Društvo

Đaci prije eksterne provjere znanja telefonima slikali testove i slali ih drugima: Nastavnici pisali odgovore na tabli

Pojedini učenici su prije početka rješavanja testova eksterne provjere znanja fotografisali stranice testa i slali ih putem društvenih mreža drugim đacima kako bi mogli da pripreme odgovore, saznaje Pobjeda.

Redakcija je došla do fotografija koji su se djelile putem društvenih mreža.

Provjerom i upoređivanjem sa testom koji je objavljen na sajtu Ispitnog centra, utvrđeno je da su fotografisani djelovi testova Maturskog i stručnog ispita za crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Sva testiranja u svim crnogorskim školama počinju u isto vrijeme, a đaci su ulazili u učionice pola sata prije toga. Pretpostavlja se da su neki od njih, nakon što ih je profesor koji ih nadgleda prozvao da uđu u učionicu, iskoristili određenu situaciju i fotografisali pitanja.

Prema saznanjima Pobjede, ova situacija se ponavljala u osnovnim i srednjim školama Crne Gore, a upućeni kažu da je ovo problem koji datira od ranije.

U članu 21 postojećeg pravilnika Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član Komisije, odnosno test-administrator daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se vrši provjera znanja nije dozvoljeno, osim učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama.

Pobjeda je saznala da su u pojedinim osnovnim školama profesori đacima pomagali tako što su ispisivali odgovore na pitanja. Neki su radili i testove umjesto đaka, te su dozvoljavali đacima da međusobno prepisuju.

“U pojedinim odjeljenjima su svi đaci dobili petice. I to ćemo da istražimo. Riječ je o podgoričkim školama”, rekao je sagovornik Pobjede.

Rezultati testiranja neće se poništavati, jer nije bilo masovnog kršenja pravila, kazao je sagovornik Pobjede.

Ispitni centar bi trebalo da osmisli novi metod ispitivanja koji bi trebalo da startuje od naredne godine.

“Koncept sadašnjeg polaganja je pretežak. Ogroman je broj predmeta, preko 20 i nešto je izbornih. Na primjer, pripremu testova za latinski radi deset ljudi, a polaže ga samo jedan učenik”, kazao je sagovornik Pobjede.

Nedavno se o problemima tokom eksterne provjere znanja polemisalo na radnoj grupi Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koje se bavi uređenjem nastave u doba korona virusa.

“Pominjale su se opcije da Ispitni centar obezbijedi različite testove, da ne dobijaju sve iste. Polemisalo se i o tome kako đaci treba da rade testove u većim salama, kao na primjer u Sportskom centru u Podgorici kako bi postojali ometači za internet i bio bi bolji nadzor. Sada se dešavalo da su neki đaci sa interneta doslovno prepisivali sve eseje. To ne smije da se dešava, a to su isto radili i prethodnih godina”, rekao je sagovornik Pobjede.

16

avatar
1000
16
0
0
 
16
BranoLjufilVirusffmmSkojevac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brano
Gost
Brano

Nijesu krive samo nadležne institucije… Ne postoji kućno vaspitanje, djeca se ne vaspitavaju da postanu ljudi…

Ljufil
Gost
Ljufil

ostavka za bratić vesnu!!

Virus
Gost
Virus

To je Šehovićeva prosvjeta

ffmm
Gost
ffmm

Pistite more djecu da prodju, iovako je skolovanje u doba korone boze mi pomozi.

Skojevac
Gost
Skojevac

Prijemni za svaki fakultet i kraj priče! Mada je i to sad diskutabilno s obzirom ko je na čelu Ministarstva…

nole
Gost
nole

zalosno je ovo dokle smo dogurali dase javno od dijece prave paraziti i nedaju im da normalno sazrijevajui da svoje obaveze izvrsavaju

Nena
Gost
Nena

To se radilo i prethodnih godina, sad se odjednom svi iscudjavamo.

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

A ko je ministar prosvjete ? Sigurno će krivicu svaliti na druge ?

Mili
Gost
Mili

čudo je Pobjeda…pravila se mrtva 30 godina a sad zna i oko malverzacija na testovima

Realno
Gost
Realno

Potpuno nepotrebna provjera.Mislim da je bolje provjeravati rad nastavnika,jer mnogi ne rade nista kad se vrata ucionice zatvore.

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Prijemni vratite a ovu glupost ukinite. Ne sprdajte se vise

bunga bunga
Gost
bunga bunga

sve nam je nepotizam i šverc..menadžere skola postavljaju strucnjaci iz opstinskih odbora politickih partija

Djole
Gost
Djole

Djaci u bojkot mature i resena stvar. Ukine se to bespotrebno testiranje!

Zex
Gost
Zex

Rastu mali DPSovci

Djak
Gost
Djak

Ukinite eksternu i nece bit problema

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ukinite tu farsu i uštedite novac!

Send this to a friend