Društvo

Crnogorska turistička flota dobila prinovu: Brod Katica stigao iz Turske

Foto: Boka news

Crnogorska turistička flota od danas je bogatija za jedan novi izletnički brod jer je u svoju matičnu luku Tivat, nakon višednevnog putovanja iz Turske, stigao novonabavljeni brod Katica, piše portal Boka news.

Moderan brod za jednodnevne izlete, kraća krstarenja i organizaciju razičitih događaja na vodi, u turskom gradu Jalova gdje je taj brod pod imenom Cakir Usta i izgrađen 2012. godine, krajem marta je kupio poznati tivatski pomorski preduzetnik, kapetan Rajko Čavor, preko svoje firme Koložunj.

Brod koji je na krštenju u Istanbulu u Turskoj, Čavor nazvao imenom svoje supruge, profesorice tivatske Osnovne škole Katice Čavor, ima 198 bruto-tona, tri palube, dugačak je skoro 35 metara, širok osam, a gaz mu iznosi 2,35 metara. Brzinom od 12 čvorova pogone ga dva dizel motora MAN ukupne snage 860 konja.

U restoranu i na gornjoj otvorenoj palubi Katica može da primi ukupno 350 putnika, a zavisno od toga da li se brod koristi u domaćim vodama ili za kraća međunarodna putovanja, opslužuju ga tri odnosno pet članova posade, plus tzv. bijelo osoblje kuhinje i restorana.

Brod koji je prije isporuke novom vlasniku temeljito remontovan i dokovan, u Istanbulu su pregledali ekspreti Registra brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, upisali u nacionalni registar i izdali mu naše plovidbene papire, a na krmi Katice već na Bosforu se zavijorila crnogorska zastava pod kojom je ona juče, prolazeći kroz grčke i albanske vode, i doplovila u Tivat.

Prema riječima kapetana Čavora, Katica će nakon detajnog sređivanja posljednjih detalja u unutrašnjosti, uskoro biti stavljena u komercijalnu upotrebu, vozeći po Boki Kotorskoj, ali moguće i do Dubrovnika, veće grupe stranih turista.

Novi brod će se u tom poslu pridružiti već poznatoj i nešto većoj, ali značajno starijoj „Vodenoj kočiji („Le coche d eau“) sa kojom je kapetan Čavor prije desetak godina bio rodonačelnik biznisa uvođenja većih turističkih brodova za jednodnevne izlete na crnogorskom primorju.

12

avatar
1000
9
3
0
 
10
samo kažem...LjutaGardinoMmmKotor66
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samo kažem...
Gost
samo kažem...

Samo da ga ne voze popovi iz SPC…

Ljuta
Gost
Ljuta

Kapetan Cavor i ministarstvo pomorstva bi morali znati zakon o kabotazi….
VDT da ispita kako je ovo moguće?
Udruženje kapetana se pravi ludo kao i Unija pomoraca…..
I te kočije godinama rade na nezakonit način jer je papire dobio najmanje reci na sumnjiv nacin
Ovo je klasičan slučaj utaje carina i pdv…..

Gardino
Gost
Gardino

Jesu li Čavori sa Njegusa?

Miško CG
Gost
Miško CG

Mirno more i sve najbolje.

Leut
Gost
Leut

Sa srecom i da ne ispustate u more sa nje kao sa Vodene Kocije

Kotor66
Gost
Kotor66

Odlicno receno

Mmm
Gost
Mmm

Kotore sto si ljubomoran !

sused
Gost
sused

sretno i mirno more

NiksicankaMNE
Gost
NiksicankaMNE

E, blago tebi, Katice, kad imas ovakvog supruga. Bogomi ga vrijedi postovati i voljeti. Srecno i uspjesno!

Kotor66
Gost
Kotor66

Eto ti prilika da iz rasadnika i ti pobjegnes na more kao i vecina vas…

Mmm
Gost
Mmm

Čuo sam za kapetana Cavora i mogu da mu poručim nek ti bude sa srecom i da to bude uspješno i sa srecom . Sve najljepše čestitke .

Boka
Gost
Boka

Zaista lijep brod, čestitke kapetanu. :)))

Send this to a friend