Društvo

Dan Muslimana Crne Gore slaviće se 20. juna

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore na svom zasjedanju odlučio je da proglasi 20. jun za nacionalni Dan Muslimana Crne Gore.

Kako su pojasnili, Ukazom o postavljenju muftije crnogorskih muslimana, Knjaz Nikola je za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda.

“Kralj Nikola je njegovim izborom težio da na čelu Islamske vjerske zajednice bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima u potpunosti okrenuta Crnoj Gori. Murteza Karađuzović je bio član crnogorske Skupštine u sva četiri njena saziva, i u njoj nije bio „evet“ efendija, već se borio za prava crnogorskih Muslimana. U Crnogorskoj narodnoj skupštini, gorljivo je branio patriotizam svojih vjernika, pa je na opasku jednog poslanika da Muslimani ne idu u vojsku, odgovorio da će se kad bude potrebno svi crnogorski podanici islamske vjeroispovijesti staviti pod crnogorsku ratnu zastavu, primiti oružje, kad ih knjaz Nikola pozove, i da će s„ostalom braćom Crnogorcima hrabro se boriti protivu opšteg neprijatelja“, piše u saopštenju Savjeta.

Dodali su da je izuzetan doprinos muftija Karađuzović dao u zaustavljanju nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju 1913. godine jer tek nakon njegove intervencije kralj Nikola je zaustavio pokrštavanje.

“Karađuzović je, pored vjerske, završio crnogorsku osnovnu školu i vremenom je stekao ugled jednog od najobrazovanijih Muslimana u Crnoj Gori”, istakli su iz Savjeta.

Savjet je odlučio i da se na nacionalni Dan Muslimana Crne Gore zaslužnim pojedincima uruče i dvije nagrade: “Avdo Medjedović” za doprinos kulturnom identitetu Muslimana Crne Gore i “Murteza Karađuzović” za doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore”.

15

avatar
1000
9
6
0
 
14
SabinPg2018AnimusRealanPjesnikuSlika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Neka se slavi drzavljanstvo, nacionalne i religijske prefikse izbacite iz upotrebe!

Lipovo
Gost
Lipovo

Zar nije nacionalni identitet muslimana u CG – crnogorac muslimanske vjeroispovojesti ili ja ne razuminem ništa. Da li je ovo državni praznik?

Sabin
Gost
Sabin

Majstore ne postoni muslimanska vjeroispovjest vec islamska

Pg2018
Gost
Pg2018

A, ubijanje? Rušenje? Protjerivanje?
Dan Muslimana? Sram te bilo Sabrija Vuliću!!! Da išta o Muslimanima znaš, ćutao bi, bar iz poštovanja.

Bosnjak
Gost
Bosnjak

Jedino u Crnoj Gori su muslimani nacija i nidje drugo na svijetu. Dok u cijelom svijetu muslimani su pripadnici islama (vjeska a ne nacionalna odradnica)

G,vrh &Tara
Gost
G,vrh &Tara

Sve SVETINJE, BOGOMOLJE, GROBLJA, SPOMENICI ,su ukovani u moju CG , odkuda ja mogu da budem ,,bošnjak,, ako su moji preci prije 350 godina bili PRAVISLAVCI, izjašnjqvali se Crnogorci pravoslavne vjere, i onda pod raznim okolnostima prešli u ISLAM a NACIONALNOST je ostala ista CRNOGORAC,

Pg2018
Gost
Pg2018

Uzmi i vjeru i naciju. Biraj! O, svojim precima malo bolje istraži, da bi znao šta ostavljaš potomcima.

mozda
Gost
mozda

“Dodali su da je izuzetan doprinos muftija Karađuzović dao u zaustavljanju nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju 1913. godine jer tek nakon njegove intervencije kralj Nikola je zaustavio pokrštavanje.”

Mnogo mi je drago što je ovaj podatak iznešen.

Plav i Gusinje
Gost
Plav i Gusinje

Čisti falcifikat. Gusinjani i Plavljani dobro znaju svoju istoriju.
Dotični se nidje ne spominje u povodu ovog slučaja. Dzabe krečite

Rafet
Gost
Rafet

Kralj Nikola je naredio da se zaustavi pokršavanje bošnjaka u Gusinju i Plavu tek kada je na Cetinje stigla delegacija prvaka iz ova dva grada i predočila mu situaciju.
Muftije Karadjuzovica tada nidje nije bilo da interveniš po tom pitanju. Ne izvrćite istinu.
Nadam se da cete objaviti ovo.

Aljo
Gost
Aljo

Tako je.Ja sam musliman a ne bošnjak.Svi moji su rođeni u CG.Bosnu sam vidio samo na geografskoj karti.

PjesnikuSlika
Gost
PjesnikuSlika

Da svoju kožu obojiš u zastavu, nikad nećeš biti dovoljno Crnogorac. Ne zato što ti ne želiš, već žato što nećeš biti prihvaćen. Za rad statistike, dobićeš dobrodošlicu i sikter kafu, u isti čas. A, ti uživaj. 🤗

Realan
Gost
Realan

Pa kakve ima veze Bosna sa nacijom Bošnjak.. Musliman ne treba da je nacija nego pripadnost vjeri.. Pa svi su muslimani, u Kataru, Indoneziji, Uzbekistanu, Crnoj Gori

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Koji je dan bosnjaka ?

Bihnebih
Gost
Bihnebih

31. februar

Send this to a friend