Društvo

Crnogorski državljani i dalje ne mogu da putuju u Evropsku uniju

Savjet Evropske unije ažurirao je danas listu zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u zemlje EU, a na njoj i dalje nema Crne Gore.

“Na osnovu kriterijuma i uslova utvrđenih u preporuci, od 22. oktobra države članice treba da postepeno ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike sledećih trećih zemalja: Australija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland, Urugvaj i Kina, uz potvrdu reciprociteta”, navode u Savjetu EU i naglašavaju da bi ograničenja putovanja trebalo postepeno ukidati i za posebne administrativne regije Kine – Hong Kong i Makao, uz potvrdu reciprociteta.

Na listi se nije našla ni Srbija, kao ni druge zemlje regiona.

Podsjećamo, Komisija je 16. marta zbog sprječavanja širenja novog koronavirusa preporučila da se privremeno ograniče putovanja iz trećih zemalja u EU na mjesec dana, a to ograničenje kasnije je produženo.

Potom je Savjet, 30. juna, usvojio preporuku o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja u EU i napravio listu zemalja prema kojima bi države članice trebalo da počnu da otvaraju granice. Spisak se ažurira svake dvije sedmice, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Preporuka Savjeta nije pravno obavezujuća i vlasti država članica slobodno odlučuju o tome da li će ukinuti ograničenja putovanja za treće zemlje koje su na spisku ili ne.

Send this to a friend