Društvo

Crnogorskoj porodici iz Berlina nagrada za nesebičan doprinos humanitarnom radu

Crnogorska porodica iz Berlina dobitnik je nagrade “Doprinos dijaspore”, koju je juče uručila NVU Sana i mladi dijaspore.

Nagrada
Nagrada

Njihova pomoć već godinama neprekidno pristiže na adrese narodnih kuhinja u našoj zemlji, pomagali su i pomažu Crveni krst Crne Gore, Dom za nezbrinutu djecu, zdrastvene ustanove u Crnoj Gori, pružali pomoć za građenje domova, liječenje odraslih i djece, te dali svoj doprinos kroz mnoštvo drugih socijalnih i društvenih segmenata u našoj zemlji.

“Humanitarna pomoć i prisustvo dobrih djela ove porodice prepoznata je i u zemljama regiona. S obzirom na to da je princip anonimnosti jedna od važnih vrijednosti koja prati njihov cjelokupni humanitarni angažman, te da isti ujedno predstavlja svojevrsnu poruku našem društvu u cijelini, danas ćemo pročitati pismo ovih istaknutih humanitarnih pregalaca koje su nam uputili povodom čina dodjele priznanja. Smatram da jedno ovakvo pismo, koje odiše istinskim primjerom čovječnosti, može služiti samo za primjer u ovim, za sve nas teškim vremenima, ali i kao inspiracija nekim budućim generacijama. Stoga je od izuzetnog značaja da svi mi koji prisustvujemo ovoj svečanosti, umjesto samog čina dodjele priznanja – iskoristimo to vrijeme da se upoznamo sa njegovom sadržinom, koja upravo zbog pomenutih, dubljih vrijednosti i uzvišenih filantropskih ciljeva koje promoviše, zaslužuje da bude prezentovana i široj javnosti naše zemlje”, kazala je direktorica NVU Sana Nataša Barović.

Sa dodjele nagrada
Sa dodjele nagrada

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

Primili smo obavještenje o odluci da se našem dosadašnjem humanitarnom angažmanu dodijeli priznanje Vaše NVU.

U skladu sa tim, želimo da se zahvalimo na ukazanom gestu, te ujedno čestitamo kako Vama na dosadašnjem ukupnom radu i angažmanu, tako i svim dobitnicima ovog priznanja. Kroz humanitarni angažman u teškim vremenima po mnoge crnogorske građane, a uvijek ima ljudi kojima su vremena teška – čak i kada je u državi većinom blagostanje – svi koji daju svoj doprinos učestvuju u važnoj misiji uzajamne pomoći i međuljudskog uvažavanja, čije blagodeti dosežu mnogo dalje od samog čina pružanja ruke bližnjem.

Kada smo donijeli odluku da se angažujemo u zemlji naših predaka, u našoj zajedničkoj Crnoj Gori, taj angažman koncipirali smo tako, da ne bude zasnovan samo na ispunjenju humanitarne misije kao takve i onog segmenta koji se odnosi isključivo na dobročinstvo, već da akcenat bude i na dubljim vrijednostima, kroz koje ćemo davati i svoj mali doprinos jačanju društvene svijesti o značaju humanitarnog segmenta ukupnog društvenog razvoja i napretka, te procesu sazrijevanja crnogorskog građanskog društva u cijelosti.

Upravo iz navedenih razloga, bili smo i ostajemo privrženi anonimnoj filantropiji, jer ne želimo odvraćati pažnju od onoga što vidimo kao njenu suštinu, koja je veoma jednostavna – osnovna međuljudska solidarnost i pružanje pomoći onome kome je najneophodnija, u mjeri u kojoj je to moguće u datim okolnostima, bez dodatnih promovisanja onih koji tu pomoć pružaju.

Naime, naglašavanje suštine misije i promovisanje osnovnih ljudskih vrijednosti u cilju zaštite dostojanstva svakog ugroženog pojedinca ili grupe građana koji žive u Crnoj Gori, bez promocije onog koji tu misiju sprovodi – neodvojivi je dio našeg humanitarnog pristupa i razumijevanja naše misije u Crnoj Gori i drugim zemljama u kojim djelujemo.

Želja nam je, stoga, da, kao i do sada, ovakav naš koncept i način djelovanja bude shvaćen isključivo kao još jedan dar i doprinos crnogorskom društvu, koji, po našem viđenju stvari, ima smisla jedino ukoliko i dalje ostanemo čvrsto privrženi pomenutom građanskom pristupu i osnovnoj suštini solidarnosti.

Sa zahvalnošću i poštovanjem, primite iskrene pozrdave iz Berlina,

Crnogorska porodica

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
....
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
....
Gost
....

Па која је то породица, да им се захвалимо.

Send this to a friend