Društvo

Crnogorska turistička flota dobila prinovu: Brod Katica stigao iz Turske

Foto: Boka news

Crnogorska turistička flota od danas je bogatija za jedan novi izletnički brod jer je u svoju matičnu luku Tivat, nakon višednevnog putovanja iz Turske, stigao novonabavljeni brod Katica, piše portal Boka news.

Moderan brod za jednodnevne izlete, kraća krstarenja i organizaciju razičitih događaja na vodi, u turskom gradu Jalova gdje je taj brod pod imenom Cakir Usta i izgrađen 2012. godine, krajem marta je kupio poznati tivatski pomorski preduzetnik, kapetan Rajko Čavor, preko svoje firme Koložunj.

Brod koji je na krštenju u Istanbulu u Turskoj, Čavor nazvao imenom svoje supruge, profesorice tivatske Osnovne škole Katice Čavor, ima 198 bruto-tona, tri palube, dugačak je skoro 35 metara, širok osam, a gaz mu iznosi 2,35 metara. Brzinom od 12 čvorova pogone ga dva dizel motora MAN ukupne snage 860 konja.

U restoranu i na gornjoj otvorenoj palubi Katica može da primi ukupno 350 putnika, a zavisno od toga da li se brod koristi u domaćim vodama ili za kraća međunarodna putovanja, opslužuju ga tri odnosno pet članova posade, plus tzv. bijelo osoblje kuhinje i restorana.

Brod koji je prije isporuke novom vlasniku temeljito remontovan i dokovan, u Istanbulu su pregledali ekspreti Registra brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, upisali u nacionalni registar i izdali mu naše plovidbene papire, a na krmi Katice već na Bosforu se zavijorila crnogorska zastava pod kojom je ona juče, prolazeći kroz grčke i albanske vode, i doplovila u Tivat.

Prema riječima kapetana Čavora, Katica će nakon detajnog sređivanja posljednjih detalja u unutrašnjosti, uskoro biti stavljena u komercijalnu upotrebu, vozeći po Boki Kotorskoj, ali moguće i do Dubrovnika, veće grupe stranih turista.

Novi brod će se u tom poslu pridružiti već poznatoj i nešto većoj, ali značajno starijoj „Vodenoj kočiji („Le coche d eau“) sa kojom je kapetan Čavor prije desetak godina bio rodonačelnik biznisa uvođenja većih turističkih brodova za jednodnevne izlete na crnogorskom primorju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samo kažem...
Gost
samo kažem...

Samo da ga ne voze popovi iz SPC…

Ljuta
Gost
Ljuta

Kapetan Cavor i ministarstvo pomorstva bi morali znati zakon o kabotazi….
VDT da ispita kako je ovo moguće?
Udruženje kapetana se pravi ludo kao i Unija pomoraca…..
I te kočije godinama rade na nezakonit način jer je papire dobio najmanje reci na sumnjiv nacin
Ovo je klasičan slučaj utaje carina i pdv…..

Gardino
Gost
Gardino

Jesu li Čavori sa Njegusa?

Miško CG
Gost
Miško CG

Mirno more i sve najbolje.

Leut
Gost
Leut

Sa srecom i da ne ispustate u more sa nje kao sa Vodene Kocije

Kotor66
Gost
Kotor66

Odlicno receno

Mmm
Gost
Mmm

Kotore sto si ljubomoran !

sused
Gost
sused

sretno i mirno more

NiksicankaMNE
Gost
NiksicankaMNE

E, blago tebi, Katice, kad imas ovakvog supruga. Bogomi ga vrijedi postovati i voljeti. Srecno i uspjesno!

Kotor66
Gost
Kotor66

Eto ti prilika da iz rasadnika i ti pobjegnes na more kao i vecina vas…

Mmm
Gost
Mmm

Čuo sam za kapetana Cavora i mogu da mu poručim nek ti bude sa srecom i da to bude uspješno i sa srecom . Sve najljepše čestitke .

Boka
Gost
Boka

Zaista lijep brod, čestitke kapetanu. :)))

Send this to a friend