Društvo

Da li djeca u vrtiću treba da spavaju?

Vijest da će od Nove godine doći do određenih izmjena u JPU Đina Vrbica u Podgorici, kojima je planirano da mališani iz predškolskih grupa neće morati da spavaju, izavala je brojne reakcije prvenstveno roditelja čija djeca idu u vrtić. Iz Uprave vrtića poručuju da nije riječ o ukidanju dosadašnjeg režima funkcionisanja, već da se radi o prilagođavanju potrebama svakog djeteta ponaosob.

<<<Vrtić Đina Vrbica: Prilagođavamo se potrebama svakog djeteta<<<

Kada je riječ o ishrani, režim se mijenja na način što će razmak između dva glavna obroka (doručka i ručka) biti prirodnih četiri sata, a ne kao do sada dva i po sata (doručak je bio oko 8:30 ili 9:00, a ručak oko 11:00 ili 11:30 časova), nakon čega su djeca dobijala užinu (od 12:00 do 18:00 časova)

“Sada će, kako je nutricionistički ispravno, djeca dobiti doručak oko 8:00, užinu oko 11:00 i ručak oko 13:00 časova”, tvrdi direktor u JPU Đina Vrbica Vuk Stanišić.

Kada je riječ o spavanju predškolskih grupa, planirano je da nakon ručka odmaraju ona djeca koja su umorna. Drugom dijelu predškolaca omogućiće se da kroz mirne aktivnosti provedu odmor. Stručne studije pokazuju da je većina djece u periodu nakon ručka mentalno najaktivnija i to treba iskoristiti. To je važno zbog njihovog mentalnog razvoja i zbog činjenice da nije najzdravije stavljati ih u krevet odmah nakon jela.

Što se tiče srednjih grupa, razgovaraće se sa svakim roditeljem ponaosob,ukoliko njihova djeca u ovom periodu dana ne žele da spavaju. Dakle, kod srednjih grupa dijete neće spavati, osim uz isključivu saglasnost roditelja.

Stanišić napominje da će djeca koja ne spavaju, boraviti u odvojenoj prostoriji, gdje će imati priliku da učestvuju u mirnim aktivnostima.

Međutim ova objašnjenja roditelji ne odobravaju i većina ih tvrdi da vrtići nemaju prostora za ovakve izmjene, jer su grupe prebukirane. Na društvenim mrežama mnogi roditelji su iznijeli u komentarima niz primjedbi na predložene novine.

Neki od komentara roditelja su:

-Kome ne odgovara državni vrtić uvijek imate opciju privatni. A ovi komentatori što se vazda bune neka traže bolje za svoju djecu. Ja sam. Prezadovoljan sa svim dvoje djece mi idu u vrtić i imam samo pohvale za sve

– Što se tiče ishrane to je ok. Ali ovo što se tiče spavanja je apsurd totalni. Pazite šta uvodite. Da djeca sama biraju da li će da spavaju ili ne. Svako dijete poslije ručka treba malo da odmori. A druga stvar je u tome što nema dovoljno uslova da se taj zakon i sprovede. Samim tim što je u jednoj učionici čak i po 50-oro djece. E aj sad vi obijasnite gdje ćete da uvedete djecu koja odluče da neće da odmaraju, a većina će djece naravno da se igra, što je po prirodi djeteta. Ili možda mislite da sastavljate djecu od tri godine i pet u istu učionicu dok njihovi vršnjaci odmaraju.

– Od davnina je poznato pravilo u vrtiću. Ne znam ko se našao pametan da donese ovu promjenu. Kakve prostirije ma šta pričate. Od prostorije koja prima 20-oro djece u njoj boravi 40-oro. samo pravite problem djeci a ne zadovoljstvo, jer time mijenjaju i učiteljice na koje su navikli.

– Prije svega će biti osoblju teško da uskladi sve što im je rečeno da rade, pa djeci, pa roditeljima i na kraju upravi. Nadam se da će uprava imati sluha i za svoje zaposlene koji i ovako rade u zaista teškim uslovima. Preskočili ste vše koraka koje je bilo hitnije riješiti od ovog. Mnogo hitnije.

– Mislim da bi upravi pametnije bilo da se pozabave drugim stvarima i obezbijede djeci normalne uslove za boravak, tipa: više kapaciteta, više potrosnog materijala, ljepša dvorišta, više vaspitača, medicinskih sestara… Da ne iznosim neke detalje koje uprava nije u stanju da obezbijedi nego moraju roditelji da donose ili vaspitači da bi našoj djeci bilo ljepše i bolje. Oni ih uskraćuju za jedan obrok!!! Zbog čega? Doručak u 8h?

-U vrtiću Mogli postoji samo pet učionica za svaku grupu pojedinačno i nijedna više. Zanima me u kojoj će djeca koja spavaju biti smještena kad su sve učionice pune prepune i u svakoj grupi je od 40-60 djece?

– Sasvim je logično mijenjanje rasporeda ishrane… Sasvim je logično da djeca ne mogu imati dva obroka u kratkom vremenskom razmaku…. A što se spavanja tiče…. Daj bože da to zaživi na adekvatan način… U svakom slučaju… Mislim da je jedini problem u organizaciji pojedinih vaspitača…. Jer neki se ni bez novog “zakona” ne snalaze najbolje sa djecom koja su zahtjevnija, ne žele da spavaju ili da se zainteresuju oko društvenih, kolektivnih igara, kao i oko toga da svako dijete privole na vrtć, ne bi li im stekli ljubav i za dalje obrazovanje

– A gdje će boraviti kad nemate mjesta ni ovako djecu da smjestite? Svu djecu koja ne spavaju na trijažu? Sve uzrasne grupe zajedno ? Nebuloze! Lažete samo samog sebe, svako ko vodi dijete u vrtić zna da za ovo što pričate nemate uslove!

