Društvo

Crnogorski pokret traži da mitropolit Amfilohije odgovara za govor mržnje

Mitropolit Amfilohije (Foto: Manastir Ostrog)

Crnogorski pokret podnio je ustavnu žalbu zbog odluke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da odbije njihovu pritužbu na rješenje Osnovnog tužilaštva u Podgorici kojimje odbijena krivična prijava protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija zbog širenja govora mržnje. Ustavnu žalbu podnijeli su zbog, kako su naveli, “povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih članovima 6, 7 i 8 Ustava Crne Gore (Sl. CG, br. 1 od 25. oktobra2007), a nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava”. Podsjećaju da su 6. avgusta podnijeli krivičnu prijavu protiv protiv mitropolitia Amfilohija zbog krivičnoga djela povrede ugleda maroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnoga zakonika i krivičnoga djela izazivanja nacinalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370.

Prijavu su inicirali nakon intervjua mitropolita Amfilohija dnevnim novinama Vijesti 5. avgusta u kojem je izjavio: “U narodu i sad kažu pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije krsten nema straha božjega ni stida pred ljudima”.

“O Crnogorskoj crkvi je kazao: “Da se sekta rodila iz tih zele-naško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi… Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila brato-ubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaš-tvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu… ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole”… Pa je nastavio: “Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh ko ji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu”.

U CP su kategorični da je poglavar SPC u Crnoj Gori ovakvim izjavama počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG. Ocjenjuju, pored ostalog, da je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled CPC i nacionalnoga imena Crnogorac. Ukazuju i na to da je Radović “istovremeno nekrštene građane izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija”.

Takvom izjavom, ističu, počinio je i krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ. Iz Crnogorskog pokreta su upozorili da Radović u kontinuitetu širi govor mržnje, podsjećajući i na neke njegove ranije izjave.

“Nakon što smo iscrpli sva djelotvorna pravna sredstva predlažemo Ustavnom sudu da na temelju člana 149 stav 3 Ustava Crne Gore odluči o našoj ustavnoj žalbi podignutoj zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, a u vezi s čl. 6 koji obavezuje na poštuje prava i slobode drugih, čl. 7 koji zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu i čl. 8 koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu, i stane u odbranu i zaštitu najvećih vrijednosti evropske civilizacije antifašizma, antiklerikalizma i građanskoga društva”, naveli su oni u žalbi.

Ističu da “treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale Beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću riječ u anticrnogorskome pokretu, oličenom u opoziciji; da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrijednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Montenegreeni, ne prizivajte rat.

Pomorac
Gost
Pomorac

E vidji ti “crnogorac 100 posto” moze se presednik obrtat koliko oce je znam sto sam i bez njega.

Pomorac
Gost
Pomorac

Nije stvarao Crnu Goru Njegos no Crnogorci. A vidju cuda od toga Njegosa niko ziv nije preteka, Otac Njegosev u sto petoj godini sahranio je osam sinova a da ni jedan nije imao potomstva. To je neko proklestvo tamo se kazalo, rekli bi Crnogorci. S druge strane ta velika Srbija o njoj niko nista ne napisa. Da nije bilo Njegosa… Više »

LKJ
Gost
LKJ

SPC je peta kolona u Crnoj Gori. Oni su sve sto Crna Gora nije. Negatori svega Crnogorskog, ratni huskaci, blagosiljali su zlocince, falsifikovali istoriju, negirali pedofiliju unutar crkve, afirmisu cetnicku ideologiju, negiraju antifasisticki pokret, vrijedjaju zdravu pamet, negiraju nase istorijsko pravo na drzavu.

Pravnik
Gost
Pravnik

Dok država Crna Gora ne riješi crkveno pitanje i dok ne ukloni crkvu sa vrha Rumije, izlišno je očekivati da će ta ista vlast išta učinjeti protiv poglavara srpske crkve u CG, Radović Rista. On je za Crnogorce izjavio da su “KOPILAD”. Kako može taj da predstavlja Hrišćanstvo i Crkvu uopšte u CG, i kako možeda taj poziva na mir… Više »

La Guzla
Gost
La Guzla

Bravo za Crnogorski pokret, svijetli obraz Crnogoraca!!! Volim vas!

