Društvo

CGO: Vlada treba da sprovede eksternu reviziju Univerziteta Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Damiru Šehoviću, ministru prosvjete i Milutinu Simoviću, potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Inicijativu za sprovođenje eksterne revizije Univerziteta Crne Gore za period od 2018. do 2020.godine.

“Ugovorom o finansiranju između Vlade i UCG, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o budžetu, opredjeljuju se sredstva za UCG. Taj ugovor se odnosi na tri studijske godine, odnosno 2018/2019, 2019/2020 i 2020/2021, koje su obuhvaćene fiskalnim godinama od 2018. do 2021, a UCG dobija opredijeljena sredstva na godišnjem nivou ukoliko ispuni ciljeve koji su postavljeni kao indikatori uspješnosti. Ugovor ima četiri aneksa sa indikatorima uspješnosti, ali do danas nema dostupnih podataka kako su mjereni ti indikatori i što su bili izvori verifikacije”, objasnila je viša savjetnica Snežana Kaluđerović.

Kaluđerović je naveela da je za dosadašnji trogodišnji period, iz Budžeta je na račun UCG uplaćeno oko 60 miliona eura, a kako je dodsls, poznato je da Vlada do sada nije angažovala nezavisnog eksternog revizora, i posljedično nema ni nezavisne procjene zakonitosti i učinkovitosti potrošnje tih sredstava.

“Dodatno, Upravni odbor UCG je za 2021.godinu tražio 24.808.026,84 eura, odnosno nešto više od četiri miliona u odnosu na 2020. godinu. Vlada ima svoje predstavnike u Upravnom odboru UCG i čudi što predstavnici Vlade i do sada nijesu pokrenuli pitanja eksterne revizije, a uredno su na sjednicama Upravnog odbora podržavali sve nove zahtjeve za uvećanje budžeta UCG i bili u toku sa internim revizijama na UCG koje ne govore u prilog domaćinskom poslovanju na toj visokoškolskoj ustanovi. Taj Upravni odbor se oglušio i o urgenciju CGO-a da naloži dostavljanje tražene finansijske dokumentacije u adekvatnom formatu, čime je stao na stranu rektora koji praktikuje netransparentnost u rukovođenju UCG”, kazala je Kaluđerovć.

Prema njenim riječima, i pored ograničenja u dokumentaciji koja je bila dostupna za obradu, nedavno predstavljena analiza CGO-a „Finansijska alhemija Univerziteta Crne Gore – uvid u finansiranje UCG od 2015. do 2019.godine“, ukazuje na niz razloga koji bi morali skrenuti pažnju Vladi na potrebu sprovođenja eksterne revizije za čitavo vrijeme dosadašnjeg trajanja Ugovora između Vlade i UCG.

“CGO je ranije uputio i Inicijativu Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da izvrši reviziju finansijskog poslovanja UCG jer to nisu učinili čitavu deceniju, a ohrabrila nas je i izjava jednog člana Senata DRI data medijima da će to preporučiti za plan DR. Pojašnjenja radi, revizija koju bi trebalo da sprovede DRI i ova koju tražimo od Vlade su različite i takve dvije revizije bi bile komplementarne, a i neophodne”, navela je ona.

Kako napominje, Vlada nema niti jedan razlog da odbije ovu inicijativu, pa očekujemo da se ona sprovede u prvom kvartalu 2021. godine, a čime će se mjeriti i stvarna briga Vlade za sredstva iz Budžeta.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Igorbobo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Igor
Gost
Igor

Ovu vijest sam vec 20 puta procitao evo 20 dana na raznim portalima. Cus CGO da uredjuje odnose sa 3 zaposlena na tudjim jaslama. Nestrucne a isfrustrirane svaka unutar te partijske celije

bobo
Gost
bobo

Ko vise ove lovce na grantove iz CGO shvata ozbiljno. A oni su nedostatni da komentarisu rad UCG

Send this to a friend