Društvo

Crnogorske crkve i manastiri su depoziti našeg identiteta

Mitropolit CPC MIhailo

Vjerujem da je ovoga puta država spremna i sposobna da crnogorsko crkveno pitanje konačno riješi na pravedan način. To je potvrdio i predsjednik Milo Đukanović nedavnom izjavom da će obnoviti autokefalnost Crnogorske crkve i omogućiti stvarnu vjersku ravnopravnost. Nema razloga za sumnju, jer je to suštinsko pitanje od čijega razrješenja zavisi da li će zemlja biti suverena ili beogradska kolonija. Nemam utisak da je bilo ko od visokih adresa naklonjen “kolonijalnome rješenju”, kaže u razgovoru za Vikend novine mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Mitropolit CPC smatra da će Srpska pravoslavna crkva pokušati da velikom prevarom o ugroženim srpskim svetinjama uznemire vjernike i raspire međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost, te da za takvu politiku raspirivanja svakovrsne mržnje imaju blagoslov šefa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, Amfilohija.

VN: Mitropolija crnogorsko-primorska SPC zove na Trojčindanski sabor povodom Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti . U proglasu koji dijele građanima poručuju da se radi o “odbrani svetinja”. Kako Vama sve ovo izgleda?

MIHAILO: Još od vremena referenduma o državnoj nezavisnosti 2006. godine Beogradska patrijaršija bodri velikosrpsku javnost riječima:”Države su prolazne, a crkva je vječna”, hrabreći ih tako da ustraju u borbi za slom ustavnoga poretka. Da bi obezbijedila tu vrstu “vječnosti” na crnogorskome prostoru, ona je nezakonito prepisanu crkvenu imovinu s države na nju oglasila istorijskim vlasništvom i srpskim svetinjama. Podržana od zvaničnoga Beograda i Banjaluke, poziva još i međunarodnu javnost da stane u zaštitu njenih nezakonitih i protivustavnih djela, koje će sankcionisati novi zakon o slobodi vjeroispovijesti. Na temelju njega ona će izgubiti ekskluzivni status koji uživa u zemlji, a Crnogorska crkva će povratiti domicilni sa svim pravnim, duhovnim i materijalnim konsekvencama, što i izaziva bijes velikosrpske javnosti u zemlji i van nje.

VN: Iz MCP poručuju da će “svetinje braniti i golim životima”, za što imaju podršku SPC, kao i razumijevanje srpske vladajuće političke elite. Što sve možemo očekivati od SPC u narednom periodu?

MIHAILO: Pokušaće da velikom prevarom o “ugroženim srpskim svetinjama” koje najavljuju da će braniti “golim životima” oko sebe okupe masu i podstaknu je da svoj bijes usmjeri protiv ustavnoga poretka i svih mislećih ljudi u zemlji. Dovoljno da se javnost uznemiri i raspiri međunacionalna i međuvjerska netrpeljivost u građanstvu. Svojim izjavama uperenim protiv manjinskih naroda, usred Skupštine, ovih dana takvu politiku demonstriraju političari iz velikosrpske opozicije, koji za takvu politiku raspirivanja svakovrsne mržnje imaju blagoslov šefa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, Amfilohija.

VN: Koliko je crkava i manastira u posjedu SPC u Crnoj Gori? Koliko je zemljišta kojim gazduju?

MIHAILO: Beogradska patrijaršija u Crnoj Gori nezakonito je stekla, odnosno, upisala u vlasništvo, 12 kvadratnih kilometara crkvene imovine, i većinu od 60 manastira i od oko 600 crkava. Njima raspolaže, tumači i koristi se kao vlastitim zakonitim vlasništvom.

U tome ima i potporu dobroga dijela državne administacije. A te crkve i manastiri, u stvari su depoziti crnogorske tradicije i kulture, i samim tim su u temeljima crnogorskoga identiteta. Zato je i važno, čak je ovoga trenutka najvažnije da se to pitanje vlasništva sakralne baštine što prije riješi, i spriječi njegova zloupotreba protiv crnogorskih nacionalnih i državnih interesa.

