Društvo

Delegacija Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope posjetila Glavni grad

Foto: Glavni grad

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović ugostila je danas delegaciju Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope koju si činili: Cemal Baš i Soren Šumaher, izvjestioci Kongresa o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Crnoj Gori iz Turske i Njemačke, član Grupe nezavisnih eksperata Džens Voelk, Njemačka, kao i Svitlana Pereverten, ko-sekretarka Odbora, koja je prethodni put posjetila Crnu Goru 2015. godine.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Borovinić Bojović je pozdravila posmatračku delegaciju i prenijela pozdrave gradonačelince Olivere Injac, koja je bila opravdano spriječena da prisustvuje sastanku.

“Cijenim što ćete nam prenijeti vaša iskustva i znanja iz pojedinih oblasti kako bismo na najbolji mogući način i u što kraćem roku odgovorili svim izazovima na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji”, istakla je Borovinić Bojović.

“U fokusu sastanka su bila sledeća tematska pitanja: najnovija pravna dešavanja koja se odnose na lokalnu samoupravu u Crnoj Gori i njihov uticaj na lokalnu samoupravu u Podgorici; status Podgorice kao glavnog grada; saradnja grada i centralne vlasti -glavni izazovi; saradnja grada i opština Golubovci i Tuzi; mehanizmi konsultacija sa centralnim vlastima o zakonodavnim projektima i svim pitanjima koja se direktno tiču Podgorice; finansijski i administrativni nadzor Podgorice od strane centralne vlasti; funkcija lokalnih predstavnika i njihova novčana nadoknada; pravna zaštita lokalne samouprave i pristup domaćim sudovima; međuopštinska saradnja; učešće građana, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, u javnom i političkom životu na lokalnom nivou – najbolje prakse”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Nakon posjete Glavnom gradu delegacija Kongresa će organizovati sastanke u još nekoliko crnogorskih opština i pripremiti izvještaj i preporuku o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori.

Nacrt preporuke, kako dodaju, biće dostavljen na usvajanje na jednoj od narednih sjednica Kongresa.

Send this to a friend