativama upućenih nadležnim organima”, ističe se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dzonatan
Gost
dzonatan

Hvala CGO na informaciji, koristan sajt, koristiće. A vama bi dobro došo jedan karantin na 14 dana

Svjefol
Gost
Svjefol

Pod hitno, kao jedna od mjera spasavanja ovog naroda, koju Vlada treba da uvede, jeste da suspenduje rad ovih NVO. Neradnici i neznalice bi da kroje sudbinu naroda i drzave…

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovi što kritikuju napunili su se ko brod, što od države CG što od stranih donatora. Đe su njihove donacije?

Mirko
Gost
Mirko

Što to da se ukloni?! Da što manje budemo informisani kao pećinski ljudi??????! Ostavite nas više na miru! Đe ste da pomognete u ovim teškim vremenima? Koliko ste donirali pomoći?! Je li realno da ne popupštate sa maltretiranjem svaki bogoveti dan? Kome vi prijetite više? Šta hoćete od naroda??????! Je li realno brate mili da je nekom posao ovo da… Više »

laik
Gost
laik

U toku trajanja krizne situacije zakoni i podzakonska akta se stavljaju po strani i vaze odluke najviseg tijela za krizne situaciji koje odlucuje u drzavi.

Rx-600AF-B
Gost
Rx-600AF-B

Admine, razmisli malo, ukljuci mozak, i ne radi svoj posao mehanicki. Opet pitam: Sta je sa ljudskim pravima maloljetnih Hrapovica, cije su slike neovlasceno distribuirane po medijima i koji su izlozeni brutalnom lincu u licnim i politickim obracunima? Gospodo iz CGO, poznati su vasi dvostruki arsini, sto je sramotno.

Milko
Gost
Milko

Uopste nijesu maloljetni. Cerka ima 20. Za sina stvarno ne znam. Uostalom, ono sto je na drustvenim mrezama, to je javno.

Mirko
Gost
Mirko

Niko ih nije plasirao, sami su ih izbacili, nisu maloljetni, a SPRDALI su se bolesnima!!!!
Oćemo li malo o tome?!

Rx-600AF-B
Gost
Rx-600AF-B

Ne dozvoljava admin. Vec sam dva puta napisao a i iluzorno je. Ti pripadas onoj grupaciji kojima sve ovo nije bitno. Zakljucena tema.

vuk
Gost
vuk

objasni sprdali ?

Velimir
Gost
Velimir

Bolje bi bilo da Promijenite zanimanje( dosadni ste) I pocnete pomagati nemocnima I obilaziti ih!
Ako nijeste ni to sposobni,ONDA CUTITE makar!
Fala!

Boki
Gost
Boki

A ne smarajte više. Evropska konvencija o ljudskim pravima kaže, Član 8 Pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života 2. Javna vlast se ne miješa u vršenje ovog prava, osim ako je takvo miješanje predviđeno zakonom i ako je to neophodna mjera u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti, ekonomske dobrobiti zemlje, sprječavanja nereda ili sprječavanja zločina, zaštite… Više »

Pepa Prase
Gost
Pepa Prase

Samo mentoli koriste aplikaciju i zlurado gledaju lokacije osoba koji imaju zabranu kretanja. Pogledati spisak da, ali aplikacija i gluposti, no – no!

Dosta
Gost
Dosta

Sram vas bilo, nadjite neku drugu rabotu, pustite narod da pregura ovo, a ne da parazitirate ovako. Nista od ovih mjera i sajtova oko kojih se bunite ne bi postojalo da pojedinci nisu avetni pa izlaze kad ne bi smjeli, velika stvar sto ce ime biti poznato, i treba da bude! Mozete se slagat il ne slagat sa mnogim vladinim… Više »

Send this to a friend