Društvo

Cijenama i primjenom novog zakona do manjeg broja pušača

Svaki treći građanin Crne Gore u prosjeku konzument je duvanskih proizvoda, dok je više od pola crnogorske populacije tokom života konzumiralo duvan, što Crnu Goru svrstava među vodeće zemlje u svijetu kada je u pitanju pušenje cigareta po glavi stanovnika. Primjena zakona najznačajnija je mjera u kontroli duvana, a cijene cigareta značajno utiču na procenat konzumacije tih proizvoda.

Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje (IJZ), Agima Ljaljević u razgovoru za Agenciju Anadolija ističe da u Crnoj Gori imamo 35,4 odsto konzumenata duvanskih proizvoda.

“Moram da dodam da ima oko 17 posto onih koji su nekada tokom života konzumirali duvan pa su vremenom prestali. Tako da otprilike manje od 50 posto imamo apstinenata od duvanskih proizvoda tokom cijelog života. Zaista jesmo u vrhu, ne bih rekla da smo vodeći, ali smo tu među vodećim sigurno. Ono što je zabrinjavajuće jeste da nam se povećava broj korisnika duvanskih proizvoda, jer smo mi imali tokom vremena jednu tendenciju pada. Mi smo imali u prethodnom istraživanju koje je rađeno 2012. godine oko 31 odsto korisnika duvanskih proizvoda. Sada imamo više od 35 posto i to su podaci koji zabrinjavaju”, kaže Ljaljević.

Ono što je alarmantno jeste povećanje broja korisnika duvanskih proizvoda među mladima.

“Recimo, među šesnaestogodišnjacima imamo podatke da preko 15 odsto mladih koristi duvanske proizvode, pa čak i u populaciji mlađih tinejdžera, kao što su djeca između 12 i 14 godina, gdje se povećava konzumacija duvanskih proizvoda. Ono što je evidentno jeste da je udvostručen broj dječaka koji konzumiraju duvanske proizvode“, kaže Ljaljević.

Poručuje da ljekari stalno pokušavaju prenijeti informaciju koliko je duvanski dim opasan po zdravlje.

“Mi smo do skoro navodili činjenicu da imamo skoro četiri hiljade različitih supstanci koje vrlo negativno djeluju na zdravlje. Sada, u novim istraživanjima se pokazalo da ima sedam hiljada supstanci, od kojih su neke same po sebi otrovi. Pedeset od tih supstanci su sigurno kancerogene i gotovo da nema ćelije, tkiva ili organa u organizmu koje nije pogođeno duvanskim dimom“, kaže Ljaljević.

Među brojnim bolestima čiji je uzrok duvan navodi karcinom pluća.

“Mi bi jako dugo mogli da razgovaramo o tome koje su to sve komplikacije koje nastaju zbog upotrebe duvana. Ja ću pomenuti onu najkomplikovaniju, a to je karcinom pluća, kod kojeg gotovo da nemate petogodišnje preživljavanje i ono što ja uvijek navodim kada govorim o ovom problemu jeste da je to oboljenje koje se vrlo često vezivalo za muškarce. Sada u Crnoj Gori imamo trend povećanja broja žena koje obolijevaju od karcinoma pluća, ustvari kao posljedica u promjene u kulturi crnogorske žene, jer imamo sve češću situaciju da crnogorske žene koriste duvanske proizvode, kao činjenicu da ih to čini modernim i savremenim“, navodi Ljaljević.

Doktorka poručuje da je primjena zakona najznačajnija mjera u kontroli duvana.

“Ukoliko vi adekvatno i kompetentno primjenjujete zakon, on će dati svoje rezultate. Mi smo imali nekoliko zakona u prethodnom periodu, ali smo imali i zakon koji je na neki način zaustavio primjenu zakona o kontroli duvana. Ja se nadam da će ovaj novi zakon koji se sada nalazi na usaglašavanju biti adekvatno primjenjivan“, kazala je Ljaljević, zaključujući da i cijene cigareta značajno utiču na procenat konzumenata.

16 Komentara na "Cijenama i primjenom novog zakona do manjeg broja pušača"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend