Društvo

Članovi PzP obilježili parking mjesto namijenjeno trudnicama

Članovi odbora  Glavnog grada Pokreta za promjene zajedno sa poslanicom u Skupštini Crne Gore Brankom Bošnjak danas su na prakingu ispred Doma zdravlja na Starom aerodromu obilježili parking mjesto namijenjeno trudnicama.

Kako se navodi u saopštenju, obilježavanjem prvih parking mjesta za trudnice poslata je poruka podrške svim trudnicama, ali ujedno i apel drugim institucijama da rezervišu parking mjesta za trudnice kako bi im tim gestom olakšali svakodnevnicu.

Odbor Glavnog grada Pokreta za promjene će pokrenuti inicijativu kod nadležnih službi u Glavnom gradu za obilježavanje parking mjesta za trudnice u Podgorici.

“Takođe ćemo poslati zahtjeve tržnim centrima i trgovinski lancima da ustupe i obilježe parking mjesto za trudnice. Ova akcija je dio kampanje ’’Humanije lice Podgorice’’ koju sprovodi odbor Glavnog grada Pokreta za promjene”, navodi se u saopštenju.

Jedan od najvećih problema saobraćaja u Podgorici, kako smatraju, jeste nedostatak parking mjesta. Zbog sve većeg broja automobila koji je, prema njihovim riječima,  naglo porastao u nekoliko prethodnih godina, problem parkiranja je postao veoma ozbiljan.

“Vozači se parkiraju na mjestima koja nisu predviđena za to i tako ugrožavaju bezbjednost pješaka i drugih vozača. Problem nedostatka slobodnih parking mjesta, posebno pogađa buduće majke, odnosno trudnice koje učestvuju u saobraćaju. Majke trudnice u Crnoj Gori su veoma aktivne tokom svoje trudnoće, tako da  velika većina njih upravlja automobilom”, ističu u obraćanju.

Kako se navodi, po istraživanjima koja je sprovela Mreža mladih Pokreta za promjene, preko 80% trudnica smatra da bi u Podgorici trebalo uvesti parking mjesta koja su rezervisana za trudnice, kako bi se budućim majkama olakšalo kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

“Najznačajnija mjesta koja bi u najkraćem mogućem roku trebala da dobiju parking za trudnice su zdravstvene ustanove, državne institucije, pošte, apoteke, banke, tržni centri i trgovinski lanci”, zaključuje se u saopštenju.

Že.B.

Send this to a friend