– Ako je ručak pomjeren za 13 časova da li to znači da se djeci koja će da spavaju biti pomjereno vrijeme spavanja? Koja će djeca ostajati u učionici ona koja spavaju ili ona koja ne žele da spavaju? Koliko ste sastanaka održali sa predstavnicima savjeta roditelja i roditeljima prije donošenja ove odluke? Koja stručna istraživanja ste konsultovali prije donošenja ove odluke?

– Prava odluka i što se tiče spavanja i jela samo da djeca u predškolskom provode vrijeme radno.

38

avatar
1000
25
13
0
 
31
POJKEto takoMoje imeDelbojMajkadanas
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eto tako
Gost
Eto tako

Da li iko normalan misli da djeca školskog uzrasta mogu čitav dan da izdrže bez spavanja?

Moje ime
Gost
Moje ime

Prvo ce moja starija cerka pitati uciteljicu zasto ona mora da spava a njena drugarica (kojoj je mama rekla da ne stavljaju da spava) ne mora.
Time tek otezavate vaspitacicama, remetite tempo i zdrave navike.
I sada neka djeca spavaju krace neka duze shodno svojim potrebama za snom, i time se ne stvara jaz izmedju djece sta koja djeca moraju i zele.

Moje ime
Gost
Moje ime

I naravno da moje cerke kada slabije spavaju u vrtic ostatak dana bude jako nervozne, i spava im se vec u 16h. Nekada budem prinudjena da ih stavim da spavaju jer placu, e tek onda nece zaspati prije 22, 23h sto je za njihov organizam nedopustivo.

Moje ime
Gost
Moje ime

A ne da mi roditelji moramo da kupujemo tv (iako nisam pristalica toga okej je ako se gledanje crtaca svodi na neku normalnu mjeru), donosimo igracke, vaspitacice donose svoje tepihe jer je hladno. To su bitnije stvari za rjesavati nego sto dajete na volji roditeljima ili djeci (sto apsurdno) da biraju. Vaspitacice isto tako niko ne pita dal mogu da… Više »

Moje ime
Gost
Moje ime

Podrska za rezim ishrane. Samo treba uklopiti vrijeme spavanja i rucak. Nespavanje za predskolce je okej ako vecina roditelja to prihvati-ne vidim da se roditelji tu ista pitaju sto je apsurd, ako ce se na taj nacin dijete pripremiti za takav rezim dana i aktivnosti. Za ostale grupe besmisleno je ukidati spavanje, jer naravno da ce sva djeca htjeti da… Više »

Delboj
Gost
Delboj

Naravno da MORAJU da spavaju. To sto bi sad neko da olaksava sebi posao na ustrb zdravlja i naosnovnije potrebe djeteta, e to da je srece bi bio slucaj za nadlezne organe.

Sveznalica
Gost
Sveznalica

Normalno. Roditelji umorni dodju sa posla, a djeca naspavana iz vrtica, pa orni za igru, a roditelji nervozni. Ovako svi umorni dodju kuci i mogu zajedno da odmaraju. Ovakvu odluku treba da donesu svi vrtici bez mogucnosti izbora.

Vuk Stanisic
Gost
Vuk Stanisic

Ja sam direktor i donio sam odluku pa ko misli da moze bolje nek se kandiduje za direktora na sledecem konkursu. Ako vam ne odgovara dajte otkaz pa cuvajte sami djecu ili platite bejbisiterku

max
Gost
max

AJDE NE MLATI:

Anagard
Gost
Anagard

Za rucak je ok ali djeca moraju da spavaju !!!

Jablanko
Gost
Jablanko

Roditelji rade do tri kako netreba da spavaju.Ko ce ih preuzeti.

Majkadanas
Gost
Majkadanas

neki i do 5.

Vikotorija
Gost
Vikotorija

Kakvi ludaci komentarisu nista zdravije od sna za djecu gdje god bili kuci ili u vrticu spavanje obavezno

Dada
Gost
Dada

Sve je ovo u redu ,nego se cijena nidje ne spominje. Da li ako spava ili ne spava ili ruca ili ne ruca ista cijena 40€?

Boća
Gost
Boća

Za godinu dana će biti pitanje da li treba i da jedu u vrtiću

super
Gost
super

i cijene da se malo usklade sa tim propisima. npr.moje dijete ide u vrtic i ostaje do 12h a full placam.

Podrska
Gost
Podrska

Kada dijete ide do 12h, placa se samo pola iznosa-20 eura…

super
Gost
super

e na zabjelo toga nema. sprdnja. nego 39.90 ide cijena.

Roditelj
Gost
Roditelj

Da treba,cim dodju u vrtic odmah u krevet sve dok roditelji ne dodju po njih,Da bi vaspitacice imale vise vremena za fejs,instagr.,kafe i ostale aktivnosti.

Vaseime
Gost
Vaseime

Nije rijec o vaspitacicama, nego o osnovnoj potrebi djeteta. Ako mozes, taman ti da nam pazis po 40 djece u grupi od 6 do 17. Care. Samo banalizujete. Uhvatite se sustine.

POJK
Gost
POJK

Žalosno ko je sve roditelj.

Send this to a friend