Društvo

Crnogorci protiv pomjeranja kazaljki: Vrijeme je iluzija

Ilustracija

Za mnoge građane zemalja Evropske unije prhvatljiva je ideja da se ukine praksa zimskog i ljetnjeg računanja vremena. Ovu ideju bi po rezultatima ankete na Facebook stranici CdM-a podržao i veliki broj građana Crne Gore.

Na pitanje CdM-a da li podržavaju inicijativu da se ukine pomjeranje kazaljki mnogi pratioci naše Facebook stranice odgovorili su: DA.

Neki od odgovora bili su i:
– A jeste dosadni svako malo o pomjeranju kazaljki. Naravno da treba ukinuti!!!
-Pa zamisli da mi to ukinu, kako bih onda podesio sat na tačno vrijeme. Eto šta su u stanju da urade ovom narodu. Strašno…
– Treba ukinuti sat
– Svejedno mi je,vrijeme je ionako iluzija.
– Da….Ostaviti ljetnje računanje vremena
– Da, ostaviti zimsko računanje vremena
– Neka se pomjeraju granice… Vrijeme i ne postoji. 😎
– Da, da nam dan bude malo duži, a ne u 4 ure je već mračno
– Ostaviti ljetnje računanje vremena. I ovako obudalismo.
– Naše pravo računanje vremena je zimsko
– Sad će izbori i za to koje vrijeme da ostane

Da li po vašem mišljenju pomjeranje kazaljki treba ukinuti?

Gepostet von CDM Portal am Donnerstag, 16. August 2018

Juče se završila anketa EU koja treba da pruži uvid kako su građani odgovorili na pitanja da li žele da zadrže prelaske s ljetnjeg na zimsko računanje vremena, kao i koje računanje žele zadržati-zimsko ili ljetnje? Evropski mediji pišu da je skoro izvjesno da će pomjeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.

“Već je sada jasno da promjene računanja vremena u šestomjesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg su uvedene. Ušteda energije je zanemariva”, priznala je i Evropska komisija.

U posljednje vrijeme argumenata koji govore o uštedi energije sve je manje, a sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju.

Takođe, postoje različite terorije prema kojima pomjeranje kazaljki na ljetnje računanje utiče na broj saobraćajnih nesreća, da češće ljudi stradaju na poslu, kao i da u prva tri dana od prelaska na ljetnje računanje broj srčanih udara raste za pet odsto.

U Rusiji je početkom ove godine ukinuto pomjeranje časovnika, dok je Turska od prošle godine uvela stalno ljetnje računanje vremena.

Inače, prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope sa ciljem uštede električne energije i većeg korišćenja dnevnog svijetla. Tokom 20. vijeka model pomjeranja kazaljki na satu, iz istog razloga, prihvatile su cijela Evropa i Sjeverna Amerika, dok je u ostalim svijeta letnje računanje vremena ppoznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno od 1996. godine, u Njemačkoj je ljetnje računanje vremena uvedeno 1980.  Ljetnje računanje vremena u Crnoj Gori počinje u posljednjoj nedelji marta, završava se posljednje sedmice oktobra. Ljetnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983.

Podržavate li ideju da se prekine sa praksom zimskog i ljetnjeg računanja vremena?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Ljetnje računanje vremena

noneim
Gost
noneim

Da.Treba ostaviti ono vrijeme da je zimi dan duzi

Torbar
Gost
Torbar

Treba ostaviti ljetnje racunanje vremena jer je dan onda i zimi duži.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Nemere to.👍

Lepi Cane
Gost
Lepi Cane

Naše pravo računanje vremena je zimsko.

Animus
Gost
Animus

Evo pomorci prezivjavaju sa 40ak promjena sata naprijed/nazad, svakoga ugovora…p dako i vi prezivite taj jedan sat, dva puta godisnje.
Sa razlogom se uvelo pomjeranje sata, sirom svijeta, nego su sad nasi nasli da pametuju nesto.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Ne, ne treba ukidati racunanje vremena!!!

Izgubljen
Gost
Izgubljen

Promjena je bila jedna od najvecih gluposti. Vratiti astronomsko vrijeme i sjasite vise.

anabela
Gost
anabela

da. treba prekinuti pomjeranje kazaljki. ostati na ljetnjem racunanju vremena.

Bazinga
Gost
Bazinga

Čovjek se prilagodi na sve, samo recite kako i gotovo. Samo da ne pjevamo onu pjesmu od Jadranke Stojaković “Sve smo mogli mi da je duzi bio dan”.

Hijo
Gost
Hijo

ne treba nista mijenjati dok se ne uskladi evropa i nasa casovna zona, jer cemo samo pobrljaviti sve. najvaznije je da smo uskladjeni sa casovnom zonom. Ako se promjena ukine, onda treba ukinuti zimsko racunanje, kao i vratiti rad drzavnih organa u normalni recim (od 8 ili od 9 – ovo od 7 je potpuni promasaj). Tako ce nam dan… Više »

joko
Gost
joko

Nije ovo loše vreme, ovo smo loši mi. Mi smo ti kojima život prolazi voleći pogrešne i gazeći one prave. – Žarko Laušević

PgBoy
Gost
PgBoy

Naravno da je bolje da dan traje duze. Crna Gora bi trebala o tome da vodi racuna i kad je u pitanju ljetnji turizam sto predstavlja najjacu granu. Po zimskom racunanju vremena ispadalo bi da se dan trenutno zavrsava oko 18h sto bi bila katastrofa.

Mario
Gost
Mario

Pa nije se pitalo vas već se tiće EU,a vi još niste dio EU.

prijatelj
Gost
prijatelj

Ja sam za to da se ne mijenja vrijeme naprijed – nazad. Nego da bude jedno isto uvijek. Ajde da raspišemo referendum pa da vidimo šta narod Crne Gore misli o tome? Pozdrav svima! 👍👌🙄

Kokali
Gost
Kokali

Plati organizaciju referenduma pa ce se organizovati!

Send this to a friend