Društvo

Crveni krst Crne Gore tokom 2020. pružio pomoć za oko hiljadu migranata

Tokom 2020. godine Crveni krst Crne Gore je kroz različite projektne aktivnosti, a prije svega u okviru humanitarnog mandata, pružio pomoć za oko 1000 migranata, saopštili su danas iz te organizacije, ističući da Međunarodni dan migranata, 18. decembar, koriste kao priliku da podsjete na obavezu poštovanja ljudskih prava migranata bez obzira na njihov pravni status.

<<<Spriječen ilegalan prelazak državne granice, u toku privođenje jedrilice sa 50 migranata<<<

U CKCG ističu da se, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, na svjetskom nivou, više od 270 miliona ljudi nalazi u pokretu, tj. u migracijama.

“Migracije kao fenomen ne zaobilaze ni Crnu Goru, ali svakako u mnogo manjoj mjeri nego što je slučaj u drugim zemljama regiona, a i šire. Koliko su migracije veliki fenomen, govori i činjenica da globalna pandemija nije zaustavila migracije, već ih dodatno usložila povećavajući ranjivost migranata i nedostupnost različitih servisa, prevashodno zdravstvene zaštite”, navode u Crvenom krstu.

Dodaju da, tokom redovnih aktivnosti, Crveni krst Crne Gore pruža prije svega humanitarnu pomoć, a zatim i psiho-socijalnu podršku migrantima, strancima koji traže međunarodnu zaštitu, kao i azilantima.

“Asistencije i usluge koje CKCG pruža korisnicima se odnose na distribuciju humanitarne pomoći (hrana, higijenski setovi, setovi prve pomoći i polovna garderoba i obuća); pomoć u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu (zakazivanje pregleda kod ljekara, prevoz korisnika na pregled, usluga prevođenja prilikom pregleda, nabavka lijekova propisanih od strane ljekara); preventivno-edukativne radionice (prva pomoć, promocija higijene, borba protiv trgovine ljudima, uspostavljanje porodičnih veza, pomoć prilikom izrade domaćih zadataka, kursevi jezika…); pomoć u ostvarivanju prava na obrazovanje (upis djece u škole, uspostavljanje komunikacije između roditelja i škole i sl); podrška procesu zapošljavanja (asistencija/prevođenje na sastancima sa savjetnicima sa Zavoda za zapošljavanje, potencijalnim poslodavcima itd); psiho-socijalna podrška prilikom redovnih posjeta i drugo”, preciziraju u Crvenom krstu.

Pojašnjavaju da je usljed izazovne epidemiološke situacije, jedan broj aktivnosti morao da se svede na minimum u cilju zaštite samih migranata, ali i volontera i zaposlenih koji su svakodnevno angažovani u radu sa migrantima.

Ističu i da, kada je riječ o migrantima, sve aktivnosti sprovode u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i nadležnim direkcijama za smještaj ili integraciju tih osoba, kao i sa Upravom policije.

“I danas je Crveni krst, usljed dolaska migranata u Luku Bar, pružio humanitarnu pomoć za oko 50 osoba”, naglasili su.

Povodom 18. decembra, ali i svakog drugog dana u godini, Crveni krst Crne Gore se pridružuje globalnoj poruci Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pozivajući da društva moraju ostati otvorena za različitosti i pokazati spremnost za integraciju i uključivanje migranata, tražilaca azila i azilanata u lokalne zajednice, i u vanrednim situacijama kao što je trenutna pandemija kada su oni posebno ranjivi, takođe omogućujući svim migrantima pravo na pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, bez obzira na njihov pravni status, kao i pristup vakcinaciji kada to bude moguće.

Send this to a friend