VN: Koliko je za crnogorski identitet, za crnogorsku državu bitno da riješi vjersko pitanje?

MIHAILO: Okosnica crnogorske države su Crnogorci bez njih ona nema smisla. Ali nema smisla ni bez Crnogorske pravoslavne crkve, koja čini njenu kičmu.

VN: Očekujete li da će biti problema prilikom dokazivanja vlasništva nad crkvenom imovinom, odnosno da će se pojaviti problemi sa katastarskim knjigama?

MIHAILO: Ne očekujem da će biti problema prilikom dokazivanja državnoga vlasništva crkvene imovine. U katastarskim dokumentima crkvena imovina je dokumentovana kao državna. Jasno se iščitava da je nedavni upis dijela crkvenoga zemljišta, crkava i manastira neosnovan; nema dokaza o posjedovanju te imovine prije 1996. godine. Sve ostalo je propaganda kojom se običan svijet uvjerava u suprotno, s ciljem da se oko cetinjske filijale Beogradske patrijaršije okupi masa i njome izvrši pritisak na vlasti da iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti uklone član 62, koji temelji pravni osnov za ponovno uzakonjenje crkvene imovine na crnogorsku državu.

VN: SPC stalno govori o hiljadugodišnjem trajanju… a Vi tvrdite da SPC, sve do Berlinskog kongresa, nije bila autokefalna.

MIHAILO: Srpska crkva tvrdi da je u Crnoj Gori prisutna osam stotina godina, što nije tačno. Prvi put je na ove prostore ugazila u vrijeme Nemanjine okupacije Zete. Nakon nešto više od vijeka i po, 1360. godine, Zeta odnosno Crna Gora oslobodila se od “srpskoga mača”, pod koji je ponovo potpala tek 1918. godine. Tačno je samo da je Srpska crkva prvi put stekla autokefalnost nakon Berlinskoga kongresa, na kojem je Srbija međunarodno priznata, jer je Sveti Sava samo hirotonisan za episkopa srpskoj zemlji, i ništa više. A nakon što je anektirala Crnu Goru 1918. godine, drugi put, 1922. godine, kupila je autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije za milion i po švajcarskih zlatnih franaka, i to je jedina istina.

VN: Nedavno ste izjavili da ovdje “nije u pitanju ni crkva ni molitva, već osvajanje državnih teritorija”“. Šta SPC gubi obnovom CPC?

MIHAILO: Povraćajem u državno vlasništvo nezakonito prepisane crkvene imovine s nje na Srpsku crkvu i ulaskom Crnogorske crkve u liturgijsku zajednicu sa svim pravoslavnim crkvama, steći će se uslovi da Crnogorska crkva preuzme kompetencije domicilne crkve sa svim pravnim i materijalnim konsekvencama.

Mi smo uradili sve što je do nas, sada je na redu država

VN: Imate li informaciju kada će doći do razgovora sa carigradskim patrijarhom?Kada se može očekivati odgovor na zahtjev CPC o priznavanju autokefalnosti? Od čega to zavisi?

MIHAILO: Carigradski patrijarh Vartolomej nedavno je izjavio da svi pravoslavni narodi na Balkanu imaju pravo na autokefalnost. To je potvrdio i vaseljenski episkop Danilo izjavom da i Crnogorci imaju pravo na autokefalnu crkvu. Tako da mi ubrzo očekujemo da ćemo ući u liturgijsko zajedništvo, ne samo s Vaseljenskom nego i sa svim pravoslavnim crkvama. Što se Crnogorske crkve i mene lično tiče uradili smo sve što je do nas, a sada je na redu država i njene najviše adrese.

Iz javnih poruka SPC jasno je na šta su sve spremni

VN: U nedavnom obraćanju javnosti rekli ste da je predsjednik Crne Gore procijenio da je sada pravo vrijeme za rješavanje pitanja vjerskih sloboda i crkvene imovine, te da je to ranije urađeno imali bismo u Crnoj Gori Srebrenicu…

MIHAILO: Višegodišnjim odlaganjem usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i povraćaja nezakonito prepisane crkvene imovine s države na Srpsku crkvu u državno vlasništvo izbjegavani su građanski sukobi s mogućim tragičnim posljedicama. To se bjelodano iščitava iz nedavnih javnih poziva visokih klinika Beogradske patrijaršije, na čelu s Irinejem, koji poziva svetosavsko stado da životima brani nezakonito stečenu crkvenu imovinu. Ali za razliku od svih prethodnih godina, ovoga puta pred njima se ispriječila samostalna nezavisna država koja je pred članstvom u EU, koja je članica NATO-a, čime je pod visokom zaštitom evropskih sila, Amerike i Alijanse, ali koja je i sama spremna da se zaštiti svim državnim instrumentima kojima suvereno vlada.

Vesna Šofranac

243

avatar
1000
116
127
0
 
190
CPC cuceSlavicaSrbin USALjutaPera Kojot
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavica
Gost
Slavica

SVETOSAVLJE NIJE PRAVOSLAVLJE

CPC cuce
Gost
CPC cuce

Mirasevslavlje je pravoslavlje,tako ti sve u dom zivjelo

Ljuta
Gost
Ljuta

💰💲💰💲💰💲👾👾👾👾👾🐉🐉🐉🐉🐉🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Kako Miras tuzno gjeda, a Milo obraza ti njegovoga kupi mu crkvu e nije fer da u staru ulazi nego naspram mu nove vjere iz temelja novu crkvu pokloni i neka je otvori licno on pred lokalne izbore

RISTO
Gost
RISTO

Dosta je bilo lopužanja

Srbin USA
Gost
Srbin USA

CPC i neno svestenstvo sa falsifikatorima istorije na sud u STRAZBUR obavezno.Da odgovaraju za zloupotrebu imena Crnogorskog i sve lazi…usput i istoricare Novaka,Serba,Rotkvicu ,Cerovica itd

Gaj
Gost
Gaj

Po ovim komentarima cdm ne mogu da prepoznam moju drzavu Crnu Goru! Pogledajte na facebook totalno drugo razmisljanje naroda! Jeli moguce ovo!?? Izgleda da Mihailo i Slobo ostavljaju po 100 komentara po clanku!

Mne
Gost
Mne

Ko je Mihailu sastavio ovu izjavu? Ne vijerujem da raspolaze nekim rijecima iz teksta.

Djuro
Gost
Djuro

Da mi je znati koliko DPS placa ovoga administratora ?
Cim mu taknes ovoga djeda mraza i onoga maloga Nikolica nece da ti objavi komentar. Vojnicki, nema sto !

Heroina
Gost
Heroina

Nase svetinje ima da cuvamo i da ih ne damo nikome! A CPC konacno da dobije sta zasluzuje!

Dzikic
Gost
Dzikic

Znaci opet nista !

StevanPG
Gost
StevanPG

Sve sto su uzeli ima da se vrati zakon se mora postovati i niko ne moze niti smije da bude iznad zakona CG!

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Pa nije ni cudo onda sto se Amfilohije vozi u dzipa od preko 100 000 i sto ima obezbjedjenje vece od bilo kog politicara!

Cipsy
Gost
Cipsy

Sa tim parama koje uzimaju iz SPC su se finansitali i svi projekti usmjereni protiv CG i njenog naroda jer nije imala opozicija nasa toliko para tek tako.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ovim necasnim radnjama se mora stati na put vise, ovo je klasicna zloupotreba nasih crkava u korist Srbije.

zacanka
Gost
zacanka

Posle ovog intervjua stvari drugacije sagledavam, i u pravu je za sve sto je rekao, ja sam jedne prilike u jednom Manastiru prisustvovao naplacivanju po 2e turistima da udji samo! To nema nidje u svijet sto radi SPC.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zacanka, napiši u kojoj se to crkvi naplaćivao ulaz.

Gaj
Gost
Gaj

Kad Mihailo dodje bice 10!

ines23
Gost
ines23

Zbg zakona Srpska crkva će izgubiti ekskluzivni status koji ima i đe iznosi milione, (dok će Crnogorska dobiti domicilni), sa svim pravnim i materijalnim konsekvencama koje iz toga proishode.

Send this to a friend