Društvo

Crna Gora primjer na Balkanu u sprovođenju vakcinacije

????????????????????????????????????

UNICEF će i u narednom periodu nastaviti da podržava Crnu Goru u sprovođenju aktivnosti programa imunizacije, s krajnjim ciljem da obuhvat vakcinacije bude preko 95 odsto, kako bi zaštitili našu djecu od obolijevanja i izbjegli eventualne rizike od epidemije zaraznih bolesti. Ovo je saopštio na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Makavi Kogali.

Prema riječima Kogalija, Crna Gora je primjer na Balkanu po uspješnom sprovođenju programa imunizacije i značajnim rezultatima koje smo postigli na tom polju, kao i po posvećenosti i brizi i Ministarstva zdravlja i cjelokupne Vlade Crne Gore o budućnosti naše djece.

Hrapović se zahvalio gospodinu Kogaliju na dasadašnjoj velikoj pomoći i uspješnoj saradnji koju Ministarstvo zdravlja ima sa UNICEF-om. On je izrazio očekivanja da će se u narednom periodu saradnja intenzivirati, budući da je prioritet Vlade Crne Gore upravo imunizacija i prevencija bolesti.

Podsjetio je da je zahvaljujući jakoj javnoj kampanji i anagžmanu cjelokupnog zdravstvenog sistema posljednjih godina zabilježen porast obuhvata vakcinacije, ali da je težnja Ministarstva zdravlja da svako dijete u Crnoj Gori bude zaštićeno od zaraznih bolesti i da nam je na tom putu neophodna pomoć partnera kao što je UNICEF.

Hrapović je upoznao gospodina Kogalija da je, nakon stručnih mišljenja Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije Ministarstvo zdravlja donijelo odluku da krajem ove godine ponudi građanima Crne Gore vakcinaciju, odnosno imunizaciju HPV vakcinom, jednom od najboljih metoda preventive od oboljena karcinoma grlića materice.

Na današnjem sastanku dogovorena je podrška UNICEF-a u organizovanju edukacije ljekara i medicinskih sestara, kao i lokalnih koordinatora za imunizaciju, zatim u promociji vakcinacije, kao i nabavci neophodne opreme za skladištenje i čuvanje vakcina.

Razgovarano je i o osiguravanju održivog pristupa u cilju planiranog finansiranja i nabavke visoko kvalitetnih i pristupačnih vakcine – kroz riješavanje izazova u nabavci vakcina, legislative za nabavku vakcina, određivanju cijena vakcina i finansiranja programa imunizacije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
KLM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Pelcovanje

Send this to a friend