Društvo

Đaci do droge stižu i za pola sata

Učenici u Crnoj Gori u većoj mjeri koriste ilegalne (teške) droge od vršnjaka u državama Evropske unije, dok 16 odsto njih uživa psihoaktivne supstance u obrazovnim ustanovama, pokazalo je istraživanje Ombudsmana „Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori”, prenosi Dan.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 1.000 ispitanika (342 iz 37 osnovnih i 658 ispitanika iz 25 srednjih škola), predstavila je zamjenica zaštitnika za prava djece, mladih i socijalno staranje Snežana Mijušković.

“Rezultati pokazuju da marihuanu koristi više od 11 odsto učenika, dok preko osam procenta učenika u prosjeku koristi teške droge. Preko 25 odsto učenika iznosi stav da je do droge, ukoliko se želi doći, potrebno od trideset minuta do nekoliko sati, što je indikacija visokog stepena dostupnosti. Srednjoškolci i oni koji žive u centralnom regionu mogu mnogo brže doći do droge u odnosu na referentne grupe u istoj kategoriji, dok 16 odsto učenika tvrdi da se nedozvoljene supstance često konzumiraju u školi. Učenici rjeđe zapažaju slučajeve dolaska u školu pod dejstvom alkohola nego što zapažaju korišćenje narkotika u školama”, kaže Mijušković.

Takođe, dodala je da je razlika između učenika i učenica kada je riječ o korišćenju teških droga zanemarljiva, ali i da su razlike između osnovne i srednje škole između razreda veoma male.

“U centralnom regionu učenici koriste teške droge nešto češće nego u ostala dva regiona, dok je značajno veći stepen zloupotrebe teških droga u Nikšiću u odnosu na ostale opštine”, saopštila je ona.

Od alkoholnih pića u najvećem procentu konzumiraju se pivo, vino i žestoka pića.

Mijušković je kazala da djevojčice u većoj mjeri konzumiraju vino, a dječaci u najvećem procentu piju pivo. Prema njenim riječima, razlike postoje i u odnosu na regiju u kojoj učenici žive, te se u centralnom regionu više pije pivo, na primorju vino, a na sjeveru žestoka pića.

“Posmatrano po kategorijama učenika, u skladu sa očekivanjima, sve vrste nepoželjnog ponašanja su izraženiji kod srednjoškolaca i učenika, nego kod osnovaca i učenica”, navela je Mijušković.

22

avatar
1000
14
8
0
 
19
jovan šiptarKo? Ja!KrstoMirkoDječak
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dječak
Gost
Dječak

Učenici uče da se drogiraju , u školi.

Bole
Gost
Bole

Narkomancad.

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Mislim da taj podatak nikoga puno ne brine…a trebalo bi

Ovcica
Gost
Ovcica

eto vam ga vas liberalizam i nakaradni zakoni, za koju godinu ce te stititi prava djece da se drogiraju u skolama

Slavko
Gost
Slavko

Kakvo nam je stanje u zemlji dobro je sto ne izvode kolektivne harikirije u ucionicama.

Giga
Gost
Giga

Tužna informacija. Pad morala je očigledan. Djeca počinju da konzimiraju droge već sa 15-16 godina i da gube nevinost sa 16-17. Rano za obije stvari ali za to je zahvaliti se internetu koji ih uči poganluku i dilerima koji olakšavaju pud do droge.

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Giga dobri u okruženju ono pasa od 12 do 13 nažalost u 17 su već poslovna pratnja, a nažalost i ovdje.

Rajan
Gost
Rajan

Ni coment

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Pazi pameti od alkoholnih pića konzumiraju pivo vino i žestoka pića Dr.ice kakva još to ostala pića postoje na ovaj bijeli svijet.

Leo
Gost
Leo

Postoje kokteli koji nisu ni vino ni pivo ni žestoka pića ali jesu alkoholni.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Od cega se prave kokteli no od zestine

Džedaj
Gost
Džedaj

Pa vjerovatno je mislila da konzumiraju sve alkoholno. A inače postoje i kokteli koji ne spadaju ni u jednu kategoriju koju si naveo

Maradona
Gost
Maradona

Normalnooo da ce da se gudriraju kad su svjesni da zive u zemlji bez perpsektive bez buducnosti I normalnog zivota. S porastom siromastva raste i narkomanija I prostitucija SVE ostalo

Nikola
Gost
Nikola

Da su profesori kao nekad što su bili, em bi se bolje učilo, em bi se ovo dešavalo u znatno manjem broju, ako ne i istrijebilo uopšte, nego neki učenici danas imaju veće zvanje nego profesor pa nije ni čudo

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Profesori nemaju veze sa ovim. Da su ih roditelji slali da uberu prut sa kojim ce da ga dobro da ih oderu, ne bi se drogirali. Sve je ovo kucno vaspitanje.

Krsto
Gost
Krsto

Skole koje se ne pozabave pitanjem unosenja droge i alkohola u skole, treba da se sankcionisu , a direktori da snose posljedice svog ne rada!!! Vječno se kriju iza toga oni ništa ne vide i ne čuju….pa kad bi ih udarili po platama sve bi čuli i vidjeli…nego ih ne zanimaju ni djeca i ni posao!

Mirko
Gost
Mirko

Da se sa djecom bave i školske ustanove kao što bi trebalo, s obzirom da kod kuce 99% djece nije učeno da piju i drogiraju se i sami roditelji ne znaju sta djeca rade na skolskim odmorima u krugu skole – ko je dužan da se pozabavi sa djecom i ko je kriv zbog unošenja droge i alkohola u škole?????

Sanjalica
Gost
Sanjalica

SISTEM DOZVOLJAVA
STO JE TU CUDNO?????

važi
Gost
važi

A kući nije problem?

Bozepravde
Gost
Bozepravde

Otkrili ste toplu vodu

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Kako se zivi ne umiralo se 😀

Kleopatra
Gost
Kleopatra

😂😂😂😂Najbolji komentar….hahaha

Send this to a friend