Društvo

Čopori pasa siju strah na Zabjelu

Ilustracija

Zabjelom jedva da se može proći od pasa lutalica koji sve češće napadaju prolaznike. Ovaj problem već godinama je izražen u naselju i niko ga ne rješava. Ništa bolja situacija nije ni u dijelu grada preko Morače. Najgore je to što pojedini građani hrane lutalice i one tu ostaju, ne razmipljajući o tome da ti isti psi napadaju druge prolaznike, piše Dan.

Ko želi da ima psa vodi ga kući i ponaša se kao pravi savjesni vlasnik. Međutim, ima mnogo nesavjesnih vlasnika kojima ljubimci dosade, ili se pak razbole i oni ih samo izbace na ulicu. Bilo kako bilo napuštenim životinjama mjesto nije na ulici. Zabjelčani su ogorčeni jer ne mogu opušteno šetati od straha da ih psi ne napadnu ili ne daj bože nanesu povrede.

Usljed ovog problema, mještani zaključuju da je problem u vlasnicima pasa koji drže pse radi pomodarstva, a pritom su prema psima nemarni. Kao rješenje problema uglavnom se navode azili, ali je mnogim vlasnicima lakše da psa izbace na ulicu. Takođe, i azili su često neuslovni, pa higijena nije na zavidnom nivou. Jedan od mještana kojeg su i napali psi je Aleksandar Simonović.

“Nisam jedini koga je napao pas, ali s obzirom da se ne bojim pasa, reagovao sam, otjerao sam ga, ali kad napadne dijete to je onda sasvim nešto drugo, tako da postoji opasnost uvijek. Azil što imamo na Koniku je neuslovan skroz, velike su bolesti, slabo se psi tamo tretiraju, ne ulažu ništa u te azile, tako da se taj problem samo reklamira i prolongira se rješenje. Znate kako, raste populacija ljudi, a samim tim i pasa lutalica. Dosta ljudi podiže pse i posle dva-tri mjeseca ih puste, dosade im i izbacuju ih na ulicu. Tako da je to sve veći problem”, navodi Simonović.

I Nikola Mihailović se slaže sa njim. On je ogorčen zbog toga što se situacija ne mijenja, a djeca su posebno u opasnosti.

“Djeca su povrijeđena, narod je napadnut, lutalice ili ovi koji navodno drže pse bez korpe, bez ičega i to je posebna opasnost. Te pse gazde drže neko vrijeme, a onda ih puste na ulicu. To je veliki problem. Mora se naći način da se to spriječi, jer već ima posljedica-žrtava. To je očigledno, samo što zatvaramo oči pred problemom kao da je sve normalno. Ne može biti normalno kada vidite da djeca ulaze u školu ili u vrtić, a ispred budu psi lutalice. Sigurno da ima rješenja i za taj problem. Prije 20 do 30 godina, imali smo jedan ili dva usamljena slučaja sa psima lutalicama i oni su bili eliminisani. Ne ulazim u to kako ih treba eliminisati, ali se oni moraju skloniti sa ulica. Nažalost, sadaje situacija drugačija jer je čitav jedan poredak uzdrman, teži se ka Zapadu, ka Americi i to je onda izgubljen slučaj”, zaključio je Mihailović.

Ima i onih koji nisu mnogo zabrinuti situacijom sa napuštenim psima pa opravdavaju vlasnike pasa time da je jako teško brinuti se o psima. Jedna od njih je i Snežana Marković.

“Rijetko kada uveče prolazim ovuda, ali vidim da neke žene hrane te pse lutalice. Psi samo treba da se udome ili da se povedu u neki azil. Odgovorni su i gazde tih pasa, naravno. Ali evo iskrena da budem, držala sam i ja pse u stanu, ali je to velika odgovornost, morate da ih šetate, da ih hranite. Neko to voli da radi, ali ja nisam od tih. Desi se da se psi zalete na ulici, ali oni vjerovatno brane svoju teritoriju, nisam primijetila da su mnogo opasni”, iskrena je Marković.

Iz Čistoće su saopštili da hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica sa javnih površina zaposleni obavljaju svakodnevno. Oni ističu da je sklonište na Vrelima ribničkim prostor za privremeni smještaj pasa i nije predviđeno za trajno zbrinjavanje pasa lutalica.

“Shodno primjeni principa “uhvati, steriliši, pusti”, nakon sprovedenog medicinskog tretmana sterilizacija, kastracija, vakcinacija i propisanog roka koji moraju provesti u Skloništu, psi se vraćaju na lokacije sa kojih su dovedeni ili bivaju udomljeni”, saopštili su iz Čistoće.

Oni navode da nijesu imali prijava napada pasa lutalica od stanovnika Zabjela.

“Kako je već neko vrijeme na ovim lokacijama evidentno povećan broj pasa lutalica, tokom prethodnih deset dana ekipe zadužene za hvatanje pasa lutalica bile su angažovane na ovim prostorima u nekoliko navrata. Uhvaćeno je više od 20 pasa lutalica. Na Zabjelu je tokom četiri akdije uhvaćeno i u Sklonište smješteno 12 pasa, dok je u dijelu grada preko Morače za nekoliko dana uhvaćeno 14 pasa lutalica. Ono što je takođe bitno napomenuti je da se često prilikom obilazaka, hvatanju pasa protive mještani koji brinu o ovim psima, hrane ih i ne dozvoljavaju njihovo hvatanje, jer ih posmatraju kao kvartovske pse, a ova pojava je vrlo izražena upravo na Zabjelu”, kažu iz Čistoće.

U skloništu su trenugno smještena 152 psa i kapaciteti su, kako kažu iz Čistoće, popunjeni.

29 Komentara na "Čopori pasa siju strah na Zabjelu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend