Društvo

Damjanović: Energija mladih ključna u pokretanju novog talasa privrede

Kreativnost i energija mladih ljudi ključni su u pokretanju novog talasa privrede u Crnoj Gori, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović otvarajući deveti festival Dani nauke.

“Kroz niz konkursa nastojimo da ojačamo inovativne poduhvate preduzeća i univerziteta, a pokrećemo i program za ubrzavanje kvalitetnih startap projekata. Takođe, atraktivne stipendije za doktorska istrazivanja daju prostor mladim ljudima da istaknu svoju važnu ulogu u razvoju našeg drustva”, rekla je Damjanović.

Damjanović je istakla da je razvoj tehnologija danas dostigao nevjerovatne domete.

“Međutim, znanje kroz vjekovni razvoj nauke, tek otvara vrata brojnim primjenama i razvoju novih tehnoloških instrumenata u cilju rješavanja društvenih i ekonomskih izazova, posebno kroz digitalizaciju”, kazala je ministarka.

Ona je da deveto izdanje Otvorenih dana nauke ima dodatnu važnu misiju, a to je da ukaže da je uloga svih građana u procesima razvoja i korišćenja tehnologija od presudnog značaja.

“Građani treba da ukažu na smjer razvoja tehnologija, jer od inovacija i tehnologija danas posebno se očekuje da daju kvalitetna i odrziva rješenja za velike probleme naše planete, kao sto su klimatske promjene, česte bolesti, bezbjedna hrana za sve, otpad… Ovo su teme koje se tiču svakog građanina”, zaključila je ona.

Predstavnica Instituta za biomedicinska istraživanja u Darmštatu, Ivon Lajfels je kazala da se ove godine obilježava 150 godina od uspostvaljanja Periodnog sistema elemenata, a da je na njihovom Institutu pronađeno šest novih elemenata.

Ona je ukazala na činjenicu, da akcelerator “Fair”, koji je u izgradnji u GSI Institutu, trenutno predstavlja najveću naučno-istraživačku infrastrukturu u procesu gradnje u Evropi.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber, istakao je da je Njemačka zemlja posvećena istraživanju i nauci. Govoreći o naučno-istraživačkim institucijama Njemačke, rekao je da postoje brojni programi i projekti saradnje na evropskom nivou, a kao primjer naveo je Evropsku laboratoriju za molekularnu biologiju, koja spaja naučne zajednice čak 27 zemalja.

Festival se održava u parku Dvorca Petrovića na Kruševcu, a trajaće do 5. oktobra, a posjetioci će imati prilike da uživaju u postavkama u čak deset gradova širom Crne Gore.

Send this to a friend