Društvo

Delegacija SOBNOR Crne Gore odala počast palim borcima u BiH

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević i sekretar OBNOR-a Podgorica Đorđija Miško Selić, položili su vijenac na spomeniku palim borcima u Banja Luci, povodom Dana Ustanka Bosne i Hercegovine 27 jula, jednog od najznačajnijih datuma u antifašističkoj istoriji ove države.

Radojević je imao čast da se pored gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića, predsjednika boračke organizacije Rada Dzajića i ministra u Vladi republike Srpske Milenka Savanovića, obrati i pozdravi ovaj veličanstveni skup, čestitajući ovaj veliki praznik.

Radojević je pored ostalog istakao da boračke organizacije Beograda, Banja Luke i Podgorice su 4. jula 2014.godine u Beogradu svečano i srdačno obavili čin potpisivanja Povelje o trajnoj saradnji i definisali međusobne obaveze u vezi sa tim.

“Danas smo evo ponovo zajedno.  Ja smatram da dokument o saradnji koji smo potpisali je nesto veliko i značajno što se desilo u u boračkim organizacijama nakon raspada bivše Jugoslavije. Rekao sam u Beogradu a i sada ovdje sa ponosom ističem, radostan sam i počastvovan što sam jedan od potpisnika ovog dokumenta. Želim da ovim činom još više produbimo bratsku ljubav, koja obuhvata razumijevanje, poštovanje, zbližavanje, međusobno pomaganje i ostala pitanja od interesa za ove organizacije, te stvaranje predpostavki za još bliskije susrete u svim oblastima rada nasih organizacija a i šire u društvu”, poručio je Radojević.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore je na skupu izmedju ostalog istakao da  časni i viteški narod Banja Luke i cijele Bosne i Hercegovine uvijek su kroz istoriju bili primjer drugima, pogotovu 27.  jula 1941. godine.

“Naša je obaveza da to budemo i danas i uvijek. Sa tom željom vas pozdravljam i čestitam ovaj veliki praznik ustanički 27 jul 1941 godine. I na kraju velika zahvalnost našim domaćinima na srdačnom i bratskom dočeku ovdje u Banja Luci.
Neka živi 27. jul 1941.godine i neka vječno žive sjećanja na nasu slavnu NOB-u”, kazao je on.

Ova svečanost okupila je više stotina građana na brdu Banj, gdje su prestavnici državnih organa, opštine Banja Luka i boračkih organizacija položili vijence na somenik palim rodoljubima.

Nakon toga nastavljeno je druženje sa državnim i opštinskim zvaničnicima, preživjelim borcima, članovima boračke organizacije i gradjanima koji poštuju ideju i tekovine nase slavne NOB-e.

U poslepodnevnim časovima delegacija  iz Crne Gore na čelu sa Predsjednikom SOBNOR-a Radojevićem položila je vijenac na partizansko groblje u Knežici i prisustvovala je velikom narodnom zboru i svećenosti u čast 27. jula, dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Milića Gaju, Opština Kozarska Dubica, odakle je ovaj ponosni narod na ovaj dan krenuo u borbi protiv fašizma.

 

3 Komentara na "Delegacija SOBNOR Crne Gore odala počast palim borcima u BiH"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend