Društvo

Dekan Vušanović: Potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igorom Vušanovićem za sajt UCG kaže da potreba za mašinskim inženjerima uvijek postoji, mada je nestankom klasične industrije tokom perioda tranzicije 90-ih dovelo do neprirodnog mišljenja da ova struka nema značaj ni perspektivu.

“Mašinski inženjeri tradicionalno pripadaju inženjerskim disciplinama koje su vezane za kreiranje novog proizvoda.  Pri tome se zaboravlja da je za kreiranje svakog proizvoda neophodno fundamentalo poznavanje procesa i fenomena koji su vezani za uslove u kojima uređaji funkcionišu, što znači da potreba za inženjerima uvijek postoji, jer ako se uređaji ne proizvode u Crnoj Gori oni se koriste i zahtijevaju održavanje. Danas je naša struka prvenstveno prepoznata u oblastima vezanim za oblast građevinarstva proizvodnje energije, saobraćaju (mehanizacija i motorna i u najnovije vrijeme jedne moderne discipline mehatronike, koja je spoj mašinske i elektro struke”, dodaje on.

Vušanović ističe da u Crnoj Gori skoro da nema nezaposlenih inženjera njihove struke.

“Kao obrazovna institucija trenutno nijesmo u mogućnosti za zadovoljimo potrebe tržišta rada tj. ponudimo tržištu rada u Crnoj Gori dovoljan broj diplomiranih mašinskih inženjera. U ovom momentu postoji potreba za zaposlenjem preko 100 diplomiranih inženjera mašinstva i kampanja je imala za cilj da maturantima ukaže da upisom na Mašinsi fakultet osiguravaju sebi sigurnu egzistenciju”, navodi on.

Vušanović podvlači da se njihov fakultet nalazi u fazi kadrovskog podmlađivanja.

“Neophodni su nam mladi ljudi koji će nastaviti da grade našu instituciju u budućnosti. Iskreno priželjkujemo upis briljantnih maturanata od kojih će najbolji graditi akademsku karijeru na našoj instituciji, tj. postati profesori Mašinskog fakulteta u Podgorici. Za sve njih imamo otvorena vrata brojnih univerzitata u SAD-u i Evropi gdje će se usavršavati i nakon toga se vratiti da prenose stečena znanja mladim generacijama”, dodaje on.

Kao najvažnije aktivnosti fakulteta ističe dvije: student na prvom mjestu i razvijanje incijative i samopouzdanja kod naših studenata za nove ideje Student našeg fakulteta mora da osjeti da je on u centru pažnje i da se sve radi i vrti zbog njih.

“Ono što od njih tražimo jeste da pokažu dobru volju i mladalačku zainteresovanost da urade nešto novo što će sve da nas iznenadi. Maksimalno ćemo se zalagati da dobre ideje studenata pokrenemo kroz inovativne i startup projekte, kako bi neka od njhovih ideja možda jednog dana zaživjela i postala stvarnost. A kada postane stvarnost, onda može dovesti do ozbiljnog rasta i zapošljavanja, a to je što bi rekao Herbert Clark Hoover, 31 Predsjednik USA …”samo privilegija inženjera“, zaključuje Vušanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Romana
Gost
Romana

Dje to treba 100 inženjera?

alo
Gost
alo

U Njemacku

Aragorn
Gost
Aragorn

Raspitajre se malo pa cete naci gdje

Send this to a friend