Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Crna Gora obilježava danas Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. godine kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Te 1878. godine završen je Berlinski kongres, sazvan na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora. Premda je i Sanstefanskim mirom, zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.

Kasnije 1942. godine današnji datum je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. godine njenim prisajedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Trinaestojulski ustanak bio je najveći ustanak u porobljenoj Evropi 1941. godine. Otpočeo je pod rukovodstvom KPJ, a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom. Iako je planiran u mnogo manjoj mjeri, ustanak je od prvog dana dobio karakter „opštenarodnog ustanka“ u kojem je učestvovalo preko 30.000 ljudi. Ustanici su razbili i zarobili do tada najveći okupatorski garnizon u porobljenoj Evropi, od oko 1.000 italijanskih vojnika i starešina.

U Trinaestojulskom ustanku je učestvovalo oko 32.000 ljudi, što je činilo 66 odsto vojno sposobnog stanovništva Crne Gore, izuzimajući gradove Cetinje, Nikšić, Podgoricu i Pljevlja u kojima je italijanski okupator imao jaka utvrđenja.

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. godine u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

U vrijeme SFRJ, 13. jul se obilježavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore. Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005. godine za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Povodom ovog velikog praznika predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će danas položiti vijenac na spomenik “Partizanu-borcu” u spomen parku Gorica u našem glavnom gradu.

Takođe, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopšteno je da će povodom praznika neradni dani biti danas i sjutra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lazar
Gost
Lazar

Srećan dan Državnosti svim građanima CG. Danas me je jedan link sa društvene mreže odveo da IN4S web sajt (pročetničko glasilo u CG), a na naslovnoj strani sramotna slika sa parčetom salame i čašom vode uz poruku “Srećan praznik onima koji slave”. Ovaj sramotni novinarski performans samo govori o količini (ne)morala koja stanuje u njima i odnosu koji ta stoka… Više »

Rade
Gost
Rade

@ R. Srpska
Koliko ja znam u Americi postoje dva spomenika djeneralu Drazi. Jedan u Washingtonu a drugi u Chikagu.Zalosno je da se kod nas ne zna da nikada u istoriji Amerike( od 4-og jula 1776 god do danas)nijedan stranac nije odlikovan Ordenom Legije Casti osim Draze. I svakog 17og jula potomci spasenih padobranaca donose cvijece na Drazine spomenike.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Zašto mi ne puštate komentare ?
Jesam li koga uvrijedio ?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Vidim ovdje dvije netačnosti. Prva netačnost je ustanak 1942. godine, a on je bio 1941. godine. Druga netačnost je da su Crnogorci dali najveći doprinos pobjedi nad okupatorom u ex- ju, što nije nikako tačno. Najveći doprinos i najskuplju cijenu pobjedi nad nacizmom i fašizmom u ex- ju (navodim je, jer se ona ovdje spominje) su dali prekodrinski Srbi (… Više »

Rade
Gost
Rade

Lijep je danas dan u HN,ali niko ne spominje neki praznik. Juce je bio Petrovdan a u ponedjeljak se ljudi spremaju za pomen djeneralu Drazi koji je posthumno odlikovan od presjednika Hari Trumana najvecim americkim odlikovanjem (Orden legije casti)dodijeljen nekom strancu zbog spasavanja 500 americkih pilota od kojih danas ima preko 10 hiljada naslednika. Djeneral Draza je veoma ,veoma uvazen… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Rade

Da, mislim i da su mu u Americi podignuta dva ili tri spomenika.
Međutim, nema puno razlika izmeđ njega i komunjara.
On se borio za propalu i neprirodnu jugoslovensku ideologiju u monarhističkom smislu, a ovi za neprirodnu jugoslovensku ideologiju u komunističkom smislu.

I četnici i komunisti su meni jednako mrski, jer su i jedni i drugi jugosloveni.

Gost
Gost
Gost

GRAĐANI I GRAĐANKE U CRNOJ GORI I DIJASPORI NEKA VAM JE SREĆAN DAN DRŽAVNOSTI! TEŠKO JE TO VRIJEME BILO NARODE, NO POSLIJE TOLIKO GODINA CRNA GORA JE DANAS DRŽAVA U MIRU I NAPRETKU KA ČLANSTVU U EVROPSKOJ UNIJI!

Hm...
Gost
Hm...

Hahhahahhahaha

Crnogorka
Gost
Crnogorka

SREĆNO I DUGOVJEČNO, LIJEPA MOJA OTADŽBINO! Želim ti napredak u razvoju, da ti svi tvoji građani budu odani, da te slave i veličaju, jer, VELIKA JESI i SLAVNA JESI!

Jato
Gost
Jato

Koji ovo bolesnik stavlja minuse da mi je znati !!

Gost
Gost
Gost

Crnogorko najljepša đevojko! Oj ha!

Filipa
Gost
Filipa

Srecan ti rodjendan domovino!

Kapetan Leši
Gost
Kapetan Leši

E Viva Montenegro!!

Spomenica
Gost
Spomenica

Kapetane moj,samo da znaš,taj pozdrav ti je parola italijanskih fašističkih okupatora i grupe domaćih izdajnika koji su bili uz njih,i protiv kojih se digla cijela Crna Gora.

Send this to a friend