Crnogorac 100%
Gost
Crnogorac 100%

Niko se tako lako ne okrece ko Crnogorski narod nije bitno koje vjere ali pravoslavni naravno najvise.Recimo da gospodin Presjednik sjutra kaze daje jopet Srbin svi bi rekli da nikad nijesu ni bili Crnogorci i tako u krug.Cudo nevidjeno to nidje slicno necete vidjeti na kugli zemaljskoj.E sad recite da ovo nije tacno

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Ima i toga, ali i kod drugih naroda. Jedinstveno je da pojedini Crnogorci mrze svoju zemlju.

Pipun
Gost
Pipun

Hvala ti boze i sveti Petre Cetinjski sto nijesam srbin T.J.srbijanac iz C.G.

Tomos
Gost
Tomos

Srbijanac, to je pravilno, bravo. Niko ni Petrovići ni niko iz CG nije bio Srbijanac (Leskovac, Vranje, Pirot..) A to što bi Srbijanci da se taj termin izbriše pa da se zovu Srbi, ne može. Srbin može biti i iz Banjaluke, Nikšića, a Srbijanac je samo onaj iz Srbije

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A okle Srbin u Banjoj luci kad tamo Srbija nikad nije bila? Prije 200 godina današnji Srbi u Srbiji su bili Srbijanci a pojam Srbin je bio za pravoslavca. Onda su Srbi viđeli da tako mogu da asimiluju Crnogorce i Bošnjake i tako je počelo.Prije komentara pročitajte što su pisali prije 150-200 godina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Prije 200 godina tvoji krajevi su bili dio turskog carstva.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A tvoja matica Oprem je bila i prije 200 i prije 300 i prije 400 i prije 500 i prije 600 godina pod Turcima. Nijednom nijesu pokušali da se oslobode. A kad Turci odoše kući, vi Srbi zamutiste sa Austrijom, i pobjegoste. I ti imaš obraza nekome da prigovoriš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Podgorica je pala pod Tursku vlast 1474, a oslobođena je 1878. Beograd je pao pod tursku vlast 1521., 1807 ga oslobađa Karađorđe, Kragujevac 1804. takođe oslobađa Karađorđe. Kao što znaš i prva i druga seoba Srba bile su zbog toga što su Srbi iz Srbije ustajali protiv turskog zavojevača.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Jeftino je to Oprem. Država Crna Gora slobodna (kolika god) a država Srbija u kontinuitetu pod Turcima 489 godina. To je suština Oprem. A ti možeš frulu u šake da uzmeš, pa sviraj do mile volje. To se promijenit ne može. Ni ubacivanje Srba u pisanja Petra I, koji ih nikad pomenuo nije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Crna Gora (4 nahije ) slobodna, tvoji krajevi duže pod Turcima nego Kragujevac, Beograd…Lijepo bi bilo da pročitaš Istoriju Crne Gore , koju je napisao Sveti Petar Cetinjski, a takođe i njegove pjesme

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ne objavise ovi tvoji istomisljenici. Odgovor totalno opusten 😐 reko znam ti za djeda i babu. Toliko me memorija služi 😂 ti ko da ne znaš kome pišeš. Nego pomenuh pradjeda, pa ne skreci kao vjesti manipulator. Zar su u školama i udžbenicima učili o Srpstvu, ako nije postojalo do 19. Vijeka? Kako možeš lupiti takvu glupost, da Srba nema… Više »

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Oprem, ovoj staroj ne mozes nista realno objasniti, on zivi u nekom svom svetu i svaka rasprava sa njim je suvisna, kao da si objasnjavao detetu od tri godine.cak bi i ono pre ukapiralo.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ne izmisljaj Stara. Nije ti pradjed bio glup što je z sebe govorio da je Srbin. Ti si se našao sad pametan da mu sudis ličnom osjećaju. Srbi su Srbi, a Pravoslavci su Pravoslavci i ne lupajte gluposti 🙂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neka Servus, opušti se. Đed mi je bio na Tarabošu i Mojkovcu. Nikad ni on ni baba Srbe i srpstvo nijesu pomenuli. Čak su i jezik zvali “naški”. To su Srbi pisali. Tamo za Bugare piše da su Srbi. Pa možda da i njima objasniš ko su, jer po tvome pojma nemaju.

Ljuta
Gost
Ljuta

Zaboravi ti na Cetinjane….oni su uvjek bili elita srpstva….da nije tako ne bi se govorilo…CETINJE DEDINJE

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ljutko, glupko. Cetinje-Dedinje je šala za registraciju CD a odnosi se na Crnogorce koji su pošli u Beograd i uvalili se na funkcije i smjestili se na Dedinje. No vi glupi pa ne kapirate.

Pipun
Gost
Pipun

Meka neka nego knjigu i citaj aport

LKJ
Gost
LKJ

Koji inzinjering. Ne shvatate da posrbjavanje okolnih naroda nije usjelo. Vama ni pravi Srbi nece da budu Srbi nakon svih zlocina koji su pocinjeni u ime srpskog naroda. Mi smo obnovili nasu nezavisnost i ne zurimo. Crnogorstvo je nasa jedina sansa da opstanemo. Spustasmo se mi na vase uze, nikad vise 1918-ta!

Region
Gost
Region

Obnoviti državnost je jedno a praviti budalu od sebebnešto drugo. Ja vjerujem Njedošu, a tebi eto Jevrem

Pipun
Gost
Pipun

Ovi ox zadnjeg popisa su srbijanci i zato mjestoo

Ljuta
Gost
Ljuta

A sto se to molis Srbinu Svetom Petru ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Ljutko. Sv. Petar Cetinjski je pomenuo Srbe, samo kad je reka da je jedini Srbin u Crnoj Gori Sima Militinović Sarajlija. A to što vi promijenite u dokumentima po neku riječ pa mislite da je to istina, to je vaš problem.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Poslanica Svetog Petra Cetinjskog arhimandritu Arseniju Gagoviću od 31.08.1804:
I ne čudite se, dragi oče arhimandrite. Mi Srbi smo takvi…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, sad ne manipulišeš, nego pišeš nešto za što znaš da nije istina. Ni u jednom originalnom pisanju Petra I, nema pominjanja Srba. To đe ste uspjeli da prepravite , zaludu vam je jer ste ka i za Danilov zakonik, otkriveni. Da ponovim. Petar I nikad Srbe i srpstvo nije pominja.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Poslanica Svetog Petra Cetinjskog Crnogorcima i Brđanima 1822.god: Ja znam vaše biće i sostojanije i vašu uboštinu i siromaštinu, ali ono je srpska crkva svog slavenoserpskog naroda i mati svih srpskih crkava, u koju su patrijarsi naši stojali i koji su cari naši ogradili.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Kako si ga navukao Oprem. To se i očekuje :)) činjenice kažu vjekovni problem 😂

Pravnik
Gost
Pravnik

Jeste, Sveti Petar je bio Srbin iz Ćićevca…

Pipun
Gost
Pipun

Hapsi tuzbalicu

Pipun
Gost
Pipun

Hapsi cekam ga …

Peka
Gost
Peka

Pa valjda su trebali tužiti Mikajla i CPC zbog govora mržnje…Svakodnevno sikće i odapinje otrovne strijele iz one ružne face.

Sale
Gost
Sale

Srbijanac peki aport nezer ma cio svijet vas voli i ristu naravno

Ljuta
Gost
Ljuta

Mirasa niko ne slusa pa ga ne treba pozivati
.njega slusaju njegovi clanovi nvo samo kad prime pare oko prvoga

Marko K.
Gost
Marko K.

Crnogorski pokret je najveci remetilacki faktor u CG , najvaznije im je da sire mrznju, zato su veoma omrazeni u Boki.Svi napori da izazovu medjunacionalnu mrznju su im propali.

Pipun
Gost
Pipun

hapsi

vitko
Gost
vitko

Zasto se ova partija zove CG pokret? Zar ovo nie vrijedjanje CG od strane ovog pokreta ani Srbskog

Pipun
Gost
Pipun

Ma hapsi srbijanca

Region
Gost
Region

Suština je da se sačuva, mir, i sklad koji je Crna Gora uvjek imala. Što manje tema koje izazivaju tenzije

Gost
Gost
Gost

Ako ova persona, bacac cini, kletvi, uvreda, kontraverzni biznismet i ko zna sta jos,odgovara Bogu onda mu netreba dati nikakvog prostora van zidova crkve pa neka se sa Bogom sit isprica i neka mu odgovara. Najmanje mu treba dozvoliti da se mijesa u politiku i drzavne poslove.

Send this to a friend