Društvo

“Crna Gora ostvarila značajan uspjeh u reformi javne uprave”

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, rekla je da je proteklih godina Crna Gora ostvarila značajan uspjeh u reformi javne uprave. To je saopštila na otvaranju Međuparlamentarnu konferenciju na temu „Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja” koja je organizovana u okviru Programa Evropskog parlamenta za podršku zemljama proširenja za 2017. godinu.

Ona dodaje da je pomenuta reforma praćena konstantnim jačanjem demokratije i usklađivanjem pravnog sistema sa evropskom legislativom i najboljom praksom.

Konferenciju organizuje Evropski parlament u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA), koja je domaćin događaja.

Učesnici konferencije su članovi i članice Evropskog parlamenta i parlamenata pretpristupnih zemalja, parlamentarnih odbora koji se bave strukturnim reformama i javnom upravom; predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Evropske komisije, i predstavnici međunarodnih organizacija (OECD/SIGMA, Regionalna incijativa za antikorupciju) i nevladinih organizacija – Transparency International.

Pribilović je u ime Vlade Crne Gore pozdravila sve prisutne i podržala rad te značajne međunarodne konferencije. Istakla je da je posebno raduje što konferencija okuplja ugledne goste iz brojnih evropskih zemalja i što je upravo organizuje RESPA.

“Zahtjevna i inspirativna tema – modernizacija javne uprave, koja nas je ovdje u Danilovgradu okupila jasno potvrđuje našu odgovornost za društvene, ekonomske, političke i druge procese. Ovo je tema koja je imperativ za Crnu Goru i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove. Znajući da je napredak proces, nijesmo dozvolili da upadnemo u najveću varku: zadovoljiti se urađenim i izgubiti osjećaj da vrijeme prolazi, da je vremenski period u kome smo projektovali sve one optimistične trendove na bazi prošlosti i sam postao prošlost”, rekla je ona.

Dodaje da su u tom smislu, i u narednom periodu zacrtali  kao prioritet Vlade Crne Gore uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, kako kaže, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija.

Ona smatra da u tom smislu, otvorena javna uprava podrazumijeva i reformu naše države u svim oblastima, kako bi bila sposobna da odgovori očekivanjima građana, privrede, ali i obavezama našeg budućeg članstva u EU.

Ističe da je pred Vladom Crne Gore novi izazov i odgovornost: učiniti javnu upravu servisno orjentisanom. Uprava koja će se u potpunosti transformisati od kontrolno orjentisane ka servisno i uslužno orjentisanoj.

“Ovakav pristup povlači potrebu za niz promjena, a složićemo se u javnoj upravi je najteže pokrenuti promjene. Međutim, zahvaljujući viziji, idejama i kapacitetu za njihovu realizacije, praćenu velikim entuzijazmom administracije, uspjeli smo da izgradimo temelj na kojem će se graditi moderna javna uprava. Uprava koja će se konstantno unapređivati i uvoditi nove metode i tehnike rada kako bi se Crna Gora uključila u razvijene zemlje EU”, rekla je Pribilović.

Smatra da ovo, prije svega, podrazumijeva da moramo jačati stepen odgovornosti i mijenjati svijest o njemu.

“Koncept koji je sada dominantno prisutan – obrazlagati šta smo htjeli, mora biti zamijenjen novim – zašto su postignuti takvi rezultati. Ovo ćemo najlakše postići ako se otvorimo uticaju tržišta. Ovakav pristup dovešće do javne uprave sa bržom, boljom i jeftinom uslugom. Složićete se, ovo je težak put, ali prvi dionicu smo već prošli”, istakla je ministarka..

Navodi da su stvorili novi institucionalni mehanizam koordinacije javne uprave, sa posebnim akcentom na reformu javne uprave, kroz formiranje Ministarstva javne uprave. Dodaje i da su zaokružili zakonodavni i institucionalni okvir za saradnju sa NVO, stvorili sve preduslove za nesmetanu primjenu novog Zakona o upravnom postupku, ubrzali proces reforme javne uprave, pripremili niz zakona u oblasti lokalne samouprave.

“Značajno smo unaprijedili rad elektronske uprave i kroz novi Zakon o elektronskom potpisu i identifikaciji stvorili uslove za kvalitetno elektronsko poslovanje, uspostavili novi sistem zaštite od sajber napada i zahvaljujući stručno i profesionalnom odnosu uspjeli da zaštitimo sistem od sajber napada u prethodnom periodu. Sa ovim još jednom potvrđujemo da ćemo u realnom roku u ovoj oblasti dostići evropske standarde koji će omogućiti sigurniju, slobodniju i bogatiju budućnost naših građana”, istakla je ministarka.

Na kraju je naglasila da će u narednom periodu, kroz obezbjeđenje kontinuiteta reformskih procesa, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, i izgradnjom normativnih i institucionalnih preduslova, biti posvećeni ispunjavanju standarda i vrijednosti svojstvenih savremenim društvima.

Dodaje da Kompleksnost reforme javne uprave ne poznaje granice i sa njom se nijedna država ne može sama izboriti, zato su ovakvi skupovi i partnerstva nezamjenjiva platforma za iznalaženje zajedničkih rješenja.

“Vjerujem da će razmjena mišljenja i iskustava između država, čiji su predstavnici danas prisutni na ovom skupu, značajno doprinijeti ispunjenju zajedničkog cilja – stvaranje javne uprave u funkciji zajednice koja će biti sposobna da prihvati dostignuća stabilnih demokratskih institucija, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava kroz uspostavljene principe dobre javne uprave”, zaključila je Pribilović.

Že.B.

Send this to a friend