Društvo

Damjanović: Crna Gora će postati nova Estonija

Sanja Damjanović

Usvajanjem Zakona o inovacionoj djelatnosti i Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija u parlamentu otvaraju se nove mogućnosti za povećanje inostranih investicija u Crnoj Gori, kazala je Dnevnim novinama ministarka nauke Sanja Damjanović ističući da oni čine našu zemlju atraktivnom destinacijom za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija.

Da je uvođenje novih zakona izuzetno značajno i da predstavlja veliki iskorak za nas saglasan je i Anton Jurovicki iz ad-tech kompanije Coinis d.o.o.

Skupština Crne Gore izglasala je krajem jula dva reformska zakona u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja koji predstavljaju bazičnu mjeru za jačanje IT privrede i funkcionisanje nacionalnog inovativnog ekosistema i omogućavaju širok spektar olakšica i podsticaja koji jednako važe za domaće i međunarodne kompanije.

Očekivani efekti novog zakonodavnog okvira, ocijenila je za Dnevne novine ministarka nauke, rezultiraće povećanjem broja startapova sa izvoznim potencijalom kao i broja zaposlenih u tehnološkom sektoru, ali i znatno većim ulaganjem u inovativnu privredu što dalje vodi povećanju konkurentnosti i rasta ekonomije i smanjenju odliva talenata.

“Vlada podržava razvoj inovativne privrede, a jasno je da su ključni katalizatori ovdje IT sektor i digitalizacija. Ono što je naš cilj jeste da IT sektor postane ključna industrijska grana u Crnoj Gori, ali takođe i da pomogne da se naše jake tradicionalne grane privrede a to su energetika, turizam i poljoprivreda tehnološki osnaže”, naglasila je Damjanović.

Vlada je i do sada ulagala u ovaj sektor iako je, kaže, bila svjesna da još nemamo funkcionalni nacionalni inovacioni ekosistem.

“Često koristimo Estoniju kao primjer zemlje koja je potpuno digitalizovana, ali ono što je nama nedostajalo je bio podsticajni zakonodavni okvir. Raduje me da je Skupština jednoglasno usvojila naša dva sjajna razvojna zakona. Sada Crna Gora otvara mogućnosti da bude nova Estonija, jer ova dva zakona nude niz podsticaja i olakšica za ovaj sektor, jer je to zaista jedna velika potreba i postoji u svim razvijenim zemljama”, istakla je Damjanović dodajući da smo bili praktično rijetka zemlja koja nije uredila sistem na ovaj način.

Novi zakoni, naglašava, propisuju veliki broj olakšica i podsticaja.

“Olakšan će biti početak poslovanja, jer će naši startapovi biti oslobođeni poreza do pet godina od osnivanja, biće olakšano i zapošljavanje u inovacionoj djelatnosti jer je propisano znatno umanjenje poreza i doprinosa, do 50 odsto, i na ovaj način mi dostižemo nivo Estonije. Nova sjajna mjera je i oslobađanje poreza na dobit od 100 odsto za reinvestiranje u inovativne djelatnosti ili investiranje u startapove i praktično ovu mjeru niko nema u Evropi, što ukazuje da je ovaj naš zakon originalan, nije copy-paste i usklađen je sa našom poslovnom zajednicom”, naglasila je Damjanović.

Ova olakšica nudi da, kako je objasnila, na primjer Elektroprivreda može da uloži u laboratoriju na Elektrotehničkom fakulteta ili da neke kompanije budu oslobođene poreza na dobit na način što će da reinvestiraju ili investiraju u druge projekte koji imaju taj veliki potencijal.

Na pitanje da li Crna Gora zaista ima šansu da bude konkurentna na globalnom tržištu ministarka Damjanović odgovara da ima, jer polaze od aktuelne situacije gdje sada u Crnoj Gori imamo 500 IT kompanija, a značajan procenat su inovativne kompanije koje su usmjerene upravo prema globalnom tržištu.

“Imamo podatak da samo šest IT kompanija učestvuju sa 2,5 odsto u ukupnom izvozu Crne Gore i to su sve mladi ljudi. Sada je ispred nas jedna nova Crna Gora, jedna nova energija, jer ćemo mi zahvaljujući ovim zakonima postići da broj startapova i inovativnih kompanija bude znatno veći u Crnoj Gori, da se povećava izvoz, kao i broj izvozno orijentisanih usluga. Takođe, svi ovi zakoni su jednaki za domaće, ali i strane kompanije i mi očekujemo da ćemo sada biti atraktivni za strane investicije i strane startapove za takozvane digitalne nomade”, kazala je Damjanović.

Prednost Crne Gore sada kada imamo jak sistem, kao i druge zemlje, vidi u našoj poziciji, odnosno našoj klimi i atraktivnim uslovima za život i rad.

