Društvo

Crnogorci protiv pomjeranja kazaljki: Vrijeme je iluzija

Ilustracija

Za mnoge građane zemalja Evropske unije prhvatljiva je ideja da se ukine praksa zimskog i ljetnjeg računanja vremena. Ovu ideju bi po rezultatima ankete na Facebook stranici CdM-a podržao i veliki broj građana Crne Gore.

Na pitanje CdM-a da li podržavaju inicijativu da se ukine pomjeranje kazaljki mnogi pratioci naše Facebook stranice odgovorili su: DA.

Neki od odgovora bili su i:
– A jeste dosadni svako malo o pomjeranju kazaljki. Naravno da treba ukinuti!!!
-Pa zamisli da mi to ukinu, kako bih onda podesio sat na tačno vrijeme. Eto šta su u stanju da urade ovom narodu. Strašno…
– Treba ukinuti sat
– Svejedno mi je,vrijeme je ionako iluzija.
– Da….Ostaviti ljetnje računanje vremena
– Da, ostaviti zimsko računanje vremena
– Neka se pomjeraju granice… Vrijeme i ne postoji. 😎
– Da, da nam dan bude malo duži, a ne u 4 ure je već mračno
– Ostaviti ljetnje računanje vremena. I ovako obudalismo.
– Naše pravo računanje vremena je zimsko
– Sad će izbori i za to koje vrijeme da ostane

Da li po vašem mišljenju pomjeranje kazaljki treba ukinuti?

Gepostet von CDM Portal am Donnerstag, 16. August 2018

Juče se završila anketa EU koja treba da pruži uvid kako su građani odgovorili na pitanja da li žele da zadrže prelaske s ljetnjeg na zimsko računanje vremena, kao i koje računanje žele zadržati-zimsko ili ljetnje? Evropski mediji pišu da je skoro izvjesno da će pomjeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.

“Već je sada jasno da promjene računanja vremena u šestomjesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg su uvedene. Ušteda energije je zanemariva”, priznala je i Evropska komisija.

U posljednje vrijeme argumenata koji govore o uštedi energije sve je manje, a sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju.

Takođe, postoje različite terorije prema kojima pomjeranje kazaljki na ljetnje računanje utiče na broj saobraćajnih nesreća, da češće ljudi stradaju na poslu, kao i da u prva tri dana od prelaska na ljetnje računanje broj srčanih udara raste za pet odsto.

U Rusiji je početkom ove godine ukinuto pomjeranje časovnika, dok je Turska od prošle godine uvela stalno ljetnje računanje vremena.

Inače, prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope sa ciljem uštede električne energije i većeg korišćenja dnevnog svijetla. Tokom 20. vijeka model pomjeranja kazaljki na satu, iz istog razloga, prihvatile su cijela Evropa i Sjeverna Amerika, dok je u ostalim svijeta letnje računanje vremena ppoznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno od 1996. godine, u Njemačkoj je ljetnje računanje vremena uvedeno 1980.  Ljetnje računanje vremena u Crnoj Gori počinje u posljednjoj nedelji marta, završava se posljednje sedmice oktobra. Ljetnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983.

Podržavate li ideju da se prekine sa praksom zimskog i ljetnjeg računanja vremena?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend