Društvo

Crnogorski pokret tuži SPC i opštinu Budva zbog najave gradnje hrama

Budva

Crnogorski pokret podnio je juče novu krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i protiv opštine Budva, zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja u privrednome poslovanju, zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave i fasifikovanja isprave jer su, kako ih terete nezakonito krenuli u projekat gradnje saborne crkve.

Prijavu su procesuirali Vrhovnom državnom tužilaštvu, Odjeljenju za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, navodeći da je objavljeno da će Mitropolija crnogorskoprimorska Srpske pravoslavne crkve, u Budvi, na dobru crkve Svete Petke, na gradskoj zaobilaznici, ubrzo početi izgradnju saborne crkve posvećene Svetome Marku.

Iz cetinjske filijale SPC-a tvrde da je to zemljište njihovo vlasništvo, iako je crkva Svete Petke pravno lice u vlasništvu države Crne Gore, matični broj 9992002602661, što je razvidno iz posjedovnoga lista broj 290, KO Budva, od 17. decembra 2007 godine. A matični broj cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve je 6917000000089. Inače, nezakonito joj je dodijeljen kao stranome pravnome licu koje je neregistrovano u zemlji, i nalazi se u statusu ilegalnoga pravnoga subjekta.

Gradnju je planirala na mjestu postojeće gradske kapele, koju je, kako Amfilohije neosnovano tvrdi, izgradila opština bez dozvole Beogradske patrijaršije, i na njihovome zemljištu, i da će se ona morati izmjestiti da bi se uredilo mjesto za sabornu crkvu. Sa time je neosnovano saglasna opštinska uprava. Na tome zemljištu, na osnovu dozvole opštine Budva, preduzeće HDL već gradi supermarket, a tik pored njega će se graditi i saborna crkva. Beogradska patrijaršija, predstavljajući se lažno kao vlasnik zemljišta, koje je u vlasništvu crkve Svete Petke, odnosno, države, to zemljište već izdaje u zakup preduzeću HDL, i od toga ubira prihode koji joj ne pripadaju ističe se u prijavi.

Navodi se da su ovakav status cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, koji joj dozvoljava da crkvenim zemljištem u državnome vlasništvu u Budvi raspolaže kao sopstvenim vlasništvom, ubira rentu od njega, gradi na njemu, odlučuje o njegovoj namjeni, omogućili nepoznati službenici opštine.

Te nepoznate osobe počinile su krivična djela zloupotreba položaja u privrednome društvu, falsifikovanja javne isprave o vlasništvu s namjerom da je Beogradska patrijaršija upotrijebi kao validan dokument, falsifikovanja službene isprave s neistinitom sadržinom, ovjerom pečatom, zloupotreba službenoga položaja prekoračenjem službenih ovlašćenja, s ciljem da se državni nanese šteta.

Ponovili su da Tužilaštvo mora da ima u vidu da cetinjska Mitropolija nikada nije bila vlasnik crkava i manastira u našoj zemlji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

Ne tuži ih već je podnio krivičnu prijavu, koju će Stanković turit u fioku i zaboravit. SPC je đavolja rabota, nije joj se zamjerat.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Rista za premijera ove tehničke vlade😂 Ide mu biznis, brate, rastura…

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

SPC PIJE KRV CRNOGORCIMA CRNOGORSKOJ DRZAVI CPC DO KADA ?

Liberal
Gost
Liberal

Sva srpska istorija je obicna laz. Od crkve pa dalje. Crkva srpska sve dok je ukinuta 1766 godine je placala harac turcima u Carigradu. (Nota bene obnovio je pasa Sokolovic)Pa oni su glavu Njihovog velikog vodje Karadjordja posolili i poslali sultanu u Carigrad. O narode kome vjerujes? I u cije se crkve molis?

Kuč
Gost
Kuč

Vise bi koristilo da je crkva poklonila lokaciju sa kapelom gradjanima Budve-buduci da je od istih dobila na poklon stotine kvadrata stambenog prostora i zemlje. Medjutim ovih dana vidimo da se uzurbano postavljaju rampe,i obiljezava se “crkveni posjed” .. Od koga se ogradjuju? Od naroda?

djuradj
Gost
djuradj

…steta da duhovna lica unose nemir i razdor…

Boro Čorbo
Gost
Boro Čorbo

Hoće li “hram” biti posvećen “hrabroj” srpskoj vojsci koja je “oslobodila”Budvu od nevidljivih neprijatelja? Takav kukavičluk i bježanija jedne vojske ostala je nezabilježena u istoriji ratovanja !!!!

murko
Gost
murko

Ne znam kako se broji u tvom katunu, svetska istorija je tu bezaniju i ono sto je usledili proglasila za pobedu. Isto tako i 23 godine kasnije. Proveri, nisam siguran, mislim da Austrougarska vise ne postoji.

Boro Čorbo
Gost
Boro Čorbo

Vojska pobjegla i ostavila narod.To se samo može definirati kao klasičan primjer kukavičluka.A sad što ste vi to izdigli u heroizam…nažalost,sve vam je takvo i zato ste tu đe ste.

kupalište
Gost
kupalište

Brkaš čorbu Boro, Nidžo je uteka i predao vojsku Austrougarima!

Boro Čorbo
Gost
Boro Čorbo

Najpoznatija srpska komanda je “Begajmo junaci”.

CiNick
Gost
CiNick

Solunski front probila je francuska vojska uz pomoć Crnogoraca koje su Srbi lukavo razporedili po svojijem jedinicama, jer su tako “povukli” plašljivu srbsku vojsku, a sve zasluge Srbi pripisuju sebe. Poslije Solunskoga fronta srbska vojska više nije ni viđela Austrijance, jer je Austrija gubila na sve frontove i ubrzano je povlačila svoju vojsku, a kamo li da je koga oslobodila.… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šta znači “razvidno”, ima li ko od “Crnogoraca” da objasni ?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

To su neka jezička izmišljenija kao ona popovska “prepodobni”, “visokopreosvećeni”, “blagočestivi”, “mirotočivi” i sl. ☺

Crni Gnojni Čir
Gost
Crni Gnojni Čir

Razvidno je razgledno ili uvidno samo crnogorskije zvekeće!

Vesna
Gost
Vesna

Odlicno,napravice toliko hramova da za ostale institucije nece biti mjesta u CG.
Ko im bufe dao dozvolu neka dobro razmisli…Bog nas najbolje cuje sa golog brda i livade.
Odmah se namece pitanje ima li mjesta za vrtice ,skole ,ustanove za djecu sa posebnim potrebama ,sportske sale
Mozda ce to sledece generacije raditi u hramovima.Razmislite dobro.Poslije odredjene granice razum pada sa prvog mjesta

Bokelj
Gost
Bokelj

Sto uopste trazi crnogoranski pokret u Budvu. Put pod noge pa pomalo u krse odakle ste “sljegli”

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Bot Srbobokez.

Cuca
Gost
Cuca

Vi ste “bokelji ” poslije cetrdeset pete vikali “dolje Crnogorci” sad kad su sisli ne valjaju vam. A ko ste vi uopste, pokatolceni Crnogorci ili stari Hrvati za kojma skidam kapu.

Danko
Gost
Danko

E pa tuzilastvo to nema u vidu! Mozda stvarno treba za inat glasat ovu opoziciju ako vlada nece da stiti CG i crnogorstvo!!!

Biohazard
Gost
Biohazard

Oteto-prokleto !
Mogu izgradit sta oce na nju , ali svi znaju da su oteli tu zemlju kao i sve crkve drzavi Crnoj Gori !

Bokelj
Gost
Bokelj

Kod Srba ne vazi oteto proklato.. Pa oni slave i stalno se pozivaju na sv. A on anatemisam od Cariradske patrijasije. Nema sanjima razgovora.!

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Najveca okupacija srba u cg je bila na popisu 1901 godine. Tada ih je bilo 99%.

Joko
Gost
Joko

Prvi popis u CG na kome je bilo predviđeno nacionalno izjašnjavanje bio je 1920. Kako si došao do toga podatka iz 1901?!?

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Procitao sta je napisao kralj nikola

ND
Gost
ND

Svako ima pravo na svojoj imovini da gradi što hoće,svidjelo se to nekome ili ne!

Vesna
Gost
Vesna

Kako ne .Sad ,jos malo ,ce svaki gradjanin drzave Srbije koji zivi u CG imati svoj hram,a nebeski narod.
Drzava mora da ima plan ,o tome poseban.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko su oni da grade? Srpska crkvau Cg? Dje je odje vlast da ovome stane na kraj ili im treba cenzus za 41 poslanika od DF-a.

Krstas
Gost
Krstas

Kakvi nesrećnici da se džamija gradi nebi je ni vidjeli ….Dno

Send this to a friend