Društvo

Dan kad je prvi putnički voz krenuo prugom Beograd-Bar

Na današnji dan 1976. godine iz Beograda je krenuo prvi voz ka Baru i time je zvanično uspostavljen željeznički saobraćaj između Srbije i Crne Gore.

Dva dana ranije, 28. maja, barskom prugom je prošao „plavi voz”, u kome je prvi putnik bio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom i njegova brojna svita iz svih bratskih republika i Federacije.

Tito i Jovanka u Plavom vozu

Izgradnja pruge Beograd-Bar, dužine 476 kilometara, trajala je 25 godina, tačnije od 1951. do 1976. godine.

 

Na teritoriji Srbije se nalazi 301 kilometara, a na teritoriji Crne Gore 175 kilometara. Najviša tačka pruge je u Kolašinu-1.032 metara, a najveći uspon je na dionici Podgorica-Bijelo Polje 25 promila.

Prilikom gradnje pruge nije se puno obratilo pažnje na činjenicu da devet kilometara pruge prolazi kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, ali je to kasnije postalo prilično zanimljivo. Tako danas na teritoriji Republike Srpske postoji stanica Štrpci, ali tu voz ne staje već služi samo kao stanica za posebne situacije.

Na pruzi postoji 254 tunela u ukupnoj dužini 114,4 kilometara, što iznosi 24 odsto dužine pruge, a i 234 mosta u ukupnoj dužini od 14,6 kilometara.

Najduži i najatraktivniji most jeste onaj iznad Male Rijeke koji očarava svojom ljepotom.

 

Send this to a friend