Društvo

Crnogorci u Južnoj Americi su naša svijest i savjest na drugom kraju svijeta

FOTO: Pobjeda, screenshot

Ovako snažna crnogorska emigracija u Južnoj Americi treba pažljiv, sistematičan i istrajan odnos matične države i njenih najodgovornijh institucija, kaže dr Srđa Martinović univerzitetski profesor, autor tri knjige i velikog broja naučnih radova objavljenih na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Nedavno se vratio iz posjete Latinskoj Americi, gdje je održao predavanja o Balkanu, Crnoj Gori, njenoj istoriji, emigraciji i identitetu crnogorskog naroda u Argentini, Urugvaju i Čileu. Posjetio je i najznačajnije crnogorske kolonije i udruženja. U Buenos Ajresu mu je uručena povelja o počasnom članstvu u argentinskom društvu Crnogoraca.

“Dugo očekivani susret sa potomcima crnogorskih iseljenika u Južnoj Americi, koje sam dobrim dijelom upoznao i tokom njihovih posjeta zemlji predaka, doživio sam kao put kroz vrijeme, to je za mene bio susret sa starom Crnom Gorom, kao odraz u ogledalu vijek ranije. Odraz koji nije izmijenio svoju suštinu i crnogorsku dušu uprkos drugačijem ambijentu u kojem se oblikovao više od pola vijeka, a često i znatno više kroz dvije, tri pa čak i više generacija. Zemlja pampi i gaučosa ostavila je pečat na crnogorske ljude, ali im nije oduzela snove da još jednom vide otadžbinu. Put u Južnu Ameriku je bio i put emocija, na koje sam nailazio na svakom koraku tokom obilaska crnogorskih kolonija. Ne možemo da se otrgnemo utisku da smo razgovore započinjali kao potpuni stranci, a da smo ih nakon par minuta vodili kao stari znanci i najbliži krvni srodnici”, kazao je Martinović.

Potomci crnogorskih iseljenika su duboko inkorporirani u južnoameričko društvo bilo u Argentini, Urugvaju, Čileu, Paragvaju, Boliviji ili nekoj drugoj zemlji.

“Oni nemaju dilemu, ponosni su na svoje crnogorske korijene, njeguju tradiciju starog zavičaja. Po svom kulturološkom habitusu i načinu života oni su Argentinci, Urugvajci, ali po svome etničkom korijenu oni su Crnogorci. U razgovoru sa njima oni svoje stavove otvoreno i nedvosmisleno saopštavaju. U prilog tome ide činjenica da su 1917. godine nazvali mjesto u kojem su živjeli La Montenegrina, a nekoliko decenija kasnije i školu su nazvali crnogorskim imenom, imali su svoje organizacije, pa čak i političke stranke koje su uvijek imale i nacionalni i etnički predznakcrnogorske. Međutim, centralna tema moje posjete bilo je upoznavanje sa istorijom zemlje porijekla, kao mosta koji spaja dva kraja svijeta istog emotivnog konstrukta, znanje o porijeklu kao emotivna satisfakcija za predugu patnju za otadžbinom toliko generacija prije”, navodi Martinović.

Kako je dodao, intenzitet odnosa Crne Gore sa zelenim kontinentom se povećao i prirodno bi bilo da državne institucije reaguju na ove potrebe međusobnog povezivanja.

“Prisustvo jednog diplomatskog predstavništva na jednom kontinentu je nužni minimum. Sve veće interesovanje potomaka crnogorskih iseljenika za zemljom porijekla nametnuće potrebu da se makar ljudski kapaciteti Ambasade u Buenos Ajresu ojačaju, da se osnaži i razvije konzularna mreža u svim državama u kojima žive crnogorski potomci”, zaključio je Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fhdhdh
Gost
Fhdhdh

Nazalost, samo jednu ambasadu u cijeloj Latinskoj Americi imamo… a tako jaku dijasporu, crnogorske potomke koji zauzimaju najveca znacajna mjesta u politickom zivotu, najbece pozicije u drzavnim upravama i imaju razvijene privatne biznise, mnogi su znacajni umjetnici… da neko drugi ima to, znao bi sta ce sa tim… mi ne znamo, ali kad nam ih drugi prisvoje onda pisemo o… Više »

Rajan
Gost
Rajan

Sjedite tamo dje ste, gledajte Djeknu I pratite Bosnjacku stranku , portale Vijesti I Cdm….a nemojte slucajno zaobici komentare…. vidjecete kakvI su blesani potomci prijatelja I poznanika vasih predaka….

Pjer
Gost
Pjer

Blago njima na vrijeme zbrisase ili jos bolje djedovi im pametni biahu

Velimir
Gost
Velimir

TACNO JE DA SE PRILAGODJAVAS TAMO DJE ZIVIS ,OSIM U CRNOJ GORI ,JER ZELE DA JE POSRBE I POCETNICE CITAVU!
NJIMA SU I CRNOGORCI I ALBANCI I MUSLIMANI ,ILI SRBI ILI SU BILI SRBI,TAKO DA KO NIJE NEMA PRAVO NA ZIVOT!

suzavac
Gost
suzavac

Svaka čast. Više vole državu maticu nego ovi naši samozvani “Srbi”.

bakardin
Gost
bakardin

koliko je lijepo ovdje niko se ne vraca ovamo .. . volimo mi nasu drzavu ali ona ne voli nas .sve vise mladih odlazi vani . . komentar ne treba . . . to samo slijepac ne vidi . . .

Pjer
Gost
Pjer

Samo mi nijesu jasni ovi sto vi daju minuse

bakardin
Gost
bakardin

u cijelom svijetu kad podjes da zivis prilagodjavas se toj zemlji dje zivis . . nema tamo . ja sam ovo ja sam ono . . . .tu si dje si i dovidjenja… ja sam crnogorac . . koga to po svijetu zanima . . . zivio sam po svijetu pa znam . . . vise od 80 posto ne… Više »

podmornica
Gost
podmornica

Cudni neki ljudi….

Send this to a friend