Društvo

Crnogorci za luksuzne tablice daju i do 600 eura

Vlasnici automobila u Crnoj Gori koji su se odlučili da njihovog ljubimca krase posebne registarske tablice sa kombinacijama slova po želji za njih treba da izdvoje i do 600 eura. Da luksuz zvani “specijalne tablice” Crnogorci vole, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prema kojima ih je samo u ovoj godini izdato 833.

Umjesto standardnih oznaka koje sačinjavaju tri ili četiri broja i dvoslovne oznake, neki vlasnici su sami izabrali šta će pisati na njihovim registarskim tablicama, a najčešće su to lična imena ili nadimci. Otkako su uveli mogućnost izrade tablica po želji, odnosno od septembra 2008. godine, iz MUp-a kažu da se 5.173 građanina odlučilo da se na njihovim tablicama nađe neka
lična oznaka.

Kako navode, građani najčešće žele da se na njihovim tablicama nađu imena ili nazivi fizičkih ili pravnih lica. Oni građani koji se odluče da njihovu registarsku tablicu krasi neko ime, nadimak, naziv kraja u kojem žive ili slično, moraju se spremiti da pored standardne cijene za izdavanje registarskih tablica plate dodatno čak do 600 eura.

“Cijena obrasca registarske tablice iznosi za motorno vozilo deset i motocikl i teški tricikl šest eura, a tablice na kojoj je ličnu oznaku vozila izabrao vlasnik za motorno vozilo 600 eura i motocikl, teški tricikl, moped, laki tricikl i laki četvorocikl 200 eura”, kazali su iz MUP-a.

Kako navode, izrada specijalnih tablica traje isto koliko i izrada običnih, procedura je, kako su saopštili, u potpunosti ista. “Procedura za izdavanje registarskih tablica na kojima je ličnu oznaku izabrao vlasnik je ista kao i za izdavanje ostalih tablica. U istom registarskom području, ne mogu se odrediti dvije iste lične oznake vozila, sa čime službenik upoznaje stranku prilikom podnošenja zahtjeva, kako bi izabrala drugu, kazali su oni DN.

Potpuna sloboda izbora, kako navode, nije moguća. Ipak ima nekih ograničenja kao npr. to da nije moguće da se na tablici ličnog sadržaja nađe provokativan ili pogrdan sadržaj i slično.

“Lična oznaka po izboru vlasnika vozila ne može sadržati skraćenice CG ili MN, koja se određuje za vozila u svojini države, kao ni skraćenice državnih organa, diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija, kao ni slovnu oznaku TX koju na registarskim tablicama imaju motorna vozila kojima se obavlja taksi prevoz. Ista ne može sadržati ni naziv država, a po sadržaju ne može biti provokativna, pogrdna, ili da je njena upotreba suprotna moralnim i etičkim pravilima”, kazali su iz MUP-a.

 

24 Komentara na "Crnogorci za luksuzne tablice daju i do 600 eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend