Društvo Biće otvoren u maju naredne godine

Crna Gora dobija prvi javni akvarijum

Prvi javni akvarijum u Crnoj Gori trebalo bi da bude otvoren u maju naredne godine u Kotoru, javlja Radio Herceg Novi.

Prema riječima direktora Instituta za biologiju mora Mirka Đurovića, izvođač obavlja završne građevinske radove na izgradnji akvarijuma.

“Potpisani su ugovori za nabavku opreme i tehnike, očekujemo da bude dostavljeno tokom novembra i decembra, kada će biti instalisano i nakon toga će početi naseljavanje akvarijuma. Očekujemo otvaranje u maju 2020. godine. Stanovnici akvarijuma biće vrste iz Jadranskog mora. Odlučili smo da se isključivo predstavi živi svijet Bokokotorskog zaliva i našeg dijela Jadranskog mora. Nastojaćemo da nastanimo najatraktivnije vrste, što će zavisiti od uslova koje budemo stvorili, kao što su morska kornjača, delfin, i druge. Nadamo se da će biti atraktivan i kao turistička ponuda. Nama je cilj da bude edukativni akvarijum , da najmlađi steknu osnovna znanja iz morskog ekosistema i živog svijeta Crnogorskog primorja”, dodao je on.

Budući akvarijum će se nalaziti u krugu Instituta, na površini oko 300 metara kvadratnih. Biće iskorišteno dvorište i zgrada, nismo imali mogućnost za proširenje jer zgrada je zaštićena kao spomenik kulture.

“Iskoristili smo što je bilo raspoloživo. Očekivanja su bila velika, ali nismo mogli da izgradimo veliki akvarijum, pa će i ovaj u izgradnji obuhvatiti raznovrsnu postavku živog svijeta, koji će biti unutra. To će biti prvi akvarijum u Crnoj Gori, ispuniće naučni segment i biti dio turističke ponude”, navodi Đurović.

Ukupna investiciona vrijednost projekta za sada je procijenjena na milion i 100.000 eura.

“Boka akvarijum dobio je ime po jednom od najljepših zaliva svijeta. Nadam se da ćemo opravdati očekivanja svih kada budemo otvorili u maju 2020. godine”, očekuje Đurović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Melancan
Gost
Melancan

Nije ni kotor nesto siri a ni duzi

Melancan
Gost
Melancan

Kotorska posla da se pokazu malo sad kolko je to i sluzi li namjeni nema veze ,oce li te zivotinje patit i ima li ko adekvatnu studiju za to nema veze..glamur

Pomme
Gost
Pomme

Aj sa srecom

Dula
Gost
Dula

Super

Catarino
Gost
Catarino

A nije u Herceg Novom nego u Kotoru!!!!

Kotor
Gost
Kotor

Pa i ja mislim jer je institut u Kotoru?

Rajko
Gost
Rajko

Sreća što novinar zna da napiše cifru milion i sto hiljada :-)))

Kotor
Gost
Kotor

hahahah

Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Ima u deltu akvarijum znas kakav ahh 🙂 a tek riba haha

Rade007
Gost
Rade007

Prelijep projekat,ali trebao bi da bude ceći,makar 60 metara. No i ovo je neki početak.

Rade007
Gost
Rade007

600 metara*

Konik
Gost
Konik

Delfina ce te u teglu jeli

ALOKIN
Gost
ALOKIN

LIJEPO , ALI DELFIN NA 300M2 ??

Send this to a friend