“To je ono što je jako bitno zakonodavni okvir pogodan za ovu tehnološku oblast i sa druge strane dobri uslovi za život i rad i zaista što mi sada imamo kao potencijal ispred sebe jeste da Crna Gora može da postane atraktivna destinacija za testiranje novih tehnologija. IT sektor zahtijeva tehnologije, a tehnologije se svakodnevno mijenjaju i mi kao Crna Gora ne možemo biti konkurentni velikim zemljama, jer one imaju posebne centre koji razvijaju ovu tehnologiju. Ali, Crna Gora može biti konkurentna u tzv. inovativnim nišama na tržištu, u specifičnim djelovima na tržištu gdje nedostaje rješenje i ono što možemo da iskoristimo jeste i strategija pametne specijalizacije, jer imamo jake tradicionalne grane energetiku, turizam i poljoprivredu, a sa druge strane imamo sjajan potencijal naših ljudi”, smatra ministarka.

U činjenici da su danas globalno potrebe za digitalnim rješenjima mnogo veće nego ponude, ona vidi šansu i za Crnu Goru i za crnogorske kompanije.

“Zaista se radujem ovim zakonima, jer na ovaj način ćemo učiniti ono što je bilo veliki problem Crne Gore zadržaćemo naše najpametnije ljude u Crnoj Gori, smanjićemo odliv talenata, više nema potrebe da se naši startapovi registruju u drugim državama, jer sada imamo taj podsticajan ambijent i ono što svi moramo da radimo jeste da otklonimo i druge barijere koje postoje u našem sistemu i da učinimo da Crna Gora bude potpuno digitalizovana”, zaključila je ministarka Damjanović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & Tekila
Gost
So & Tekila

kakva sad estonija
oću monako

Milutin
Gost
Milutin

Pre bih rekao Belorusija

2020
Gost
2020

Ministarko,svaka cast za sve sto radite za Crnu Goru…ima u CG dosta pameti i znanja pa ce se sve realizovati na celu sa Vama…ali u Cg ima mnogo vise neznanja,neobrazovanja i zatucanosti…sto je zalosno a ovo je 21 vijek….

sstefan
Gost
sstefan

Kako će neka firma da radi iz Crne Gore kad ne može da prima pare? 😂 Omogućite PayPal pa se možda nešto i promijeni.

Младен
Gost
Младен

Са вама смо тренутно Колумбија.

Hernan
Gost
Hernan

Uh…Voljeli bismo da bude tako. Ali,je li realno ? Za početak-da makar istonski krenemo ka tom cilju nakon pobjede na izborima i bili bismo zadovoljni.

Ka4you
Gost
Ka4you

S obzirom kakak nam je internet blizi smo africkim zemljama.

Pjer
Gost
Pjer

Prvo objasni dostini u CG dje je Estonija
I sta je to
A o IT da ne govorimo

Miško
Gost
Miško

Promjena? Nećemo da budemo Monte Carlo!

Neko tamo
Gost
Neko tamo

Prvo Monte Karlo, sad Estonija. Daleko smo mi svjetlosnim godinama i od jednih i od drugih.

Željko
Gost
Željko

Što me uvažena gospođa nasmija do suza, hvala joj!

NK grad
Gost
NK grad

Ova zena nikad ne prica praznu pricu. Vec je uradila mnogo.

Oliver Mlakar
Gost
Oliver Mlakar

A Monako? Zašto nismo Monako, nego sad Estonija?

SUZI
Gost
SUZI

Vjeruje li joj ko?

Moje ime
Gost
Moje ime

Ni jedna IT kompanija doći neće dok se ne obezbijedi primanje novca na PayPal, podrška usluga Google Play I Apple Market servisa, itd.
VPN je ok, ali ne može tako vazda.

ICXC
Gost
ICXC

Apple Wallet nemamo, ali placanje aplikacija, Apple Music i te slicne servise imamo dostupne u CG. Ostalo sve stoji i tacno je.

Brđanin
Gost
Brđanin

Aooo hahahhahahaha

Crni
Gost
Crni

Lijep je to san bio, i kada ste se probudili, shvatili ste da je to bio samo.lijep san

Lily
Gost
Lily

Svaka čast ministarko.
Mnogo mi se dopada kako radite i vidite nasu Crnu Goru u buducnosti.

EvoSamoŠtoNije
Gost
EvoSamoŠtoNije

Ministarka je nažalost u instituciji koja dokazano nema nikakvih sposobnosti, osim jedne. Zato Crna Gora mnogo više liči na Eritreju nego na Estoniju.

Todor
Gost
Todor

Kakvo mlacenje prazne slame…

Vojin
Gost
Vojin

Koliko prazne priče

Nikola
Gost
Nikola

Hoce samo samo sto nije.

Send this to a friend