Društvo Porodica ima pravo da zna sudbinu svojih najbližih

Crveni krst prošle godine pokrenuo 19 zahtjeva za traženje nestalih osoba

Crveni krst Crne Gore, zajedno sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, u prethodnoj godini je pokrenuo 19 zahtjeva za traženje, razmijenio 10 porodičnih poruka, pomogao u dva slučaja spajanja porodica i omogućio više od 500 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza, saopštili su danas iz te organizacije, povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih osoba.

“Osim aktivnosti na traženju nestalih lica, Crveni krst Crne Gore sprovodi pružanje psiho-socijalne podrške porodicama nestalih, ali i edukaciju u cilju prevencije razdvajanja porodica, naročito u kontekstu migracija, koje predstavljaju najveći globalni humanitarni izazov današnjice”, navode u CKCG.

Kako ističu, njihova organizacija, kao član Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, zajedno sa predstavnicima nadležnih ministarstava, prevashodno Ministarstvom rada i socijalnog staranja, aktivno radi na pružanju podrške porodicama nestalih lica u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i saradnji u regionu kako bi porodice dobile odgovore o sudbini njihovih članova porodica.

Međunarodni dan nestalih osoba je ustanovljen na Kostariki 1981. godine i podsjeća na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

Odnosi se na osobe nestale u ratnim sukobima, prirodnim katastrofama, migracijama, te osobe kojima je onemogućen kontakt sa porodicom, pozivajući na veću profesionalnost i uspostavljanje standarda, kako bi se poštovalo jedinstvo porodice, identifikovala nestala lica i obezbijedila informacija o njihovoj sudbini.

“U prošloj godini je registrovano 139.000 slučajeva nestalih lica širom svijeta, a od januara do juna 2019. godine prijavljeno je još 6.000 nestalih lica. Podaci za 2018. godinu su se više nego duplirali u odnosu na tri godine ranije. Nažalost, ovo je samo dio osoba koji je zaista nestao i prava brojka ostaje i dalje nepoznata. Razlozi nestanaka su različiti – prošli, ali i sadašnji ratovi, prirodne nepogode, migracije, različiti oblici nasilja”, kažu u Crvenom krstu Crne Gore.

Slučajevima nestalih lica pogođeni su i njihovi članovi porodice, ali i cijele zajednice koje pate zbog neizvjesnosti.

“Nestanak člana porodice ostavlja velike posljedice na ostatak porodice, kako psihološke, tako socio-ekonomske, ali i pravne. Stoga je rješavanje sudbine nestalih lica podjednako važan sastavni dio humanitarnog rada, kao i obezbjeđivanje humanitarne pomoći, smještaja i medicinske njege, jer pravo porodice na jedinstvo predstavlja ljudsko pravo”, poručuju iz te organizacije.

Naglašavaju da, u pokušaju da se ublaži patnja i pomogne porodicama nestalih lica, Međunarodni komitet Crvenog krsta, zajedno sa nacionalnim društvima, posvećuje veliku pažnju tom pitanju.

Sprovode se brojne aktivnosti na pružanju ekononomske, pravne, administrativne i psiho-socijalne podrške, a jedan od savremenih alata koji koriste nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca jeste Trace the face (“Pronađimo lice”), preko web sajta www.tracetheface.org, koji omogućava tražiocima da postave svoju fotografiju na taj sajt i napišu koga traže.

Send this to a friend