Društvo KOLAŠIN

Cimeša: SPC ne postoji, jer nije evidentirana

Foto: Radio CG

Tribina sa temom “Crnogorski identitet” odražana je sinoć u kolašinskom Centru za kulturu, a o crnogorskom jeziku, kulturi i crkvi govorili su predsjednik Crnogorskog kulturnog kruga Sreten Zeković, izvršni direktor Crnogorskog kulturnog foruma Borislav Cimeša i advokat Nikola Belada.

Organizatori skupa su Centar za kulturu Kolašin, NVO Rovci i Crnogorski kulturni centar sa Cetinja.

“Obnovljena suverena Crna Gora je legalni i legitimni izraz i nastavljanje vjekovne sopstvene, posebne istorijske samo(re)produkcije crnogorskog državotvornog naroda, njene državnosti i slobodarske tradicije. To je nastavak stalno revolucionarne evolucije, novovjekovne tranzicione revolucije i specifične autohtone crnogorske sekularizacije”, istakao je Sreten Zeković, govoreći o novoj Crnoj Gori nastaloj 2006. godine.

Zeković je komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti kazao da se naš nacrt zakona usredsređuje na državno-crkveno pravo, evropske standarde i pravno utemeljenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Nacrt zakona iz 2015. godine trebalo je da bude dan nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, jer sve što se radilo od tada do danas bilo je na štetu Crne Gore”, smatra Borislav Cimeša.

Kako je kazao, to su norme koje donosi država i koje su dio javnog prava Evrope i Amerike, to je grana prava, a ne crkveno pravo.

“Nijednom svojom odredbom nikad država nije ušla u unutrašnje organizaciono pitanje bilo koje crkve ni jednom svojom odredbom. Mi smo mogli dovesti koje god hoćete eksperte Srpska crkva nikad ne bi prihvatila Zakon o vjerskim slobodama. Ona nije registrovana ni kod jednog državnog organa u Crnoj Gori. Srpska crkva ne postoji, jer nije evidentirana i Venecijanska komisija je to napomenula, nema pravnog subjektiviteta. Ako nemaš pravnog subjektiviteta, ne možeš biti u pravnom prometu, ne možeš zaključivati ugovore, ne možeš sticati imovinu. To su međunarodni standardi. Pitam se, odakle im pravo da pedeset godina, od rata na ovamo, oni zaključuju ugovore i stiču imovinu i enormne pare okreću”, kazao je Cimeša.

Belada je istakao, da je Crna Gora i njen oformljeni narod nastao etnogenezom starinaca (Ilira, Romana) i doseljenih Slovena, koji su stekli etničku dominaciju nad starincima, slovenizirali ih, nastajući tako novi narod, novi entitet koji je imao tada tri istorijska imena: Dukljani, Zećani i Crnogorci, a naša država tri imena: Duklja, Zeta i Crna Gora.

“Njena suština je da je njen narod državotvoran. On je odmah u počecima svog formiranja i sa prijemom hrišćanstva ušao u krug civilizovanih i prosvećenih naroda ranog srednjeg vijeka kada je i formirao svoju državu”, kazao je Belada.

131

avatar
1000
43
88
0
 
106
eto vi ga naMILENATerra novaPraviCGSuljo cpc
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eto vi ga na
Gost
eto vi ga na

Na ovom skupu su potomci đedova koji su bili u četnike

MILENA
Gost
MILENA

Kakva tuga od skupa.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Prepuna sala bogomi 😂😂😂

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Vise ih ja saberem na rostilju

Suljo cpc
Gost
Suljo cpc

Velicanstven skup,pun vjernog naroda, srce mi zaigra kad ih vidjeh. Ima li ko iz Kolasina ‘vala Bogu?

Ibro
Gost
Ibro

Jes’ moj dobri Suljaga ja posjecenijeg skupa nijesam gledao.

Suljo cpc
Gost
Suljo cpc

Moj Ibro,nek’ ih veliki Allah poselami!

Puper
Gost
Puper

Poz,B Cimesi velikom Crnogorskom patrjoti od Boljevica iz Zagreba

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Nemas se cemu pridruziti. Ovo nije diskusija nego u velikpm dijelu obicno blebetanje dokonih. Ima tu i izliva agresivnog neznanja i ironicno iskazane mrznje… asbe u svi dosadno ista scena koja govori samo o tome koliko loseg naroda ima kod nas.

Dangubic
Gost
Dangubic

Svojevremeno je dio naseg naroda presao na islam, tj. zamijenio svoju vjeru za uvoznu, a sve radi novca i beneficija. Time su obezbijedili bili bolji polozaj u odnosu na one koji su ostali dosljedni narednih desetljeca i vijekova. I gazili su i gazili. Ali, nisu bili priznati, i onda kad su se globalni odnosi promijenili, gurnuti su u stranu (posebno… Više »

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

e vidis ovo je laz cista …uporedjujes promjenu vjere prije mnogo vjekova pod silom okupatora sa zeljom crnogoraca da zaokruze identitet i imaju svoju crkvu pravoslavnu …ne mijenjaju vjeru ona je hriscanska pravoslavna ne rade to zbog para i beneficija ….

Vasko
Gost
Vasko

Odlična opservacija! Interesantno je da su i jedni i drugi zastupali (odnosno zastupaju) interese osvajački raspoloženih sila — Srbije i Turske.

Ćićo
Gost
Ćićo

“naroda koji mijenja identitet” !!
Potpuno si u pravu Dangubiču , moj komšija je u 55 godinu odjednom postao srbin , veli sad da je ugrožen nacionalno pa se zato posrbio .
Ima li išta grđe nego mijenjat naciju , pi nate ih mate ..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Čitam komentare i ne shvatam. Ako maknemo ova 3-4 popa, Oprema, Tomosa, ovog što uzima tuđe nickove, ostali su iz Crne Gore. Milija ima je tuđa država, zastava, crkva, himna, reprezentacija… no svoja. I još se oni nama čude. Vjerovatno i za to ima dijagnoza. No srećom počeli su da čitaju pa ih je sve manje.

PraviCG
Gost
PraviCG

Ja sam rodjen u Jugoslaviji,tako da mi je sve odje tudje i izmisljeno. Tada je bila jedna crkva u koju sam isao i nesto se ne bih sad prebacao na ove druge pa djeca neka sama odluce.

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Nezapamceno interesovanje publike

Srbi su Turci
Gost
Srbi su Turci

Naravno da ne postoji postoji jedino spc company koje se nudi svakom ko daje pare bilo euri rublje dolari samo ne primaju dinare 🙂

TurcinTiTayo
Gost
TurcinTiTayo

Pocrkaste sto 90% pravoslavnoga življa priznaje SPC.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Nije no 99%

Alfa
Gost
Alfa

Kuku ovoj drzavi sa ovakima….a tek komentarima…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Svi vjernici CPC sa sjevera na jednom mjestu, divna slika

Ćipur
Gost
Ćipur

Barem nisu prodani i ne vole tudje

KapetanRicudis
Gost
KapetanRicudis

Rekao bih da se trazila karta vise 😂😂😂

WoW
Gost
WoW

Vi ste kupili za Srbiju kartu.

KapetanRicudis
Gost
KapetanRicudis

Zasto bih???

Ćipur
Gost
Ćipur

Svoji na svome ko svojw ne voli srecw nema
Tudje je tudje dzaba sve

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Mi smo pametan narod (nacija)…Mi jos imamo okupatore u svijoj zemlji (2019)..Mi jos imamo 250 eu placu..Mi jos imamo sto niko nema?

Send this to a friend